Bardzo mocno zielony sok z natki pietruszki jest źródłem ogromnej ilości witaminy C. Ma charakterystyczny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom natki pietruszki, a w moim domu zawsze kojarzył nam się z sokiem z kiwi. Te same proporcje można wykorzystać, przygotowując inny sok: z mięty (będzie bardzo podobny do mojego mojito), melisy czy młodej pokrzywy. Napój przygotowany z natki pietruszki, cytryny i wody, z powodzeniem jest stosowany, jako spalacz kalorii.
Dodatkowo zaopatruje organizm w minerały i witaminy.
Pij go na czczo, a w ciągu zaledwie dni możesz zmniejszyć swoją wagę o około kilogramy. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny i łączymy wszystkie składniki. To dokonały sok szczególnie na zimniejsze miesiące, kiedy potrzebujemy wzmocnienia odporności. Szeroki wybór blenderów Kliknij TUTAJ!
W smaku koktajl jest bardzo dobry, smak cytryny zmienia nieco smak pietruszki (to informacja dla tych, co pietruszki nie lubią ;)), co sprawia, że napój jest lekki i orzeźwiający i bardziej owocowy niż warzywny. Druga wersja to syrop z pietruszki i cytryny. Pietruszkę i cytryny kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy sodę.
Gotujemy godziny na małym ogniu. Ponownie gotujemy przez godziny na małym ogniu. Sok z pietruszki zdecydowanie częściej przyrządza się jednak z natki, ponieważ jest łatwiejsza w obróbce niż korzeń.
Zwykle dla wzbogacenia i urozmaicenia smaku sok z pietruszki miesza się z sokiem z cytryny oraz dodaje do niego inne owoce, np. Pij sok z cytryny i pietruszki 1-razy w tygodniu. Być może jego smak jest dość specyficzny, jednak pamiętaj, że zawiera on wiele witamin, dodaje energii i zapobiega anemii. Zacznij więc już dzisiaj, a Twoje nerki na pewno będą Ci wdzięczne! Natka pietruszki to mała bomba witaminowa, a poza tym niektórzy uważają, że dodaje energii prawie jak kawa.
Wspomaga trawienie, wspomaga pracę nerek, zapobiega wzdęciom itd. Można wymieniać bez końca. W prosty sposób z natki pietruszki wyciśniemy sok - wystarczy dodać wodę, mió cytrynę i zdrowy napój gotowy.
Przepis na sok z natki pietruszki, o pięknym, zielonym kolorze. Sok z natki pietruszki i miąższu cytryny. Sok smakuje podobnie do soku z kiwi i jest bogaty w witaminę C. Dla urozmaicenia smaku i dodatkowych właściwości do natki dodaje się również owoce i inne warzywa.
Komponuje się idealnie z sokiem z cytryny oraz jabłkiem. Tobie też pewnie mama czy babcia kazała posypywać ziemniaki natką pietruszki. Orzeźwiający i oczyszczający napój z natki pietruszki, cytryny i ogórka to prawdziwa bomba energetyczna! Ja piję go bez dodatków słodzących ale jest naprawdę bardzo kwaśny, a odrobina.
Natkę pietruszki dokładnie myję i osuszam. Do wysokiego pojemnika wrzucam listki natki pietruszki, dodaję miód i sok z cytryny. Miksuję za pomocą blendera przez chwilę, po czym stopniowo dolewam zimną wodę mineralną, aż do otrzymania ładnego, zielonego koloru.
Będąc na pokazach sławnego Thermomixera miałem okazję nieraz spróbować tego cuda. Do zimnego kuskus dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ja do przepisów z pietruszki dodalabym jeszcze koktajl pietruszkowy: pęczek pietruszki, sok z wycisnietej cytryny, duża łyżka miodu, odrobina świeżego imbiru, dobrej jakości woda – wszystko zmiksowane kilka minut w. Natkę umyć, osuszyć i odkroić twarde łodygi. Cytrynę umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z pestek.
Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy stopniowo dolewając zimną wodę mineralną, aż do otrzymania ładnego, zielonego koloru. Sok podajemy dobrze schłodzony. Przepisy z natką pietruszki: świeży sok z natki pietruszki, odwar z natki pietruszki, napar z natki pietruszki, świeża natka pietruszki dla zdrowia, wywar z liści pietruszki… Świeże liście pietruszki zawierają prawie cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Tylko dag natki pietruszki całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie.
Moczymy natkę pietruszki w gorącej wodzie i drobno siekamy, a następnie miażdżymy. Przekładamy papkę z pietruszki do naczynia, dodajemy sok z cytryny i miód. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną pastę nakładamy na twarz. Pamiętaj, żeby dobrze umyć twarz przed nałożeniem maseczki.
Najlepsze pesto z natki pietruszki - przepis na pesto pietruszkowe z orzechami, oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny lub limonki. Jak zrobić pesto z natką pietruszki czyli przepis na pesto z pietruszki krok po kroku. Pyszne pietruszkowe pesto do kanapek, makaronu, ryżu lub sałatek. Do przygotowania potrzebujemy posiekanej natki pietruszki (szklankę), kilka listów bazylii, kilka pomidorków suszonych w oleju (3-5), sok z cytryny i skórkę otartą (z ½ cytryny), ½ szklanki oleju (z awokado, orzechów laskowych), łyżki słoneczników, łyżkę startego parmezanu, ząbki czosnku starte na tarce lub przeciśnięte. Moje na przykład nie przepadają za natką, ale kiedy zmiksowałam ją z cytryną i miodem, dzięki czemu powstał cudowny zielony napój – wypiły go zadziwiająco chętnie.
Kupujemy pietruszkę i cytryny i rozpoczynamy proces miksowania, a następnie poświątecznego odtruwania. Potrzebujemy: pół pęczka zielonej. Wodę wlewam do garnuszka, dodaję natkę pietruszki i gotuję minut.
Odstawiam i czekam aż lekko przestygnie. Przecedzam i przelewam do dzbanuszka. Słodzę miodem i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Przygotowanie koktajlu z pietruszki jest bardzo proste.
Przygotuj duży pęczek świeżej natki, cytrynę, mały ogórek lub średniej wielkości zieloną paprykę i szklankę wody. Warzywa posiekaj i połącz za pomocą blendera, dodaj sok z cytryny i wodę, a następnie ponownie zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.