Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy “oset”. Najlepiej jest sięgnąć po własnoręcznie zmielone ziarno. W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena.
Ma działanie przeciwzapalne, stymuluje regenerację komórek wątroby i odtruwa organizm, a stosować mogą go nawet kobiety w ciąży! Zobacz, jak możesz wykorzystać go dla zdrowia. Jego stosowanie jest wyjątkowo łatwe, ponieważ nie posiada on właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw.
Sylimaryna jest słabo rozpuszczalna w wodzie więc ekstrakty i nalewki zawierają jej znacznie więcej niż napary. Najlepsze efekty osiąga się przy dłuższym stosowaniu ostropestu, po około 2-miesiącach. Badania medyczne wykazały że ostropest plamisty w połączeniu z tradycyjnym leczeniem może mieć pozytywny wpływ na organizm osób chorych na cukrzycę. Podczas testów wykazano zmniejszenie poziomu cukru we krwi i wpływ na LDL, zły cholesterol u osób z cukrzycą typu 2. Ostropest jako sprzymierzeniec w walce z cukrzycą.
Jaki ostropest plamisty – mielony czy w ziarnach? Zawsze kupuję całe ziarenka, które przed spożyciem mielę w młynku do kawy. Możesz oczywiście kupić ostropest plamisty mielony, jednak zachęcam do mielenia ziaren w miarę możliwości „na świeżo”, by uniknąć utlenienia cennych składników. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do odtruwania organizmu i stymulowania procesów regeneracji wątroby.
Dowiedz się, kiedy i jak stosować ostropest plamisty. Czy jak mam to rozumiec? Mielony tanszy jest gorszy? Dlaczego trudno go strawic(mi trudno nie jest)a taki wyciag z niego nie?
Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy należy pamiętać o tym że istotnym elementem kuracji jest systematyczne jego stosowanie. Jak jeść ostropest plamisty? Takie wzmacnianie wątroby ziołami bywa wysoce skuteczne. Najbardziej popularne są nasiona ostropestu.
W sklepach jest też wersja dla dostępny ostropest plamisty mielony. Jeśli jednak zastanawiamy się, czy ostropest w tej postaci warto kupić () , odpowiedź brzmi:. Wystarczy, ze do szklanki wrzucisz dwie łyżeczki tego specyfiku, a następnie zalejesz gorącą woda. Pamiętaj, że nie może to być wrzątek. Taki napar można pić maksymalnie trzy razy dziennie.
Jednak jeśli ktoś chce zaopatrzyć w produkt bogaty w drogocenne składniki, lepiej mielić ostropest osobiście i spożywać go zaraz po rozdrobnieniu. Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju. Roślinę możemy spotkać najczęściej w dwóch postaciach – wyróżniamy ostropest plamisty mielony oraz jego owoce.
Nasiona ostropestu plamistego można również jeść, jednak należy je dobrze rozgryźć. Nie jest to bardzo popularne, gdyż ten surowiec ma bardzo specyficzny smak. Zaleca dawka to – łyżeczki dziennie, można go podzielić na mniejsze porcję, najwygodniej jest zjeść jedną łyżeczkę ostropestu rano a druga na wieczór.
Spożywając ostropest plamisty należy popić go niewielką ilością wody. Oficjalny blog Agnieszki Maciąg. Smak podobny do słonecznika, nieco bardziej oleisty i wyrazisty. Wyczuwalna delikatna nuta zbożowa.
Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw. Polska odmiana czyli „Silybum marianum” to rosnąca dziko roślina i stanowi wspaniałą ozdobę, jednak nie jest to jedyna jej zaleta. Ten – wcale nie pospolity!
Jeśli przed nami przyjęcie, na którym stoły będą uginać się od jedzenia, nie zapominajmy o spożywaniu w domu nasion ostropestu plamistego. Przywykliśmy na niego mówić potocznie „oset” i traktować, jak chwast. Jak spożywać ostropest plamisty?
Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, jak wiele ma on właściwości, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Na jego leczniczych właściwościach w pełni poznano się jednak w średniowieczu. Okrzyknięto go wtedy jedną z.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.