Zielona herbata i jej parzenie. Parzenie zielonej herbaty nie należy do najłatwiejszych, dlatego w tym artykule chcielibyśmy podzielić się naszym doświadczeniem na ten temat. Herbata parzona dłużej działa relaksująco. Wyjątkowy zestaw cennych substancji sprawia, że zielona herbata jest nieoceniona w profilaktyce chorób układu krążenia.
Przeciwdziała odkładaniu się złogów na ścianach naczyń krwionośnych, przez co zwiększa się ich przepuszczalność.
Chyba każdy się ze mną zgodzi, że obecnie panuje medialny boom na ten napar. Występuje w każdej cud diecie odchudzającej. Zawarta w zielonej herbacie kofeina zwiększa pobudzenie organizmu i przyspiesza bicie serca.
Spożywając dziennie dużą ilość zielonej herbaty, warto zrezygnować z innych napojów, które również zawierają kofeinę, np. Chińczycy od pokoleń wiedzą, że zielona herbata ma działanie pobudzające i stymuluje mózg. Zaparzana krótko pomaga się skoncentrować, a dłużej - wyciszyć.
Z kolei osoby, które walczą z nadwagą, cenią sobie działanie moczopędne i odchudzające zielonej herbaty. Spróbuj naparu z liściastej zielonej herbaty i przekonaj się, jak działa na skórę i włosy.
Jej lecznicze działanie wykorzystywane jest od wielu lat. Nie tylko wspomaga odchudzanie, chroni także przed rozwojem wielu nowotworów. Jak najbardziej warto również stosować wewnętrznie napary z zielonej herbaty, co pozwoli organizmowi szybciej oczyścić się z toksyn, które to najczęściej są przyczyną nieestetycznych zmian skórnych. Napary te świetnie radzą sobie także z opuchlizną.
Uznawana jest za „napój młodości”, obniżający poziom „złego cholesterolu” i wspomagający odchudzanie. Wielu naukowców twierdzi, że właściwości zielonej herbaty to także działanie przeciwnowotworowe. Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne. W rooibosie stwierdzono liczne związki chemiczne z różnych grup.
Szczególną uwagę przykuwają polifenole, które także w innych napojach, chociażby w herbacie, odpowiadają za liczne właściwości prozdrowotne. Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty i jej lecznicze działanie doceniane jest od tysiącleci. Pochodzący z Chin napar największą popularność zdobył jako wykazujący wysoką skuteczność środek na odchudzanie, nie zawierający kalorii.
Jej zdrowotne właściwości wpływają na cały organizm. Dowiedz się, jak ją prawidłowo zaparzyć, by jej działanie było najbardziej efektywne. Przeciwmiażdżycowe działanie zielonej herbaty wynika z dużej zawartości antyoksydantów. Zapobiegają one utlenianiu LDL (złego cholesterolu), dzięki czemu nie gromadzi się on na ścianach tętnic.
Zawarte w zielonej herbacie katechiny wspierają działanie śródbłonka, który odpowiada za przenikanie komórek z krwi do tkanek organizmu. Dla relaksu – czyli działanie zielonej herbaty.
Szczególnie docenia się działanie pobudzające i odprężające zielonej herbaty. Popijając ją, łatwiej się skoncentrować, szybciej można się nauczyć tekstu na pamięć. Przyzwyczailiśmy się pobudzać nasz organizm „małą czarną”, która działa co prawda szybko, ale krótko.
Oczywiście każdy rodzaj herbaty zielonej charakteryzuje się swoim szczególnym smakiem. Herbaty zielone zostają często wzbogacone o dodatki. Pod względem spożycia herbaty Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie. Pomimo tego, że dzisiaj do picia zielonej, czerwonej czy białej herbaty nie trzeba już nikogo specjalnie przekonywać, i tak najczęściej sięgamy po herbatę czarną.
Jest ona jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko w naszym kraju, ale też na całym świecie. Matcha to zielona herbata w proszku, której właściwości są znane od tysiącleci, jednak dopiero teraz zdobywa ogromną popularność. To za sprawą naukowców, którzy przekonują, że matcha jest skarbnicą antyoksydantów - substancji mogących zapobiec rozwojowi m. Polifenole zawarte w jej składzie przyczyniają się do hamowania wchłaniania żelaza z pożywienia, które jest niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Z porównania działania obu herbat wynika, że bardziej prozdrowotna jest zielona. Są produkowane z liści tej samej rośliny Camellia sinensis, różni je tylko sposób wytwarzania – liście czarnej są rozdrabniane i poddawane fermentacji, zielonej natomiast – suszone, nie dochodzi do ich fermentacji.
Kofeina w zielonej herbacie wiąże się z aminokwasem L-teaniną, która łagodzi działanie kofeiny. Ponad to aminokwas ten ma działanie uspokajające, relaksujące, łagodzące stres i stabilizujące nastrój i nie powoduje senności. Szybkimi ruchami należy mieszać miotełką do momentu rozpuszczenia się proszku i pojawienia się pianki na powierzchni herbaty. Matche, może nie tylko przygotować jako herbatę.
To dobra wiadomość, bowiem zielona herbata redukuje wysokie ciśnienie, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu, potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę. Ale to tylko niektóre z długiej listy jej walorów. Charakterystyczną cechą herbaty zielonej, która odróżnia ją od pozostałych, jest to, że zaraz po zbiorze jej liście poddaje się działaniu wysokiej temperatury, aby zatrzymać naturalne procesy oksydacji i zachować zielony kolor liści. Jej dobroczynne działanie daje się zauważyć już w jamie ustnej, bo zawarty w naparze fluor chroni zęby przed próchnicą.
Ponadto napar z zielonej herbaty jest polecany osobom cierpiącym na nadkwaśność (ale należy się wystrzegać mocnej herbaty czarnej). Dobrze dobrana herbata ma działa leczniczo i uspokajająco. Poprawia samopoczucie, dodaje energii, dostarcza mikroelementów, witamin. To nie tylko napój, które podajemy do śniadania lub po obfitym obiedzie lub dodatek do czegoś słodkiego.
Elegancko zapakowana jest również znakomitym pomysłem na prezent dla bliskiej nam osoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.