środa, 10 czerwca 2020

Dieta wrzodowa

Odpowiednia dieta jest ważnym elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne i łagodzącym objawy chorobowe. Jej celem jest zmniejszenie dolegliwości towarzyszących schorzeniu, takich jak: silne bóle brzucha, zgaga, nudności oraz wymioty. Wrzody żołądka i dieta: co warto jeść?


W leczeniu wrzodów żołądka prym wiedzie dieta lekkostrawna. Poniższe produkty zmniejszają wydzielanie soku żołądkowego – głównego czynnika choroby wrzodowej żołądka.

Niedozwolone są też kawa, czarna herbata, alkohol czy napoje gazowane. Produkty te nie zalegają w żołądku i są łatwo przyswajalne. W diecie wrzodowej należy przyjmować od 2-litra płynów dziennie. Odpowiednio zaplanowane i urozmaicone żywienie jest niewątpliwie ważnym elementem wspomagającym farmakologiczne leczenie choroby wrzodowej, bowiem ma na celu złagodzenie dolegliwości bólowych. Co pomaga, a co szkodzi, czyli praktycznych wskazówek dla osób zmagających się z chorobą wrzodową.


Starajmy się więc unikać czynników ryzyka, na które sami mamy wpływ, zgodnie z zasadą „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Gdy choroba wrzodowa znacząco się zaostrza, lekarz potrafi na kilka dni zalecić wprowadzenie dość rygorystycznej diety opartej przede wszystkim na kleikach. Powstawaniu wrzodów sprzyja nieregularne spożywanie posiłków, przede wszystkim w pośpiechu, w warunkach stresu.

Palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu oraz niektórych leków, zwłaszcza przeciwzapalnych, jak aspiryna, ibuprofen, tak powszechnie stosowanych w naszej populacji, to kolejne z przyczyn. Dieta nie jest dietą indywidualną. Jest to wa żne w czasie zaostrzenia choroby, gdy ż zapobiega obci ążeniu żoł ądka, umo żliwiaj ąc szybkie gojenie wrzodu. W okresie leczenia choroby wrzodowej zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, zawierającej takie produkty, które nie powodują nadmiernego wydzielania soków żołądkowych. Ważne jest ograniczenie soli, a także unikanie ostrych przypraw.


DIETA W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY ORAZ NADKWAŚNYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Opracowała lic. Korab , Konsultacja: dr hab. Masz zgagę, wzdęcia, nudności, nie masz apetytu, często boli cię brzuch? A może prześladują cię zaparcia? Idź do gastrologa, prawdopodobnie cierpisz na chorobę wrzodową, którą przecież można skutecznie leczyć.


Jednak bez względu na to, na jakim etapie choroby jesteś jest zasad diety w chorobie wrzodowej, których bezwzględnie należy przestrzegać. Ogólne zalecenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy: niewielkie objętościowo posiłki, ale często (5-razy), posiłki o stałej porze, w spokoju i powoli, umiarkowana temperatura potraw, unikanie potraw ciężkostrawnych i wzdymających, nie smażyć lecz gotować, dus. Specyfika diety w chorobie wrzodowej.


Oprócz powyższych, ogólnych zaleceń, dobrze jest jeść takie potrawy, które nie będą pobudzać wydzielania soku żołądkowego. Oznacza to rezygnację z takich produktów, jak mocne wywary mięsne (lub z kości), aromatyczne wywary warzywne, galarety mięsne i rybne, kawa naturalna, mocna herbata. Do rozwoju choroby wrzodowej lub nasilenia jej objawów prowadzą również błędy dietetyczne.


Nie istnieje sprawdzona dieta na wrzody, ale warto pamiętać o kilku zasadach.

Przede wszystkim warto metodą eliminacji dobierać tylko te składniki i pokarmy, które nie nasilają objawów choroby wrzodowej, jeść. Głównym celem zmian diety i stylu życia jest złagodzenie tych dolegliwości w czasie stosowania leków. W czasie leczenia choroby wrzodowej zalecana jest dieta z ograniczeniem produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Bywa, że choroba wrzodowa, mimo że była prawidłowo leczona, po jakimś czasie nawraca.


Najczęściej zdarza się to jesienią i wiosną. Jeśli należysz do osób podatnych na to schorzenie, postaraj się profilaktycznie stosować dietę lekkostrawną w najniebezpieczniejszych dla wrzodowców okresach. Komponując dietę żołądkową, warto uwzględnić produkty lekkostrawne, które nie obciążą nadmiernie układu pokarmowego. Nie umiem sobie sama poradzić, a na wizyty u dietetyka po prostu mnie nie stać.


Mam refluks, odnawiające się wciąż wrzody. W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, obok leczenia farmakologicznego, ważna jest również dieta, która przyśpiesza proces leczenia, łagodzi objawy (zgaga, bóle brzucha, nudności, zaparcia), a także zapobiega ich nawrotom. Jak powinna wyglądać taka dieta? Niejednokrotnie spotyka się osoby, które bez problemu tolerują ogórki kiszone i kapustę, a cierpią po twarożku czy biszkoptach. Sprawdź dokładne wytyczne.


Choroba wrzodowa pojawia się wtedy, kiedy w żołądku lub dwunastnicy dochodzi do naruszenia równowagi (homeostazy) miedzy czynnikami uszkadzającymi ścianę przewodu pokarmowego, a czynnikami chroniącymi przed uszkodzeniem. Dlatego poza właściwą dietą i lekami zmniejszającymi wydzielanie soków żołądkowych w chorobie wrzodowej. Stosowanie powyższych zaleceń stwarza szansę dla żołądka na odpoczynek i wyzdrowienie. Przy zaostrzeniu ob objawów na pewno konieczna jest wizyta u lekarza, włączenie leków i dieta lekkostrawna - z ograniczeniem błonnika, produkty gotowane w wodzie lub na parze, potrawy nie mogą być ani gorące ani zimne, z diety wykluczamy całkowicie czekoladę, używki - kawa, alkohol oraz napoje gazowane.


Czym się różni choroba wrzodowa żołądka od choroby wrzodowej dwunastnicy? Dla choroby wrzodowej żołądka charakterystyczne są bóle w nadbrzuszu, pojawiające się w krótkim czasie po spożyciu posiłku, uczucie pełności i brak apetytu. Natomiast chorobę wrzodową dwunastnicy charakteryzują bóle głodowe w nocy, na czczo oraz pojawiające się około dwóch godzin po jedzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty