Wyrzut insuliny powodują wszelkiego rodzaju węglowodany w naszej diecie. Nie tylko proste jak glukoza, ale również bardziej złożone, np. Należy pamiętać o tym, że powodują je również białka. Znacznie mniejszy niż w przypadku węglowodanów, ale bez wątpienia nastąpi on. Witam mój mąż ostatnio robił badania bo mu cukier spadał i okazało się że ma za duży wyrzut insuliny 1spadła po dwóch godzinach na więc doktorka skierowała na badanie usg i nic nie wykazało i dała skierowanie do szpitala bo powiedziala że może miec guza trzustki skoro w usg nic nie wyszło to dlaczego tak twierdzi proszę o odpowiedź co może być przyczyną takiego.
Niewłaściwy sposób żywienia, niska aktywność fizyczna, stres oraz czynniki genetyczne powodują, że coraz więcej osób boryka się z problemem nieprawidłowego działania insuliny.
Nie zdajemy sobie sprawy jak poważne konsekwencje niesie za sobą insulinooporność. Cukrzyca typu nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, hiperglikemia, hipoglikemia to jedne z najczęstszych. Czy ktoś potrafi wiarygodnie udzielić odpowiedzi i uzasadnić czy słodzik powoduje wyrzut insuliny i co dalej bo w sumie cukru brak insulina jest a nie ma co robic. Czy to czasem nie szkodzi jeszcze bardziej? W tych przypadkach często obserwuje się nagłe spadki poziomu cukru.
Warto pamiętać, że nabiał działa insulinogennie, co oznacza, że mimo niskiej zawartości cukru i niskiego IG powoduje spory wyrzut insuliny. Podobnie działają niektóre słodziki. Zjedzenie produktu o wysokim IG powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co z kolei jest sygnałem dla insuliny, by poziom ten obniżyć.
Co prowadzi do hipoglikemii reaktywnej?
Powodem zjawiska hipoglikemii reaktywnej jest nadmiar i zbyt gwałtowny wyrzut insuliny do krwi po posiłku. Insulina jest hormonem wydzielanym przez trzustkę, a jej podstawową funkcją w warunkach fizjologicznych jest obniżenie poposiłkowego stężenia cukru we krwi do wartości optymalnych. Musi Pani obserwować wagę i obwody ciała jak i badań insulinę. Czy długi trening nie powoduje zatrzymania spadku insuliny i wagi.
Wydaje mi się, że trening na basenie jak i marsz z kijami powinien być krótszy w czasie. Trening interwałowy tez jest dobrym pomysłem. Niech Pani dobierze taki rodzaj dla siebie, który będzie Pani lubić. Według badań przeprowadzonych przez dietetyków i testów - wynika, że substancje słodzące jakie zawiera, nie powodują wyrzutu insuliny - co za tym idzie, nie powoduje zwiększania się tkanki tłuszczowej. Zamieszczam treść publikacji na ten temat.
Częste podjadanie i popijanie wpływa na wytwarzanie insuliny. Schemat jest ten sam – ciagłe dostarczanie cukru, czy samo nawet przeżuwanie aktywizuje insulinę. Alkohol również powoduje „wyrzut” insuliny. Obciąża wątrobę, co pociąga za sobą rekację trzustki i wytwarzanie hormonu peptydowego.
Rzekomo to glikozydy, które niewątpliwie stewia zawiera, wpływają na wyrzut insuliny. Jednak badania nie były do końca przeprowadzone tak jak trzeba, więc dalej ciężko stwierdzić. Inne znowu wykazują, że stewia ma właściwości obniżające poziom insuliny, jak i cukru we krwi. Co do rzetelności badań - nie mam pojęcia. Wysoki Indeks Glikemiczny (≥70) oznacza produkty, po których spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co powoduje duży wyrzut insuliny u osób zdrowych, a u diabetyków wymaga wstrzyknięcia dużych dawek insuliny szybkodziałającej do posiłku.
Produkty z wysokim IG sprzyjają tyciu, ponieważ uruchamiają w organizmie błędne.
Po jakim czasie jest to możliwe i czy w ogóle ? Wśród nich możemy wyróżnić insuliny ludzkie, insuliny analogowe i insuliny zwierzęce. Zbyt słabe wytwarzanie przez trzustkę insuliny lub nawet jej całkowity brak powoduje bardzo rozpowszechnioną w Polsce i na świecie chorobę, którą śmiało można już określić mianem choroby cywilizacyjnej – cukrzycę. U osób insulinoopornych wyrzut insuliny przez trzustkę jest nieadekwatnie wysoki w porównaniu do wzrostu cukru we krwi.
Co więcej, często jest tak, że po 2ch godzinach od spożycia poziom ten wcale nie spada, ale wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie. Piję dużo czerwonej herbaty i zielonej zresztą też, no i inne ziołowe ale i tu spotkałam się ze stwierdzeniem, że to może pobudzać kubki smakowe i powodować wyrzut insuliny, czy jest to prawda? Chcę zapytać jak i co powinnam jeść w insulinooporności? Produkty z niskim IG wywołują u zdrowej osoby niższy skok cukru we krwi, np. Indeks glikemiczny posiłku (i tym samym wyrzut insuliny do krwi) może również obniżyć poprzez dodanie do posiłku błonnika pokarmowego w postaci np.
Jest to dobre rozwiązanie, gdy z jakichś powodów nie jest się w stanie spożywać. Bezpośrednią przyczyną reaktywnej hipoglikemii jest zbyt gwałtowny wyrzut insuliny do krwi po posiłku. Powodów występowania tego zjawiska może być wiele.
Najczęstszy wpływ ma dieta oraz styl życia. Czasem to kwestia genów, stosowanych leków, nietolerancja fruktozy, glukozy i galaktozy, a także wrażliwość na jeden z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.