piątek, 27 stycznia 2017

Matka octowa

Jest dodawana do wina, cydru, lub innych. Dzisiaj mówię w nim o tym jak zlewać ocet jabłkowy oraz co to jest matka octowa. A także co można z nią zrobić. Wiem, że kilkoro z Was nastawiło ocet, co mnie bardzo cieszy.


Do czego używać zrobionego octu i czy ocet jest zdrowy? I kożuszek fermentcyjny i matka octowa to dobre twory:) A jeżeli wyhodujecie matkę octową po zlaniu octu można ją zachować i wrzucić do nowego nastawu wtedy ocet zrobi się szybciej:) albo dodać do wina aby uzyskać ocet winny (żywi się alkoholem zawartym w winie). Powinna utworzyć się już „ matka” octowa, czyli zawiesina o równomiernym kolorze. Ten glut to zbiór dobrych bakterii, zwany potocznie „matką” octową.


Nie wyrzucaj jej – to octowy skarb, konieczny do tworzenia następnych octów. Może ona wykształcić się w niefiltrowanym, kupnym occie jeśli są w nim resztki cukru. I tu pytanie do Pepsi i czytelników: czy ktoś wie jak dbać o tę matkę? Trzeba ją karmić (jak np. Zaczyn chlebowy?).


Matka octu jest jego właściwością dodatnią. Ja ją zbieram do mniejszego słoiczka podczas odcedzania i zalewam gotowym octem. Jak nastawiam nowy to ją dodaję co bardzo przyspiesza fermentacje. Pojawia się często pod koniec fermentacji octowej i przypomina w dotyku meduzę (śmiech).


Okrywa powierzchnię octu całą swoją galaretowatą strukturą i dba o niego jak prawdziwa matka. Jeżeli wszystkie owoce są nią okryte i nic ponad jej. Matka” jest zbudowana z celulozy i bakterii kwasu octowego. Weź ją do ręki, będziesz miał wrażenie śliskości, glutowatości.


Jej zadaniem jest przemiana alkoholu w ocet jabłkowy. W międzyczasie staraj się próbować ocet (bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić „matki”), a kiedy osiągnie on pożądany smak przelej go do wyparzonej butelki i zakręć. Biały kożuch przechodzący w galaretowaty lekko przejrzysty glutek to matka octowa , sedno octu, który na koniec należy opłukać, przełożyć do słoika z wodą i użyć do produkcji kolejnych octów. To skarb który można używać też do produkcji kombuchy.


Pleśń trudno pomylić z matką octową imho. To ja, ziołowa Iness, Octowa Wróżka. Znam odpowiedź na pytanie “jak zmienić w ocet wino, piwo oraz spirytus”. Wiem, jakich sztuczek dokonać, by octem stały się jabłka, kwiaty bzu i miód pszczeli.


Jak przed wiekami królowa Egiptu zmieniam w ocet perły, czarne perły letnich łąk. Przyjaźnię się z Octową Matką, macicą octową. Dodane przez cytryna w: Tylko o kuchni. Smakerowicze,macie może przepis na zlewę octową do kulek rybnych?


Przypomina albo cienką półprzezroczystą warstewkę o kolorze zależnym od barwy nastawu, albo też… grubszą meduzę, I kożuszek fermentacyjny, i matka octowa są w bezpiecznymi wytworami, a ta druga jest wręcz. Przepisy - matka octowa (176) Przekąski Śledzie w zalewie olejowo octowej. Przepisów na zrobienie marynowanych śledzi w zalewie octowej jest mnóstwo. Ja zrobiłam śledzie według domowego, starego przepisu, takie.


Nie myl krótkotrwałej euforii z prawdziwym szczęściem. Jeśli któraś z Twoich namiętności zabiera Ci za dużo czasu czy energii, jeśli przyczynia się tak naprawdę do pogorszenia samopoczucia, a nie jego poprawy, to znaczy, że nie warto tego ciągnąć. MATKĘ OCTOWĄ, nie grzybek kombucha. Bardzo łatwo ją wyhodować na każdym occie. Octowa jest zupełnie inna w strukturze ale wszytsko możliwe :D.


Kombucha to konkretny grzybek. Zdolnością wytwarzania tego kwasu, w wyniku niecałkowitego spalania alkoholu i zdobywaniem w ten sposób energii, odznaczają się przede wszystkim bakterie octowe, należące do rodzaju. Co więc robimy z nasza matka octową aby produkowała napój? Gotuję herbatę, najlepiej czarną lub zieloną jak podają źródła, żadne aromatyzowane. Ja jednak robię na yarba mate, ziołowych, zielonych czy mieszanych - mate z ziołami.


Na każdych wychodzi i mamy nie tylko zdrowy napój ale tez rożne właściwości płynące z ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty