Dawkowanie ostropestu plamistego różni się od postaci, w jakiej go przyjmujemy. Do rozdrobnienia owoców ostropestu można używać moździerza lub młynka do kawy. Ziarna ostropestu można spożywać razem z potrawami – ich smak jest neutralny, więc można posypywać nimi owsiankę, sałatki, kanapki, grillowane warzywa, makarony.
W Polsce uprawia się go do celów leczniczych na szeroką skalę, ale dotychczas wiedza o tym, jak spożywać ostropest plamisty nie była powszechna i ograniczała się do homeopatów i bioenergoterapeutów. Olej z ostropestu może być stosowany jak dodatek do pożywienia i zewnętrznie na skórę. Wątroba to jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka.
Współczesny tryb życia sprawia, że bardzo często jest mocno obciążona złą dietą, nadużywaniem alkoholu czy regularnym zażywaniem leków. Oprócz powyższego, ostropest wpływa regulująco na proces trawienia, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt. Tą aktywność możemy przypisać zarówno sylimarynie, jak i związkom goryczkowym, które stymulują układ pokarmowy, które zawiera w sobie ostropest plamisty.
Każdy kto zastanawia się nad tym jak stosować ostropest plamisty zainteresuje się pewnie pewnymi spostrzeżeniami osoby, która stosuje go systematycznie. Być może nie wszyscy wiedzą, ale najlepszy jest ostropest, który został świeżo zmielony. W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Ostropest plamisty – działanie. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena.
Warto jednak dołożyć kilka złotych zwrócić uwagę na to, aby był on z jak najlepszego źródła tj. Musisz pamiętać o tym, że ostropest plamisty jest suplementem diety i nie może zastąpić codziennych posiłków. Wiele osób robi błą traktując tę roślinę jako lek. Jest to jedynie suplement, który może wspomóc funkcjonowanie, ale na pewno nie wyleczy naszych schorzeń.
Zaleca dawka to – łyżeczki dziennie, można go podzielić na mniejsze porcję, najwygodniej jest zjeść jedną łyżeczkę ostropestu rano a druga na wieczór. Spożywając ostropest plamisty należy popić go niewielką ilością wody. Należy do rodziny astrowatych, podrodziny rurkokwiatowych. W zależności od warunków wegetacji ostropest osiąga wysokość od około do m, a okres wegetacji na plantacjach surowcowych trwa – 1dni.
Jego stosowanie jest wyjątkowo łatwe, ponieważ nie posiada on właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Jak należy stosować ostropest? Jeśli chcesz oczyścić i odtruć organizm, powinieneś regularnie przyjmować ostropest.
Lecznicza roślina jest dostępna w wielu formach i na pewno każdy znajdzie optymalny sposób stosowania. Najcenniejsze są owoce ostropestu (wyglądają jak małe nasionka) i w celach leczniczych lub oczyszczających najlepiej jest spożywać świeżo przez nas zmielone. Ale owoce ostropestu mogą też być cennym składnikiem żywności.
Suplementy diety w postaci tabletek, proszku, oleju, nalewek i herbat zawierające wyciągi z ostropestu stosuje się zgodnie z zaleceniami producentów, ziarna spożywa na surowo, w całości lub zmielone. Jak dla mnie ostropest jest super właśnie z tego względu, że można go parzyć i nie trzeba koniecznie brać w formie tabletek. Nie do końca rozumiem narzekania na walory smakowe, nie ma żadnej tragedii chociaż przyznam, że jeśli chodzi o zioła i tego typu rzeczy to sprawdziłam już prawie wszystko zaczynając od skrzypu i pokrzywy i do wszystkiego idzie się przyzwyczaić. Ponieważ zmielony ostropest nie ma określonego smaku, można go dodać jako składnik zup, sosów, dodatek do sałatek, musli czy warzyw na parze.
Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy “oset”. Nasiona ostropestu można używać długotrwale. Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.
Temat tabu – seks w trakcie ciąży. Strona główna Odchudzanie. Gdy masz pełne i zdrowe uzębienie to możesz nasiona gryźć bo osoba z protezą lub.
W dawnych czasach ostropest uprawiany był też jako warzywo. Jego koszyczki kwiatowe były namiastką karczocha, młode liście przyrządzano jako szpinak, a korzenie po ugotowaniu przypominały salsefię (kozibród parolistny). W zielarstwie używa się tylko owocu ostropestu plamistego. Dobrze jak są to owoce z upraw ekologicznych. Przywykliśmy na niego mówić potocznie „oset” i traktować, jak chwast.
Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, jak wiele ma on właściwości, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Często pytasz mnie, ile kurkumy masz przyjmować na codzień, a ile leczniczo? Przypominam więc … W temacie kurkumy zrobiono ogromną ilość badań (szczególnie w Azji), dzięki czemu mamy doskonały pogląd na tę przyprawę, a właściwie mega lekarstwo, gdyż korzyści zdrowotne z przyjmowania jej są po prostu niesamowite.
Warto wiedzieć jak używać kurkumy, bo jej właściwości są imponujące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.