piątek, 21 kwietnia 2017

Żółta herbata

Jak parzyć herbatę żółtą? Generalnie parzenie żółtej herbaty przeprowadza się podobnie do zielonej. Napar przygotowujemy w standardowej proporcji 2-gramy suszu na około 1ml. Parzenie herbaty żółtej.


Najlepsze żółte herbaty. Odkryj doskonały smak żółtej herbaty w sklepie Zielony Bazar.

Czym jest żółta herbata ? Camellia Sinensis, czyli herbaty chińskiej. Należy do odmian lekko fermentowanych, czyli poddanych jedynie częściowej obróbce, a konkretnie fermentacji nieenzymatycznej. Herbata żółta jest mało znana na starym kontynencie.


Herbatę żółtą nazywa się również herbatą cesarską. Jest to wynik zaszłości historycznych. Ma niską zawartość kofeiny i jest bogata w przeciwutleniacze, które skutecznie eliminują wolne rodniki.


Podczas produkcji herbaty żółtej przebiega fermentacja nieenzymatyczna, to jest wyjątkowe dla żółtej herbaty.

Zebrane liście są od razu poddane działaniu wysokiej temperatury, co niszczy enzymy w niej zawarte. A następnie jest przeprowadzany proces, który może przypominać odrobinę kiszenie: wysoka. W związku z powyższym zalecana jest nie tylko osobom z nadciśnieniem czy problemami trawiennymi, ale również osobom mającym problemy ze snem. Najwięcej ofert w jednym miejscu.


Radość zakupów i 1 bezpieczeństwa dla każdej transakcji. Sporo z nas pewnie nawet nie wie, że w ogóle istnieje. Jej ojczyzną, podobnie jak wszystkich innych herbat, są Chiny. Ta wyjątkowa herbata produkowana jest tylko w Państwie Środka, w dodatku w znikomych ilościach, dlatego jest obiektem poszukiwań koneserów z różnych zakątków świata. Pierwotnie była napojem, którym rozkoszowali się wyłącznie cesarz i jego najbliżsi.


Kiedyś w Chinach tylko na dworze cesarskim herbata ta mogła być spożywana. Polsce, ani w krajach europejskich. Uważa się, że ta wyjątkowa herbata po raz pierwszy została wyprodukowana podczas panowania dynastii Qing. Nazywana jest również herbatą cesarską, ponieważ początkowo była zarezerwowana wyłącznie dla cesarza Chin i jego najbliższej rodziny.


Herbaty żółte przygotowuje się je z najmłodszych pędów, głównie z pączków liści herbacianych, dlatego też wszystkie gatunki żółtych herbat (a jest ich jeszcze mniej niż czerwonych) zalicza się wyłącznie do wysokich. Pączki te poddaje się procesowi więdnięcia lub nawet całkowicie się suszy w cieniu lub na słabym słońcu. Proces ten jest kilkakrotnie powtarzany, może trwać nawet 2-dni.


Po zerwaniu poddaje się ją więdnięciu, następnie w niewielkim stopniu podlega oksydacji oraz charakterystycznemu dla niej procesowi men huan, po czym jest suszona.

Produkowana jest głównie w Chinach i Tajwanie. Napar jest słomkowożółty do jasnobrązowego. Właściwości zdrowotne żółtej herbaty.


Poza tym napój oczyszcza organizm z toksyn i chroni przed miażdżycą. Niegdyś nazywana cesarską, herbata żółta jest dziś najmniej znanym rodzajem spośród sześciu kolorów herbat. Kiedyś, wywar z liści żółtej herbaty był przeznaczony jedynie dla dworu cesarskiego. Ojczyzną żółtej herbaty są Chiny.


Produkcja żółtej i zielonej herbaty różni się jednym krokiem. Zdjęcie autorstwa Merelymel13. Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.


Rzadka żółta herbata Huang Da Cha daje wspaniałe żółto-pomarańczowy nalew. Kubki smakowe niech się przygotują – czeka na nie kompozycja bujnych odcieniach z lekkim posmakiem czekolady, kawy i orzechów. Zapach jest słodki, bardzo słodki. Składająca się z precyzyjnie wyselekcjonowanych młodych liści wraz z pączkami żółta herbata produkowana jest w Chinach już od starożytności. Stanowi ona przedmiot pożądania wielu koneserów, jako że dostęp do niej jest mocno limitowany, a sam smak cesarskiego napoju uznaje się za jedyny w swoim rodzaju.


Bez echa nie przechodzą też prozdrowotne właściwości huángchá. Jest wyjątkowa, najlepsza spośród wszystkich nepalskich, jakie mogliśmy zaoferować w naszej herbaciarni. Jej liście charakteryzuje nieco niższy stopień utlenienia jak na herbatę czarną, co sprawia, że jej napar jest jaśniejszy, a smak jest delikatny i kwiatowy, można. Ma delikatny smak i aromat.


Wbrew pozorom jest to bardzo proste i przypomina proces parzenia zielonej herbaty. Nie należy jej mylić z żółtą herbatą z Egiptu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty