piątek, 14 sierpnia 2020

Wyrzuty insuliny

Wyrzut insuliny powodują wszelkiego rodzaju węglowodany w naszej diecie. Nie tylko proste jak glukoza, ale również bardziej złożone, np. Należy pamiętać o tym, że powodują je również białka. Znacznie mniejszy niż w przypadku węglowodanów, ale bez wątpienia nastąpi on.


Jeśli codzienne menu składa się głównie z węglowodanów prostych, a więc białego pieczywa, białych makaronów, białego ryżu itp. W konsekwencji nie będzie go w tkance mózgowej, dla której jest pożywką. Gdy poziom cukru spadnie zbyt nisko, wyrzut insuliny spowoduje przetransportowanie dostępnej glukozy z krwiobiegu do komórki. Po pewnym czasie komórki zaczną być oporne na działanie insuliny, co spowoduje kolejny jej wyrzut i spadek poziomu cukru, dając symptomy hipoglikemii. Zwiększenie stężenie hormonu wytwarzanego przez trzustkę powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej.


U chorych na cukrzycę typu u których pojawiają się wyrzuty insuliny , trzustka jest nadmiernie obciążana i powstaje insulinooporność. Dzień dobry, zamiana cukru na słodzik jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli faktycznie jest Pani uzależniona od słodkiego smaku. Należy także pamiętać, że wyrzut insuliny jest też uzależniony od ilości: warzyw, owoców czy np.


Różne rodzaje insulin mogą w różny sposób oddziaływać na organizm osoby chorej na cukrzycę. Mogą działać szybko, wywołując szybki wyrzut insuliny i szybki spadek jej poziomu, tak, jak to się dzieje u osób zdrowych po zjedzeniu posiłku. Po godzinie wyrzut zarówno glukozy, jak i insuliny jest duży.


Na pewno trzeba udać się do lekarza. Jednak proszę zapoznać się z artykułem wyżej i przeanalizować swój jadłospis oraz trening. Bo najwidoczniej wciąż dieta ma wiele do życzenia. Bezpośrednią przyczyną reaktywnej hipoglikemii jest zbyt gwałtowny wyrzut insuliny do krwi po posiłku.


Powodów występowania tego zjawiska może być wiele. Najczęstszy wpływ ma dieta oraz styl życia. Czasem to kwestia genów, stosowanych leków, nietolerancja fruktozy, glukozy i galaktozy, a także wrażliwość na jeden z. Wolę szczerze mówiąc 2gą opcję, czy mniej a częściej, ale rozumiem, że wyrzut insuliny wzrasta po godz i tak naprawdę cały czas jest wysoki, jeżeli dokładam do pieca nast porcją jedzenia.


Zdania u dietetyków są tu podzielone. Ja jestem zwolenniczką ponieważ jak zjesz to musisz więcej. Insulinooporność (w skrócie: IR, od angielskiego insulin resistance) to zjawisko które oznacza, że organizm nie potrafi właściwie wykorzystać insuliny – hormonu polipeptydowego wytwarzanego przez trzustkę, który odpowiada za obniżenie poziomu cukru we krwi. Stan ten leży u podstaw wielu chorób, takich jak stan przedcukrzycowy, cukrzyca typu a także cukrzyca ciążowa. Po jakim czasie jest to możliwe i czy w ogóle ? Witam mój mąż ostatnio robił badania bo mu cukier spadał i okazało się że ma za duży wyrzut insuliny 1spadła po dwóch godzinach na więc doktorka skierowała na badanie usg i nic nie wykazało i dała skierowanie do szpitala bo powiedziala że może miec guza trzustki skoro w usg nic nie wyszło to dlaczego tak twierdzi proszę o odpowiedź co może być przyczyną takiego.


Ile masz ten wyrzut insuliny? Ja mimo kiepskich wyników insuliny zostałam odesłana przez diabetologa do domu bo wg niego skoro glukoza nie jest tragiczna to nic mi nie dolega. Kazał wrócić jak mi się wyniki jeszcze pogorszą czyli dostane cukrzycy. W rzeczywistości mam hiperinsulinemię.


Insulinomę charakteryzuje autonomiczne wydzielanie insuliny lub pro insuliny (czyli na skutek pobudzenia przez pewną „część” układu nerwowego). Bardzo rzadko guz ten lokalizuje się poza trzustką. Warto zauważyć, że problemem i istotną przyczyną tycia jest hiperinsulinizm. Dokładnie, po zjedzeniu czegokolwiek słodkiego wyrzut insuliny jest taki, że cukier nie rośnie, tylko spada jeszcze bardziej. Zanim dostałam diagnozę, byłam w stanie rozpoznać u siebie spadek cukru i tak jak cukrzycy ratowałam się czymś słodkim.


Efekt był taki, że parę razy traciłam przytomność. Insulinooporności często towarzyszy hiperinsulinemia, czyli nadmierny wyrzut insuliny zwykle występujący po posiłku. Potem oczywiście wyrzuty (nie tylko insuliny) sumienia - w końcu się wkurzyłem, wyszedłem z domu i zrobiłem dwie godziny biegu - z dużą ilością podbiegów w górę - takie podkarpackie tereny. Tłuszcz nie wywołuje wyrzutu insuliny, a wręcz obniża go.


Dzięki udziałowi tłuszczu w posiłku z węglowodanami wzrost glukozy we krwi, a co za tym idzie wyrzut insuliny będzie dużo niższy i nie tak gwałtowny więc dostarczone kalorie nie zamienią się z tkankę tłuszczową. O insulinie mówi się, że jest kluczem, który otwiera drzwi glukozie, aby mogła wejść do komórek. Im więcej węglowodanów spożywamy, tym wyrzut insuliny jest większy, im szybciej wzrasta stężenie cukru we krwi tym insuliny wydziela się więcej na raz. Mimo, że na pierwszy rzut oka lepiej wybrać pierwszą wersję, to przy insulinooporności sprawdzi się ta druga. Tłuszcz w połączeniu z węglowodanami spowoduje, że wyrzut insuliny będzie dużo niższy i nie tak gwałtowny, więc dostarczone kalorie, mimo że jest ich więcej, nie zamienią się z tkankę tłuszczową.


To powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i całe nasze ciało nagle odczuwa przypływ ogromnej ilości cukru, do czego w sensie ewolucyjnym, w ogóle nie jest przystosowane. Mamy tylko jeden hormon, który obniża poziom cukru we krwi – insulinę, której pierwotną funkcją nigdy to nie było. Mamy całą grupę hormonów, których zadaniem. Powodem zjawiska hipoglikemii reaktywnej jest nadmiar i zbyt gwałtowny wyrzut insuliny do krwi po posiłku. Insulina jest hormonem wydzielanym przez trzustkę, a jej podstawową funkcją w warunkach fizjologicznych jest obniżenie poposiłkowego stężenia cukru we krwi do wartości optymalnych.


Indeks glikemiczny posiłku (i tym samym wyrzut insuliny do krwi) może również obniżyć poprzez dodanie do posiłku błonnika pokarmowego w postaci np. Jest to dobre rozwiązanie, gdy z jakichś powodów nie jest się w stanie spożywać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty