Korzystny wpływ inuliny na zdrowie może odczuć każdy, a szczególnie osoby otyłe, odchudzające się i chorujące na cukrzycę. W walce z nadmiernymi kilogramami pomaga między innymi inulina. Związek tej substancji z odchudzaniem polega głównie na redukcji apetytu, ale warto poznać także jej pozostałe właściwościowi, dzięki którym znalazła zastosowanie w suplementacji i zdrowej kuchni.
Odżywione bifidobakterie przyczyniają się do lepszego funkcjonowania jelit i wzmocnienia systemu odpornościowego. Nie jest jednak tak słodka jak cukier stołowy (sacharoza).
Możliwość zastosowania inuliny jako zamiennika tłuszczu sprawia, że jest ona wykorzystywana w produkcji żywności niskokalorycznej przeznaczonej dla odchudzających się. Inulina na odchudzanie. Wiele osób na diecie w końcu rezygnuje z niej, ponieważ nie wyobraża sobie kolejnego dnia bez ulubionych smakołyków.
Na pewno zainteresuje Cię fakt, że może być ona również pomocna w odchudzaniu. Produkty z nią są mniej kaloryczne w porównaniu z analogicznymi, zawierającymi tłuszcz. Poza zapewnieniem niższej kaloryczności potrawom inulina hamuje łaknienie.
Ze względu na jej dobroczynne właściwości i szereg zastosowań można by pomyśleć, że najlepiej byłoby jej w ogóle nie ograniczać!
Jednak inulinę – jak sacharozę trzeba umiejętnie dawkować. Najlepiej i najbezpieczniej przyjmować nie więcej niż gramów produktu na dzień. Przedawkowanie tej ilości może powodować biegunkę. Nie znajdzie ona swojego zastosowania jako zamiennik cukrów, ponieważ nie jest na tyle słodka, by osłodzić herbatę, a użyta w większej ilości może spowodować problemy żołądkowe. Naturalnie inulina jest obecna w korzeniach niektórych roślin.
Jakie właściwości ma inulina? Przede wszystkim dzięki niej możesz lepiej zadbać o zdrowie swoich jelit, a tym samym poprawić nie tylko pracę układu trawiennego, lecz również odporność, cerę i samopoczucie! Warto pamiętać, że od jelit w ogromnej mierze zależy sprawne funkcjonowanie całego. Zidentyfikował wówczas „dziwną substancję”, którą nazwał inuliną, od jej botanicznego źródła.
Jest niskokaloryczna, wspomaga proces odchudzania oraz funkcjonowanie jelit, ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez diabetyków i osoby walczące z nadwagą. Ponadto inulina wzmacnia kości, poprawia odporność organizmu, obniża poziom „złego” cholesterolu, równocześnie. Najobfitsze w inulinę warzywa to cebula, czosnek, karczochy, por i szparagi, a także korzenie cykorii i mniszka lekarskiego. INULINA jest to aktywny błonnik pozyskiwany z korzenia cykorii, który spożywany regularnie pomaga kontrolować wagę ciała i wyrównywać niedobór błonnika w codziennej diecie. Stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, wpływając w ten sposób aktywnie na florę jelitową.
Posiada właściwości, które pozytywnie wpływają na naszą kondycję zdrowotną, np.
Wpływ na odchudzanie Wszystkie potrawy z inuliną mają mniejszą kaloryczność, niż taka sama porcja posiłku bez dodatku tego węglowodanu. Dodatkowo inulina polepsza smak potraw. Poprzez pęcznienie w jelitach zwiększa uczucie sytości.
Jest naturalnym węglowodanem, posiada właściwości prebiotyczne. W smaku inulina jest lekko słodka. Jeśli włączysz do diety produkty zawierające inulinę, bardzo dobrze wpłynie to na zdrowie. Powyższe właściwości inuliny pozwalają przypuszczać, że taki zamiennik tłuszczów będzie zbawienny dla osób borykających się z nadprogramowymi kilogramami czy stosujących diety odchudzające. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii.
Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się. Ze względu na swój skład chemiczny, gdy inulina jest mieszana z płynem, tworzy kremowy żel, który jest idealny do naturalnego łagodzenia zaparć. Po zżelowaniu inulina ma strukturę podobną do lipidów (tłuszczów), które również wspomagają smarowanie układu trawiennego i zmniejszają ryzyko takich czynników, jak hemoroidy. Bez aktywności fizycznej trudno liczyć na spektakularny efekt.
Co więcej, nawet jeżeli bez sportu uda się nieco schudnąć, to należy liczyć się z utratą jędrności skóry i gorszym wyglądem. Jest to naturalny probiotyk, stymulujący wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Wchodzi także w skład leków stosowanych w chorobach układu oddechowego, oraz preparatów na odchudzanie. Znajduje się ona w roślinach: w cisie i prząślach.
Jej działanie polega na pobudzeniu ośrodkowego i obwodowego układu adrenergicznego. Nie obciąża jelit, a wręcz działa na nie ochronnie i osłaniająco, dlatego może być stosowana regularnie, w przeciwieństwie do tabletek przeczyszczających. Co to jest inulina, wpływ magnezu na organizm, czy przy odchudzaniu lepiej pić kawę zbożową?
Odchudzanie - Czyli jak schudłam kg Hej! Nazywam się Ida, walczę z wagą od ok roku życia. Zatem minęło już prawie lat, wprawdzie straciłam ok kg. Optymalnie, jeśli będzie to niegazowana woda mineralna.
Lepiej wystrzegać się soków owocowych z uwagi na to, że zawierają one duże ilości cukru, co sprawia, że mogą utrudnić proces odchudzania. Polecane są także herbatki ziołowe. Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W związku z tym karczochy stanowią jeden z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie.
Jednak to niejedyne prozdrowotne właściwości tego warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.