Ocet posiada właściwości oczyszczające, tonizujące, odkażające, odchudzające i wiele innych – więcej o właściwościach octu przeczytasz TU (kliknij ten link) Ocet przywraca właściwą florę bakteryjną jelit. Poza tym ocet przejmuje i wyciąga właściwości lecznicze składników (np. ziół) z których został zrobiony. Wykrzywiamy się już na samo brzmienie tego słowa. To naturalne lekarstwo – ocet owocowy.
Najpopularniejszy jest jabłkowy, ale można kupić lub zrobić samemu również winny, śliwkowy, porzeczkowy czy ryżowy. Po dniach dodać następną porcję obierzyn i owoców i zalać ponownie wrzątkiem.
Słój obwiązać rzadkim płótnem lub gazą i pozostawić w ciepłym miejscu. Od lat się zachwycam, jak resztki owoców (czyli właściwie śmieci), woda i trochę cukru tworzą coś, z czego korzysta się prawie codziennie. Ocet owocowy 2O „czymś z niczego”, czyli occie jabłkowym, już pisałam. Ocet jabłkowy, ocet owocowy -czy warto go pić? Czy ocet zdziała cuda dla naszego zdrowia?
Ocet czosnkowy wg mojej receptury: główkę czosnku obieramy z łusek, każdy ząbek przecinamy wzdłuż i wrzucamy do butelki. Podczas psucia się owoców następuje fermentacja i tworzy się słaby alkohol, który w kontakcie z obecnymi w powietrzu bakteriami i drożdżami zmienia się w ocet. Składniki: 2-kg skórek owocowych, gniazd nasiennych, resztek z owoców, litra wody, kg cukru.
Sposób przygotowania: Wszystkie skórki, resztki i gniazda nasienne umyć, zmielić i wrzucić do szerokiego słoja.
Zalać wrzącą wodą zmieszaną z cukrem. Słój przykryć gazą i zostawić na tygodnie w ciepłym. Przepisy z kategorii ocet-owocowy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Obierzyny z jabłek i gruszek oraz mniej dorodne owoce, które nie nadają się na inne przetwory ani do potraw, można wykorzystać do przygotowania domowego octu, doskonałego do zakwaszania potraw.
Pierwszy sposób znalazłam w mojej starej książce z przepisami na przetwory a drugi jest od Olgi Smile. PRZEPIS BABCINY NA OCET OWOCOWY tym razem truskawkowy. Na pewno jako osoby, które nie robiły jeszcze octów będzie Wam najłatwiej zrobić ocet owocowy – teraz na ogrodach dojrzewają papierówki – taki ocet jabłkowy własnej roboty to super sprawa, tym bardziej, że jest to dziecinnie proste. Ocet śliwkowy też boski w smaku i do tego ma piękny kolor, jeżyny, maliny, wiśnie, a nawet. Nie tylko do Ciebie tak późno dotarło.
Jest nas zdecydowanie więcej a nawet rzekłbym stanowczo za dużo. Pozwólcie, że przytoczę jeden z polskich grzechów kulinarnych, jakkolwiek podyktowany tradycją. Sklep ze zdrową żywnością Biomondo.
Najpopularniejszą i najtańszą odmianą octu jest ocet spirytusowy, który otrzymuje się podczas fermentacji spirytusu, wielu konsumentów jednak zamienia go na ocet winny bądź owocowy, ponieważ te rodzaje przyprawy mają łagodniejszy smak i delikatny zapach. Dojrzały ocet (zapach owoców, smak octu, lekko mętnawy) nie „pracuje“ już, czyli nie tworzą sie na nim bąbelki fermentacji alkoholowej. Jeśli Twój przelany do butelek ocet powoduje, że „wyskakują“ z nich korki to również sygnał, że ocet potrzebuje jeszcze dojrzeć.
Bardzo znany jest ocet balsamiczny produkowany w okolicach Modeny we Włoszech, o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Często stosuje się octy produkowane z win i moszczów owocowych (np. ocet jabłkowy), zachowujące do pewnego stopnia smak, a zwłaszcza zapach owoców, cenne zwłaszcza jako przyprawa do sałatek i surówek. Stopień trudności Łatwy Składniki: obierzyny owocowe, całe owoce, wrząca woda Opis: Obierzyny z owoców i całe owoce (np jabłka, gruszki), pokrojone w kostkę włożyć do słoja i zalać wrzącą wodą.
Kluczem w tym deserze jest dobrej jakości ocet balsamiczny. Powinien być ciemny, gęsty i zawiesisty. Dodatki Ocet truskawkowy. Wzmacnia włosy, przywraca im blask.
Odzywkę wetrzyj we włosy, po min. Gotowy ocet malinowy (po około tygodniach od nastawienia) rozlej do butelek i pozostaw do odstania i sklarowania. W tym czasie warto pozostawić lekko niedokręcone nakrętki butelek, by ocet wciąż miał dostęp tlenu. Gdy się sklaruje, możesz go ściągnąć rurką znad osadu, by uzyskać całkowicie klarowny, piękny ocet malinowy.
Ocet Owocowy - informacje, zdjęcia, materiały video. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wymieszaj w równych proporcjach wodę, ocet owocowy (lub sok) i płyn do mycia naczyń.
Całość wlej do słoika i zostaw na noc w kuchni. Rano słoik będzie pełen utopionych muszek. Jego zawartość najlepiej wylać do toalety. Sposoby na muszki owocówki – suszarka.
Skieruj strumień gorącego powietrza z suszarki w stronę muszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.