Poznajmy ich prozdrowotne działanie i wpływ na odchudzanie. Wykwintnym rodzajem Senchy jest Sencha First Flush, która pochodzi z wcześniejszych zbiorów. Wyróżnia ją odporność na gorzknienie i jasnozielony kolor.
Brzegi zaparzonego liścia przypominają herbatę czarną, podczas gdy pozostała niesfermentowana część liścia przypomina zaparzone liście herbaty zielonej. Fermentacja herbaty oolong zachodzi do maksymalnie (zwykle od do ). Wszystkie odmiany herbat dzielą się, jak już wspomniano, na cztery rodzaje: herbaty czarne, herbaty zielone, herbaty czerwone i herbaty żółte. Taki podział nie jest uwarunkowany tylko czysto zewnętrznym wyglądem i różnicą w zabarwieniu j herbaty, a zwłaszcza naparu. Zielona herbata to pojęcie, pod którym kryją się różne rodzaje herbat. Jednak wyróżniamy także herbaty białe, żółte, oolongi oraz fermentowane pu-ery.
Ludzie uwielbiają ją i piją do wszystkich posiłków i między nimi. Herbata to napój znany na całym świecie. Chińskie herbaty uważane są za rarytas wśród herbat. Białe herbaty bywają wzbogacane smakowo owocowymi aromatami. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermenacji.
Współcześnie zielona herbata rozprzestrzenia się na Zachodzie, gdzie wciąż najpopularniejszym rodzajem tego napoju jest herbata czarna. W krajach, gdzie uprawia się herbatę, wytwarza się wiele rodzajów zielonej herbaty. Parzenie zielonej herbaty nie należy do najłatwiejszych, dlatego w tym artykule chcielibyśmy podzielić się naszym doświadczeniem na ten temat. Filiżanka herbaty uspokaja, wprowadza w błogi nastrój i jest nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich.
Do tego różne rodzaje herbat posiadają cenne właściwości prozdrowotne – są skuteczne w profilaktyce nowotworów, działają przeciwzapalnie i oczyszczają. Pochodzi z Chin, gdzie doceniano zarówno jej właściwości zdrowotne, jak i smakowe. Współcześnie również naukowcy potwierdzają, że napar ma silnie działanie antyoksydacyjne, jest wskazany zarówno jako uzupełnienie terapii jak i profilaktyki w wielu schorzeniach.
To, do której kategorii ją zaliczymy, zależy już od stopnia utlenienia liścia i procesu jego obróbki – najpopularniejsze rodzaje herbaty to zielona i czarna. To też najpopularniejszy (po wodzie!) napój w krajach azjatyckich, szczególnie w Chinach i Japonii. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez tego napoju i każdy ma swój ulubiony rodzaj herbaty. W ostatnich latach zielone herbaty coraz bardziej doceniane są przez Europejczyków.
Wtedy zielona herbata zamieni się w orzeźwiający napój na lato. Możesz też wybrać zieloną herbatę z już dodanym smakiem, np. Pamiętaj, że zielona herbata zawdzięcza swój gorzkawy smak temu, że jest minimalnie przetwarzana, inaczej niż inne rodzaje herbaty. Nadal zawiera przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki wybór zielonej herbaty Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Chyba każdy się ze mną zgodzi, że obecnie panuje medialny boom na ten napar. Występuje w każdej cud diecie odchudzającej.
Warto parzyć ją przy pomocy sitka. Poznaj rodzaje zielonej herbaty i wybierz idealny dla siebie napar. Sekret zielonej herbaty.
Oczywiście każdy rodzaj herbaty zielonej charakteryzuje się swoim szczególnym smakiem. Jest to najstarszy rodzaj herbaty, najpopularniejszy w Azji. Różne gatunki tej herbaty dają napar koloru od żółtego do zielonego o (najczęściej) delikatnym smaku i ożywczym aromacie. Najpopularniejsze gatunki tej herbaty to: Sencha, Gunpowder oraz Long Jing.
Napary zwiększają aktywność enzymów, które biorą udział w trawieniu. Jednak na rynku dostępnych jest obecnie dużo więcej produktów o tej nazwie. Co ciekawe, mianem tym określa się także wiele innych naparów przyrządzonych z różnego typu ziół czy owoców.
Najbardziej wrażliwe herbaty zielone często przechowujemy w warunkach chłodniczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.