Natkę i sok z cytryny zblendować, dodać wodę i mió ponownie zblendować do połączenia składników. Silne właściwości tonizujące i moczopędne ma sok z pietruszki, ogórka i cytryny. Pietruszka znana była już w starożytności. Pierwotnie zrywano ją z wapiennych skał (nazwa pochodzi z łac. petra – skała) i uważano ją za roślinę świętą, która dodaje sił witalnych i wzmacnia cały.
Natkę umyć, osuszyć i odkroić twarde łodygi. Sok z natki pietruszki i cytryny.
Cytrynę umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z pestek. Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy stopniowo dolewając zimną wodę mineralną, aż do otrzymania ładnego, zielonego koloru. Sok podajemy dobrze schłodzony. Obrane marchewki oraz pietruszkę wyciskamy w sokowirówce.
Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny i łączymy wszystkie składniki. To dokonały sok szczególnie na zimniejsze miesiące, kiedy potrzebujemy wzmocnienia odporności. Szeroki wybór blenderów Kliknij TUTAJ! Napój przygotowany z natki pietruszki, cytryny i wody, z powodzeniem jest stosowany, jako spalacz kalorii.
Dodatkowo zaopatruje organizm w minerały i witaminy.
Pij go na czczo, a w ciągu zaledwie dni możesz zmniejszyć swoją wagę o około kilogramy. Dla urozmaicenia smaku i dodatkowych właściwości do natki dodaje się również owoce i inne warzywa. Komponuje się idealnie z sokiem z cytryny oraz jabłkiem. Bardzo mocno zielony sok z natki pietruszki jest źródłem ogromnej ilości witaminy C. Ma charakterystyczny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom natki pietruszki, a w moim domu zawsze kojarzył nam się z sokiem z kiwi.
Te same proporcje można wykorzystać, przygotowując inny sok: z mięty (będzie bardzo podobny do mojego mojito), melisy czy młodej pokrzywy. Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. W prosty sposób z natki pietruszki wyciśniemy sok - wystarczy dodać wodę, mió cytrynę i zdrowy napój gotowy.
W smaku koktajl jest bardzo dobry, smak cytryny zmienia nieco smak pietruszki (to informacja dla tych, co pietruszki nie lubią ;)), co sprawia, że napój jest lekki i orzeźwiający i bardziej owocowy niż warzywny. Przepisy z natką pietruszki: świeży sok z natki pietruszki, odwar z natki pietruszki, napar z natki pietruszki, świeża natka pietruszki dla zdrowia, wywar z liści pietruszki… Świeże liście pietruszki zawierają prawie cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Tylko dag natki pietruszki całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Oczywiście, zielone listki natki przyniosą ulgę nie tylko kobietom zmagającym się z miesiączkowaniem.
Ich właściwości pozwalają na odtrucie organizmu z toksyn, poprawiają trawienie i uspokajają wzburzone jelita. Beta-karoten to kolejny składnik, który sprawia, że warto włączyć sok z pietruszki do codziennej diety. Do tego sok z cytryny, który sprzyja detoksykacji organizmu i kilka listków mięty na orzeźwienie.
Idealny sok na poranne przebudzenie.
Potrzebujesz gałązek pietruszki. Umyj je, a w międzyczasie zagotuj w garnku litr wody. Wrzuć pietruszkę do gotującej się wody, w ten sposób pobudzisz jej właściwości oczyszczające. Gdy pietruszka już się ugotuje, dodaj do garnka sok z cytryny. Twój eliksir zdrowia jest już gotowy!
Właściwości dla zdrowia soku z pietruszki. Przyniesie ulgę chorym na astmę, reumatyzm, skarżącym się na problemy z nerkami, wątrobą czy prostatą. W kosmetologii wykorzystywane przede wszystkim właściwości wybielające pietruszki.
Aby rozjaśnić piegi, plamy starcze lub wpływu sun aktywnej mieszanki świeżego soku z pietruszki, ogórek, cytryna i cebulę, dodać roztwór octu i bitą białka jaja. Po odstawieniu na około minut napar jest gotowy. Innym pomysłem na napój przygotowany z wykorzystaniem natki pietruszki to dodanie jej do soku z cytryny oraz soku z kiszonej kapusty i zmiksowanie całości z jednym jabłkiem.
Taki koktajl jest witaminową i smakową bombą. Wodę wlewam do garnuszka, dodaję natkę pietruszki i gotuję minut. Odstawiam i czekam aż lekko przestygnie. Przecedzam i przelewam do dzbanuszka.
Słodzę miodem i doprawiam do smaku sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.