Drzewa te pochodzą z Ameryki Środkowej oraz Południowej. Inne nazwy, pod którymi można spotkać lapacho, to m. Taheebo, Pau d’Arco, Ipe Roxo, czy po prostu „herbata Inków”. Na przykład dla plemienia Garifuna z Nikaragui odwar z kory lapacho jest lekiem przeciwgorączkowym i przeciwbiegunkowym.
Nauka wciąż jednak jeszcze pozostaje sceptyczna, przytaczając bardzo różne fakty o herbacie Lapacho. Obserwujemy znaczne zwiększenie zainteresowania korą drzewa Lapacho.
Do naszej herbaciarni przychodzi wiele osób z karteczkami od znajomych lub lekarzy pierwszego kontaktu, którzy dowiedzieli się o niezwykłych właściwościach Lapacho. W czym tkwi tajemnica skuteczności antywirusowej i antybakteryjnej wywaru z Lapacho? Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho. Podstawą wywaru jest kora drzewa Lapacho.
Niektórym kojarzy się on z herbatą typu Rooibos, jednak napar jest zdecydowanie mocniejszy. Jeśli smak lapacho nie przypadł Ci do gustu, możesz spróbować osłodzić go sobie miodem, który naprawdę świetnie się z nim komponuje. La Pacho jest długowiecznym drzewem porastającym zbocza Andów (Ameryka Południowa).
Potrafi przeżyć tam nawet 7lat.
Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Podobnie jak w przypadku popularniejszej już yerba mate, słynie ze swojego zdrowotnego wpływu na organizm człowieka. Istnieją co najmniej dwie metody przygotowania herbaty Lapacho.
Obie odbiegają jednak zupełnie od tradycyjnych sposobów parzenia. Tradycyjna receptura nakazuje by napar gotować pod przykryciem (w proporcji 1-łyżeczki suszu na filiżankę wody) przez około minut. Posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Często nazywa się ją również taheebo, tahuari, pau d’arco lub po prostu herbatą lapacho.
Napar ten sporządzany jest z wewnętrznej kory drzew należących do gatunku Tabebuja. Rodzina ta liczy około 1tropikalnych drzew, które porastają tereny od Argentyny po Karaiby. Medycyna Indian Ameryki Łacińskiej wykorzystywała herbatę z lapacho w leczeniu nowotworów, stąd do dziś mówi się o jej zbawiennych właściwościach.
Niestety Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne zaznacza, że nie istnieją badania, które jednoznacznie potwierdzają te właściwości. Lapacho to rodzaj herbaty sporządzanej przez Inków. Peru, Boliwii, Brazylii i Paragwaju.
Jest rozłożyste i kwitnie na fioletowo-różowo. Jednak jego moc ukryta jest pod korą, co odkryli już Indianie. Napar sporządzony z kory nazywany jest często herbatą Inków.
Lapacho, zwany też „herbatą Inków”, to napar sporządzany z wewnętrznej części kory drzewa Tabebuia impetiginosa, którego drogocenne właściwości i lecznicze działanie stosowane są przez plemiona Ameryki Środkowej i Południowej od wieków.
Indianie Ameryki Łacińskiej po dziś dzień stosują pau d’arco (inna nazwa lapacho) na różne dolegliwości – na przeziębienie. Pau d’Arco, La Pacho (Tabebuia impetiginosa) korzystnie wpływa na system odpornościowy i wzmacnia cały organizm. Dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wątroby, wspomaga oczyszczanie i poprawia jakość krwi.
La pacho pochodzi z Amazonii. Zyskało szeroki rozgłos dzięki właściwościom antynowotworowym. Wbrew niektórym doniesieniom nie stwierdzono jednoznacznie. Play all Parzenie herbaty Czajnikowy.
Big Chipping Mistakes Amateur Golfers Make - Duration: 13:21. Active Burn Spalanie 20tb. Slim Plus Anti Yoyo 20tb. Super Slim odchudzanie i oczyszczenie 20tb. Herbata czerwona pomarańcza z lapacho 20tb.
Plemiona Ameryki Środkowej i Południowej odkryły przed wieloma stuleciami dobroczynne działanie naparu parzonego z kory drzewa Lapacho. Inne źródła podają, że herbata produkowana jest ze środkowej części miąższu tegoż drzewa. Jest ono także znane pod innymi nazwami, m. Jest to herbata bezkofeinowa posiadająca śladowe ilości taniny. Korę można przechowywać przez dwa lata. Zioło to ma dobroczynny wpływ na zdrowie, o czym w więcej w dziale Właściwości herbaty.
Do zaparzania lapacho używamy jednej - dwóch łyżeczek na filiżankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.