Zawiera układ skondensowanych pierścieni tiofenu imidazolidyny oraz boczny łańcuch zakończony grupą karboksylową. Występuje w organizmach zwierzęcych i roślinnych. B 6: Nazwą tą określanych jest związków: pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina oraz ich fosforany (fosforan pirydoksyny, fosforan pirydoksalu, fosforan pirydoksaminy).
Dlatego rzadko obserwuje się jej niedobór. To dobra wiadomość zwłaszcza dla chorych na cukrzycę, ponieważ witamina Bjest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Badania wykazały, że biotyna odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki.
Biotyna jest witaminą z grupy B, która jest wytwarzana przez florę bakteryjną. Inne nazwy tej substancji to witamina H lub B7. Jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu skóry i. Istotne jest jednak, by dawkować biotynę w większych dawkach niż zalecane, w momencie spożywania dużej ilości jaj, ponieważ są one bogate w białko – awidynę, które dezaktywuje i uniemożliwia wchłanianie tej witaminy, przyczyniając się do. Kwas pantotenowy – organiczny związek chemiczny, bardzo rozpowszechniony w świecie roślinnym i zwierzęcym (cząstka pan oznacza wszystko, wszech-, a pantotenowy to inaczej wszechobecny).
Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki, ale w stanie wolnym rzadko występuje w przyrodzie. Chemicznie kwas pantotenowy jest amidem kwasu pantoinowego i β-alaniny. Formą aktywną biologicznie jest fosforan pirydoksalu, do którego pozostałe formy są przekształcane enzymatycznie, w wyniku działania kinaz i oksydaz. Z kolei mieszanina amigdaliny i jej formy zmodyfikowanej została określona przez Krebsa jako „witamina B ”. W opisach i specyfikacjach preparatów nazwy te są używane jednak wymiennie. Badania kliniczne nie potwierdziły antynowotworowego działania niewielkich dawek amigdaliny.
Jej rola w organizmie jest znaczna. Bierze udział w procesach syntezy kwasów tłuszczowych, odpowiada za procesy przemiany białek, uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny. U niektórych osób (bardzo rzadko) - anomalie w funkcjonowaniu obwodowego układu nerwowego mogą wystąpić już przy mg chlorowodorku pirydoksyny na dobę, stosowanego przez odpowiednio długi czas. Wpływa na odpowiednią przemianę materii.
Oprócz szerokiego zastosowania w kosmetyce, ta „witamina skóry” jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, a także wspiera naszą psychikę. Do jej głównych zadań należy powodowanie prawidłowego działania karobksylaz, które uczestniczą w wielu szlakach metabolicznych zachodzących w organizmie. Biotyna (witamina H lub B7) odpowiedzialna za szereg ważnych funkcji w organizmie w tym dba o prawidłowe funkcjonowanie i wygląd skóry, włosów i paznokci!
Sprawdź w jakich produktach spożywczych znajdziesz najwięcej biotyny - witaminy piękności. Tak jak sugeruje pochodzenie jej nazwy, ma ona zbawienny wpływ na naszą skórę, ale sprawuje też szereg innych, ważnych dla organizmu funkcji. Biotyna, inaczej witamina Bnależy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm potrzebuje jej między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i sercowo-naczyniowego.
Wśród kobiet znana jest jako suplement pomagający utrzymać dobrą kondycję włosów, paznokci i skóry. Brak witaminy Bskutkuje zmianami skórnymi (wysypki, stany zapalne), wypadaniem włosów, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz zmianami zapalnymi jelit. Witamina B- właściwości. Biotyna (witamina H, witamina B7) to związek chemiczny występujący w organizmach roślinnych i zwierzęcych, nie mniej ważny od enzymów.
Dowiedz się więcej o niesamowitych właściwościach biotyny! Tauryna (aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę) występujący w organizmach ludzkich i zwierzęcych oraz w postaci monopreparatów i suplementów wieloskładnikowych zawierających kreatynę. Insulinomimetyk poprawiający gospodarkę insulinową, odpowiadający za transport kreatyny do komórek mięśniowych.
Niedobór biotyny może być spowodowany niewystarczającym jej spożyciem, choć zdarza się to bardzo rzadko. Jeśli mówimy o niedoborze witaminy B raczej jest on spowodowany wadami genetycznymi wskutek których zaburzony jest metabolizm biotyny. On też zaproponował dla niej i podobnych jej, niezbędnych ludziom do życia, substancji nazwę witamina (związek jest aminą, a Funk zakładał, że podobnych substancji jest więcej (słusznie) i wszystkie są aminami (błędnie)). Wyniki badań i swoje wnioski opublikował początkowo, wskutek niechęci przełożonych. To właśnie jej przypisujemy gorzki smak pestek owoców wiśni, śliwki, czereśni, moreli i brzoskwini.
Po raz pierwszy została wyodrębniona w XIX wieku i od razu zyskała popularność dzięki możliwemu działaniu antynowotworowemu. Biotyna (synonim witamina H, koenzym R) jest niezbędna w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Zawiera związki siarki konieczne do syntezy witaminy C (kwasu askorbinowego). Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, ryż brązowy, mleko i ser. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje cholesterol.
Macierz włosa – umiejscowiona w jego korzeniu jest „fabryką” silnych i elastycznych wiązań siarkowych spajających łodygę włosa na całej długości. Nazywana jest również witaminą H lub Biotyną ( od greckiego bios – życie). Nie jest to witamina sensu stricto, a substancja podobna będąca w istocie złożonym kwasem organicznym występującym zarówno w organizmach zwierzęcych jak i roślinach.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Sklep SFD z siedzibą w Opolu na podany przeze mnie adres e-mail informacji handlowych, w tym o promocjach, rabatach, wydarzeniach i ofertach. Biotyna wpływa również na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, odpowiedni stan skóry (leczy wypryski i procesy zapalne, działa też pozytywnie w przypadku egzemy), zapobiega siwieniu włosów i łysieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.