W wątku co trzymamy w lodówce, wielu z Was pisało o occie winnym. Przyznam sie, ze u mnie w kuchni nie ma zwykłego octu, a winnego już wcale,a wcale :No i mam pytanko w związku z tydo czego używacie octu winnego. Używano go do przyprawiania żywności, konserwowania mięs, a w formie napoju - do gaszenia pragnienia.
Pełnił też rolę antybiotyku i środka dezynfekującego. Czy wiesz, że łyżka octu dodana do gotującego się ryżu sprawi, że ten stanie się puszysty, a zwiędłe warzywa odzyskają dzięki niemu jędrność? Znasz zapewne jego kulinarne zastosowania, ale pewnie nie zdajesz sobie sprawy z tego, że ma on również bardzo korzystny wpływ na twoje zdrowie.
Zastosowań octu jest bardzo wiele. Poniżej znajdziesz te najbardziej praktyczne. Jest często dodawany do sosów i serów (głównie pleśniowych, zarówno o ostrzejszym, jak i łagodniejszym smaku). Dobrze uzupełnia smak wołowiny, dziczyzny i kaczki. Ocet winny – zastosowanie.
Jest używany jako marynata, ale na jego bazie można też skomponować sosy do pieczeni. Mało tego zastosowania octu winnego znacznie wykraczają poza obszar kulinarny, jego pozytywny wpływ na zdrowie sprawia, że jest to produkt chętnie. Ale nie każdy wie, że posiada również szereg innych zastosowań.
Może pomóc w porządkach, w chorobie a nawet usunie plamy.
Jednak nie powinno ono być częścią naszego życia, ponieważ w ten sposób upośledzamy swój układ odpornościowy, a w domu hodujemy super-bakterie i wirusy odporne na antybiotyki! Ostatnie badania pochodzące z Japonii potwierdzają, że ocet jest skuteczny w walce z niektórymi szczepami E. Stanowi dobrą bazę do marynowania ww. Dzięki temu nadaje się idealnie do czyszczenia wszelkich powierzchni gładkich i błyszczących.
Jeżeli chodzi o podłogi rozrabiamy ocet w wodzie w stosunku pół szklanki octu na litry wody. W tej mieszaninie zanurzamy mopa i przecieramy odkurzoną podłogę. Pewne z nich nie są ciekawe.
Okazuje się, że najlepszy jest ocet winny czy jabłkowy. I właśnie one powinny pojawiać się w naszej kuchni. Jeśli tak będzie, to nasze życie już niedługo zaprezentuje się o wiele lepiej. Zauważymy, jak codzienne spożywanie octu, w minimalnej ilości, przyczynia się do oczyszczenia naszego organizmu.
Rodzaje najpopularniejszych octów i ich zastosowanie kuchni. Dobrej jakości ocet balsamiczny ma co najmniej lat. Dodaje się go do dań mięsnych, sałatek, sosów, deserów, a. Nie sposób wyliczyć wszystkich zastosowań octu, ale warto wspomnieć o kilku najważniejszych. Zaczynaj każdy dzień od szklanki letniej wody z łyżką octu.
Taka mikstura odkwasza organizm po nocnym wypoczynku, łagodnie budzi układ pokarmowy do działania i poprawia przemianę materii. Niektórzy wspominają nawet o jej odchudzającym potencjale - tłumaczy blogerka. Lodówka przetarta octem traci przykre zapachy, ten sam efekt uzyskamy, jeśli do lodówki wstawimy otwartą buteleczke z octem.
Kwas octowy ma wiele zastosowań i może się stać naturalnym środkiem, na niektóre dolegliwości. Pleśń nie lubi octu, dlatego warto wykorzystać ocet do walki z pleśnią w mieszkaniu. To skuteczny sposób, i co ważne, bez zastosowania drażniącej chemii.
O tym, że pleśni z domu należy się pozbywać, nie trzeba nikogo przekonywać – ma ona niszczący wpływ na nasze zdrowie. Mający wiele z winem wspólnego, ocet winny, ma wiele cennych właściwości. Przyprawa ta stanowi popularny składnik sosów, marynat i deserów. Ponadto wzmacnia jej walory smakowe oraz nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Pierwsze wzmianki o nim znajdują się w Starym Testamencie.
Starożytni mieszkańcy Bliskiego Wschodu wyrabiali ocet z wina z winogron, granatów, daktyli i fig. Stosowano go powszechnie jako przyprawę do potraw, a także jako środek marynujący i konserwujący inne produkty spożywcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.