Liście i ziele ostropestu plamistego. Napar z liści zaleca się przy zapaleniu płuc i opłucnej, białych upławach, kamicy moczowej, po żółtaczce oraz występującej puchlinie wodnej. Jego nasiona zawierają substancję regenerujące wątrobę, czyli sylimarynę, a także sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wartościowym pokarmem są również liście ostropestu: ładne, kruche, o smaku sałaty.
Zbieramy je, gdy łuski okrywy koszyczków zeschną i pojawią się pierwsze kosmyki puchu kielichowego, inaczej się wysypią. Owoce ostropestu plamistego dojrzewają stopniowo od sierpnia do września.
Owoce rozkładamy na płaskiej powierzchni, aby doschły i przechowujemy dokładnie ususzone. Poza tym ostropest zawiera garbniki, fitosterole oraz aminy biogenne. Owoc ostropestu jest surowcem oleistym.
Otrzymany z niego olej nie tylko nawilża skórę, ale też przyspiesza jej regenerację. Ostropest występuje pod wieloma postaciami. Dodatkowo, kosmetyki zawierające wyciągi z ostropestu będą wzmacniały skórę, spowalniały procesy jej starzenia oraz rozjaśniały przebarwienia. Opisuje go w swoim dziele również żyjąca w XI wieku Hildegarda z Bingen.
Obecnie ostropest plamisty jest uprawiany na potrzeby przemysłu farmakologicznego. Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach.
W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena. Działanie i właściwości ostropestu plamistego.
Na rynku znaleźć możemy oset w wielu różnych postaciach, takich jak kapsułki, tabletki czy nawet drażetki. W tym momencie nie ma potwierdzonych badań, które mówiły by o wpływie ostropestu na obniżenie cholesterolu u osób zdrowych. Jest to porcja, która jest zalecana przez producentów preparatów z jego wyciągiem. Surowcem farmaceutycznym jest owoc ostropestu plamistego (koloru białego, szarego, brązowego lub czarnego), pozbawiony puchu, wielkości owocu słonecznika, zakończony na szczycie charakterystycznym kulistym wyrostkiem. Ziarna ostropestu plamistego to produkt bioekologiczny posiadający szczególnie wysoką wartość biologiczną i. Surowcem leczniczym ostropestu plamistego są owoce, które zbiera się pod koniec lata (w zielarstwie pozyskuje się je jedynie z upraw).
Najważniejszą substancją aktywną rośliny jest. Olej z ostropestu plamistego to kluczowa substancja zalecana alkoholikom i osobom chorym przewlekle, wspomaga też leczenie wirusowych zapaleń wątroby. Jak wspomniano wcześniej, olej z ostropestu zwalcza wolne rodniki (także w komórkach mózgu), co wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność zapamiętywania u człowieka. Sylimaryna jest słabo rozpuszczalna w wodzie więc ekstrakty i nalewki zawierają jej znacznie więcej niż napary.
Najlepsze efekty osiąga się przy dłuższym stosowaniu ostropestu,. Herbata z ostropestu to bezpieczny i naturalny sposób na odtrucie naszego organizmu, regeneruje wątrobę i zmniejsza efekty cukrzycy. Nasiona ostropestu plamistego mogą być wysiewane zarówno do skrzynek na rozsadę, jaki i do gruntu.
W drugim wypadku rozpoczyna się wysiew do małych doniczek z ubogim substratem od końca lutego do początku kwietnia. Temperatura kiełkowania wynosi ok.
Od końca kwietnia można też siać ostropest plamisty do gruntu. Osoby, które słyszały co nieco o ostropeście plamistym prawdopodobnie kojarzą go z leczeniem wątroby. I słusznie – współcześnie roślina ta wykorzystywana jest przede wszystkim do regeneracji komórek tego narządu. Ta roślina lecznicza sprzedawana jest w ziarnach(całych lub zmielonych) tabletkach, kapsułkach, a także w postaci oleju z ostropestu plamistego. Spektrum leczniczego działania ostropestu jest bardzo szerokie.
Roślina wspomaga osoby z chorobą alkoholową i przechodzącym leczenie odwykowe poprzez regenerację komórek wątroby oraz ochronę ich przed toksycznym działaniem alkoholu. Jako lek ostropest plamisty znany był już w starożytności. Wspominał o nim grecki uczony i filozof, uczeń i przyjaciel Arystotelesa - Teofrast. Zastosowanie ostropestu w leczeniu dolegliwości wątroby opisywali wybitny angielski zielarz John Gerard oraz botanik Nicholas Culpeper. Dziś właściwości ostrapestu wykorzystują nie tylko zielarze, ale i przemysł farmakologiczny.
Dopiero dziś badania laboratoryjne pozwoliły nam przetestować i sprawdzić na co faktycznie wpływa to znane wszystkim alchemikom zioło. Po przeczytaniu powyższego artykułu wziąłem się za jedzenie nasion ostropestu z twardym postanowieniem – pół roku. Przez parę tygodni mi się to udawało.
Nie mniej nie zawsze mam na to czas i miejsce, zaś grymasy smakowe (po jakimś czasie smak ostropestu zaczął mi przeszkadzać) poddały mnie ostatnio ciężkiej próbie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.