Zupa dyniowa na mleku kokosowym z imbirem. Jesienią królowa może być tylko jedna! O tak, to właśnie o nią chodzi…dynia, a jakże by inaczej! Blog Zakochane W Zupach.
Zupa dla dzieci może być zarówno deserem, śniadaniem, jak i. Tak prostej zupy na mojej stronie jeszcze nie było!
Wegańska zupa z dyni i jarmużu. Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami to idealne danie na chłodniejsze dni: rozgrzewa i syci na długo. Tak, że prosiłbym nie pisać głupot o niby pochodzeniu tej zupy.
To tak jak z grochówką, zupą stworzoną dawno temu przez najprawdopodobniej chłopów gdzieś na Mazowszu, którą widząc jej potencjał kaloryczny wprowadzili do swoich wojsk Prusacy, po nich niemcy. Wielu z nas prowadzi bardzo szybki, intensywny tryb życia. Bywa, że w codziennym pędzie trudno nam zadbać o zdrowe odżywianie, a co dopiero o odchudzanie. Ratunkiem dla nas może być zupa zgodna z zasadami Programu Przemian. Ania Gotuje to mój autorski blog kulinarny będący skarbnicą najlepszych przepisów na ciasta, serniki, dania na obia sałatki fit i wiele innych.
W tym dieta bezglutenowa i potrawy wegetariańskie.
Przepisy kulinarne, które w nim publikuję, to wyłącznie sprawdzone i proste w przygotowaniu dania. Każde danie jest obszernie opisane wraz ze zdjęciami krok po kroku. Pogoda nas nie rozpieszcza. Za oknem szaro, ponuro, pada deszcz i wieje wiatr. Jestem przekonana, że nie takiej jesieni wszyscy się spodziewaliśmy.
W oczekiwaniu na to, że nasza złota polska jesień jednak zaszczyci nas swoim urokiem, postanowiłam wprowadzić na bloga cykl przepisów na rozgrzewające zupy. Oficjalny blog Agnieszki Maciąg. Mam wrażenie, że panuje obecnie niemal plaga przewlekłego zapalenia zatok, dlatego w dalszej części tekstu znajdziecie odpowiedź na to, jak skutecznie wyleczyć chore zatoki. W kuchni zaleca się używać olei nierafinowanych, czyli tłoczonych na zimno metodami mechanicznymi, gdyż tylko takie oleje zachowują witaminę E chroniącą olej przed jełczeniem.
W poszukiwaniu idealnych receptur na jesienne zupy, nie musimy sięgać po książki kucharskie czy programy telewizyjne. Wystarczy, że będziemy pamiętali o kilku prostych zasadach, a poza tym zdamy się na własny smak i „mądrość” naszego organizmu. Sycąca, rozgrzewająca zupa, nie może być „chuda”. RODO – w związku z świadczeniem usług przez naszą firmę. Administrator przetwarza dane osobowe Klientów w celu realizacji świadczonych usług.
Latem możemy zapomnieć o czasochłonnych wersjach z kiszoną kapustą, a zamiast tego zabrać się za szybkie zupy z młodej kapustki. Jedząc zupy razy dziennie, w ciągu pierwszych miesięcy schudła kg, w ciągu następnych czterech - kolejne kg. System odchudzania oparty na zupach Monika Honory nazwała Przemianami.
Jeśli chcecie zapoznać się z książką Zupy sycące, ale nietuczące, zachęcamy do porównania ofert!
Natalia – na blogu jestem przede wszystkim podróżnikiem, mocno zakorzenionym w warszawskiej rzeczywistości, jednak nieustannie poszukującym możliwości dotyczących krótszych lub dłuższych wyjazdów w Polsce czy zagranicą. Jestem również smakoszem, nieustannie poszukującym nowych doznań kulinarnych oraz smaków towarzyszących podróżom. Normalnie się załamię, prosicie mnie o zupy, których albo nie jadam wcale (jak czernina), albo które jadam raz na ruski rok (grochówka, fasolówka, szczawiowa). Postaram się coś z tym zrobić, choć akurat na czerninę z mojej strony liczyć nie możesz, nie gotuję, bo nie lubimy. Pierzynkę robimy albo z żółtego sera albo z ciasta francuskiego.
Zupę przelewamy do kokilek (specjalne miseczki nadające się do zapiekania w piekarniku) i posypujemy ją startym żółtym serem albo przykrywamy ciastem francuskim (kawałek którym przykrywamy obowiązkowo musi być większy od średnicy miseczki, żeby można było go zawinąć). Pozostałe wraz z bulionem, w którym się gotowały, zmiksuj na gładką zupę z dodatkiem kurkumy i śmietanki. Do kremu dodaj z powrotem ugotowane ziemniaki, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Zupę podawaj na ciepło, z dodanymi na wierzchu grzybami, chrupiącą szynką, posypaną posiekanym szczypiorem. Kolor od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego.
Jej miąższ jest chyba najmniej słodki z wszystkich gatunków, przez co świetnie nadaje się np. Kabocha (gat. Cucurbita maxima): Niewielka dynia o nieco spłaszczonym kształcie.
Zupy to jeden z Waszych ulubionych tematów na blogu – popularny przez okrągły rok. Swoją przygodę z zupami zacznij od rosołu lub klasycznej pomidorówki. Stąd już prosta droga do zup orientalnych na bazie mleka kokosowego i egzotycznych przypraw.
Jak widać, dodatki w zupach o smaku danego warzywa są bardzo mile widziane. Takiej zupie marchewkowej uroku dodadzą bataty i ser kozi, zupie brokułowej – gruszki i gorgonzola, a z kolei w przypadku zupy z cukinii idealnie sprawdzą się kurki. Grzyby to zresztą wdzięczne składniki pierwszych dań głównych.
Wszystkie treści i fotografie publikowane na stronie są naszą własnością. O Singapurze pisałam już dwa lata temu i podzieliłam się z Wami przewodnikiem tutaj. Ale jeśli chodzi o wegańskie jedzenie w Republice Singapuru, to trudno poprzestać na jednej wizycie – na tej malutkiej wyspie jest już kilkaset roślinnych restauracyjek, a co chwilę pojawiają się kolejne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.