Zauważono, że czerwona herbata pu erh pomaga schudnąć zwłaszcza osobom między 35. Należy pamiętać, że aby zobaczyć efekty czerwonej herbaty należy pić ok. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma herbata Pu-erh, jak ją parzyć, by je w pełni wykorzystać i po które jej gatunki warto sięgać.
Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka. Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby. Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed. Można to robić kilkakrotnie.
Zaleca się, aby herbata była spożywana po około minut po posiłku, ponieważ utrudnia ona wchłanianie żelaza. Korzyści, jakie daje czerwona herbata są powodem, dla którego jest ona ceniona w wielu kulturach na całym świecie. Chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie była tak popularna jak inne herbaty, dziś stała się jednym z ulubionych napojów tych, którzy starają się zadbać o dobre samopoczucie i prawidłową wagę.
W zamierzchłych czasach picie czerwonej herbaty było zarezerwowane wyłącznie dla cesarza Chin. Dziś bez większego problemu czerwoną herbatę otrzymamy w niemal każdym sklepie spożywczym.
W rankingu światowej produkcji herbat czerwona odmiana znajduje się na miejscu, po herbacie czarnej i zielonej. Oprócz szeregu właściwości zdrowotnych, charakteryzuje się także wspomaganiem i ułatwieniem trawienia oraz hamowaniem agregacji tłuszczu, zatem wydaje się być skuteczna w utracie masy ciała. Krótka fermentacja, której poddawane są liście. Jej działania nie sposób przecenić. Wśród właściwości czerwonej herbaty wymienia się między innymi fakt, że obniża poziom cholesterolu, pomaga w walce z nadwagą, poprawia pamięć, normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie.
Czarną i zieloną herbatę przewyższa swoimi właściwościami odchudzającymi. Kiedy herbata trafiła do Europy w XVI wieku, była zalecana jako środek wzmagający ogólną kondycję. Ludwik XIV pijał herbatę najwyraźniej w myśl innej reklamy: by zapobiec zawrotom głowy. Nie znalazło to wprawdzie uzasadnienia medycznego, ale przecież badania zdrowotnych właściwości herbaty nie przeprowadzono dotąd nawet na zwykłych głowach, a co dopiero na koronowanych.
Poczytacie trochę i dowiecie się, że czerwona herbata to „fat killer”, więc wniosek będzie jeden – im więcej wypije czerwonej herbaty tym lepiej i szybciej schudne. Niestety jest to zgubne tak jak w moim przypadku. Piłam jeszcze w poprzednim roku ponad szklanek czerwonej herbaty dziennie spokojnie ponad miesiąc. Pijąc czerwoną herbatę, można zarówno zadbać o ogólny stan zdrowia, jak i wygląd sylwetki, ale należy pamiętać, że najlepsze efekty przynosi picie naparu przygotowanego z herbaty liściastej. Ze względu na to, że herbata czerwona poddawana jest krótkiej fermentacji, ma dość specyficzny smak, który nie każdy akceptuje.
Poza tym ma ona szereg właściwości zdrowotnych, które wspomagają trawienie, hamują przyrost tkanki tłuszczowej czy ułatwiają koncentrację. Czerwoną herbatę nazywa się także herbatą Pu-erh, czyli czerwoną herbatą półfermentowaną, ponieważ jej liście poddaje się. Regularne picie czerwonej herbaty przyczynia się do uregulowania ciśnienia tętniczego krwi, a nawet zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych.
Produkowana jest w kilku prowincjach, jednak najbardziej popularna jest odmiana pu-erh pochodząca z regionu Pu’er w prowincji Yunnan. Właściwości odchudzające czerwonej herbaty. Herbaty czerwone wytwarzane są z liści Camellia sinesis, tego samego krzewu herbacianego z którego produkowana jest popularna u nas od dawna herbata czarna. Z początku może się wydawać zbyt ziemista, a zapach nie jest słodki, można jednak – i z całą pewnością warto – docenić jej zalety. Herbata pu-erh – napój chińskich cesarzy.
Aby zoptymalizować efekty czerwonej herbaty warto wypijać 5-filiżanek dziennie, pół godziny spożyciu posiłku. Należy również pamiętać, że jest to jedynie sposób na wspomaganie diety i wzmacnianie jej efektów. Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty.
Ponadto ten rodzaj herbaty pozytywnie wpływa na zęby, chroni przed próchnicą, obniża cholesterol i wykazuje szereg właściwości cennych dla zdrowia. Artykuły związane z herbata na zdrowie: Pokrzywa Zwyczajna. Kategorie: zdrowie i uroda. Działanie pokrzywy kiedyś doceniano w medycynie ludowej wielu regionów Europy i Azji. Dziś traktowana jest jako chwast, niechciany gość ogródka.
To bardzo ważne dla osób, które nie potrafią sobie odmówić obfitych i tłustych posiłków. Po filiżankę której herbaty najkorzystniej sięgnąć? Przekonanie o tym, że herbata ma dobroczynny wpływ na zdrowie, jest dziś podparte szeregiem badań przeprowadzonych w laboratoriach. Ich wyniki pozwoliły stwierdzić, że herbata ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także podnosi odporność organizmu. Nic więc dziwnego, że picie tego napoju jest zalecane w przypadku wielu dolegliwości.
Dietetycy polecają picie herbaty czerwonej osobom, które chcą schudnąć, ale warto ją pić także wtedy, kiedy mamy podwyższony poziom cholesterolu albo chcemy. Czerwonej herbaty nie powinno się pić od razu po posiłku. Ze względu na obniżenie wchłaniania żelaza warto odczekać co najmniej kilkanaście minut i dopiero wówczas delektować się herbatą pu-erh.
Picie czerwonej herbaty jest bezpieczne dla zdrowia, jednakże ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i dzieci, a także osoby z chorobą wrzodową. Jak działa czerwona herbata? Enzymy w niej zawarte nie zostały całkowicie dezaktywowane. Rooibos jest znany od pokoleń na terenach Południowej Afryki.
W Afryce rooibos pili również holenderscy osadnicy, którzy traktowali napar jako zamiennik drogiej czarnej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.