To prawda, że czerwona herbata wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu. Ale nie oszukujmy się – samo jej picie nas nie odchudzi! Będzie natomiast wspaniałym sprzymierzeńcem mądrej diety.
Jeśli zaczniesz jeść mniej kalorycznie i będziesz pić 5–filiżanek czerwonej herbaty dziennie, szybciej zauważysz efekty. Czerwona herbata obfita jest w białka, które są budulcem mięśni i wapń ważny do prawidłowego rozwoju szkieletu.
Odchudzanie z czerwoną herbatą. Podstawą odchudzania z czerwoną herbatą jest spożywanie 3-filiżanek naparu dziennie, po każdym posiłku. Polifenole to związki, które ułatwiają trawienie i regulują wydzielanie żółci, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także obniżają poziom cholesterolu. Picie czerwonej herbaty powoduje, że przez nasz żołądek nie zostaje wchłonięty tłuszcz: wszystko wydalamy.
Tłuszcze, które są potrzebne do życia zostają zużywane z naszych zapasów, które posiadamy w postaci wałeczków na brzuchu, czy w innych miejscach. Dlatego bardzo ważne jest, żeby dieta była efektywna, picie czerwonej. Wiele badań naukowych potwierdza, regularne picie czerwonej herbaty zmniejszyła o ryzyko rozwoju chorób zębów i dziąseł.
Herbata czerwona jest znana w społeczeństwie, a w czasach PRL-u nawet codziennie gościła na naszych stołach.
Oprócz szeregu właściwości zdrowotnych, charakteryzuje się także wspomaganiem i ułatwieniem trawienia oraz hamowaniem agregacji tłuszczu, zatem wydaje się być skuteczna w utracie masy ciała. Zaleca się jej codzienne spożycie także w celach zdrowotnych. Przykładowo, obniża ona poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy lub innych chorób związanych z odkładaniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych.
Zauważono, że czerwona herbata pu erh pomaga schudnąć zwłaszcza osobom między 35. Należy pamiętać, że aby zobaczyć efekty czerwonej herbaty należy pić ok. Czy należy zachować jakiś odstęp czasowy przed i po jedzeniu?
KOBIETA, LAT ponad rok temu Dietetyka Herbata. Fakty o zdrowiu - Słabe wino też dobre. W zamierzchłych czasach picie czerwonej herbaty było zarezerwowane wyłącznie dla cesarza Chin. Dziś bez większego problemu czerwoną herbatę otrzymamy w niemal każdym sklepie spożywczym. W rankingu światowej produkcji herbat czerwona odmiana znajduje się na miejscu, po herbacie czarnej i zielonej.
Systematyczne picie czerwonej herbaty pozwala usprawnić pracę układu trawiennego. Przede wszystkim wpływa na tempo i efektywność trawienia tłuszczów, które dostarczamy do organizmu wraz ze spożywanym codziennie posiłkami. Badania dowiodły, że picie czerwonej herbaty w pozytywny sposób wpływa na metabolizm i usprawnia pracę jelit. Picie herbaty czerwonej może przynieść nam pewne korzyści zdrowotne jednak wyłącznie pod warunkiem, że nie pijemy jej w nadmiarze.
Powinny o tym pamiętać przede wszystkim osoby, które są szczególnie narażone na działanie uboczne tego napoju.
Przeciwwskazania do picia czerwonej herbaty. Nie należy pić więcej niż filiżanek czerwonej herbaty dziennie. Jeśli przyjmujesz leki, skonsultuj picie tej herbaty z lekarzem. Pod względem spożycia herbaty Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie. Pomimo tego, że dzisiaj do picia zielonej, czerwonej czy białej herbaty nie trzeba już nikogo specjalnie przekonywać, i tak najczęściej sięgamy po herbatę czarną.
Jest ona jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko w naszym kraju, ale też na całym świecie. Znamy też opinie o herbacie czerwonej jako sposobie na poprawę procesów zapamiętywania. Przesadzone okazało się także zalecanie herbaty zielonej jako środka chroniącego przed chorobą nowotworową żołądka. Z badań wynika, że picie obu gatunków herbaty jest jednakowo korzystne.
Inna sprawa, że picie herbaty zielonej jest w Chinach rodzajem filozofii, która ma doprowadzić do harmonii i spokoju. Krótka fermentacja, której poddawane są liście. Dodatkowo stymuluje układ nerwowy, co wpływa na szybszy powrót do dobrej formy. Dzięki właściwościom poprawiającym krążenie, herbata czerwona obniża również poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Czerwona herbata, zwana przez Chińczyków “smoczą herbatą”, jest znana ze względu na swoje niemalże magiczne właściwości.
Nic więc dziwnego, że picie tego napoju jest zalecane w przypadku wielu dolegliwości. Dietetycy polecają picie herbaty czerwonej osobom, które chcą schudnąć, ale warto ją pić także wtedy, kiedy mamy podwyższony poziom cholesterolu albo chcemy. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać potencjał, jaki kryje w sobie czerwona herbata, warto pić ją kilkanaście minut po posiłkach (lub nawet odrobinę później). Wiesz już, dlaczego warto pić pu-erh, a kiedy lepiej jej unikać.
Wynika to z faktu, że jej główną i najbardziej chwaloną cechą jest pobudzenie organizmu do lepszego trawienia. Tak się nad tym zastanawiam, dumam i sama nie wiem. Trzeba pamiętać, że ta odmiana herbaty wypłukuje składniki odżywcze, a więc włączona do diety w zbyt dużych ilościach może.
Czy trzeba pić tylko czystego pu-erha podczas diety pu-erhowej? Nie, ale ponieważ to właściwości czystego pu-erha są najważniejsze dlatego należy wybierać mieszanki aromatyzowane o możliwie największej ilości samej czerwonej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.