wtorek, 17 kwietnia 2018

Ocet balsamiczny właściwości

Ocet balsamiczny - właściwości przeciwbakteryjne. Zawarty w occie balsamicznym kwas octowy ma potwierdzone działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Jest sprzedawany wyłącznie w takiej objętości, gdyż taki sposób pakowania jest zgodny z oryginalną recepturą produktu.


Dla porównania ocet balsamiczny z Modeny jest produktem dużo tańszym, gdyż możemy kupić go już za 10–zł. Od wieków stosuje się go bowiem w celach leczniczych, a część z jego właściwości znalazło już potwierdzenie w badaniach naukowych.

Jednym z nich jest stosowanie octu balsamicznego na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Działanie to zawdzięcza zawartości cennych. Odznacza się niskokalorycznością oraz niewielkim indeksem glikemicznym.


Jest szczególnie polecany jako dodatek do makaronów, gdyż skutecznie redukuje poziom cukru wchłanianego do krwi. Niepozorny ocet balsamiczny znany jest od średniowiecza i wówczas traktowano go jako lekarstwo, a nie produkt spożywczy. W oryginalnej wersji produkowany jest we Włoszech z winogron – czerwonych odmiany Lambrusco lub białych odmiany Trebbiano.


Kupiony w sklepie zwykły bezbarwny ocet nie jest tym co będzie ubogacało dania wraz z jednoczesnym dodaniem im witamin i właściwości zdrowotnych. Jest nie tylko smaczny i doskonale podkreśla smak dań, ale ma również prozdrowotne działanie.

Do produkcji jednego litra octu balsamicznego potrzeba nawet aż 1kg winogron. W skład octu balsamicznego wchodzą różne rodzaje winogron. Produkcja octu balsamicznego jest bardzo długa. Wśród octów nie ma sobie równych, zwłaszcza jeśli jest przygotowywany zgodnie z tradycyjną, włoską recepturą.


Jego zdrowotne właściwości doceniane były już w średniowieczu. Popularność zdobył w XV w. To produkt ceniony przede wszystkim za charakterystyczny smak i aromat. Od wieków w rejonie Morza Śródziemnego wykorzystywano jego właściwości lecznicze, w szczególności przy problemach ze strony układu pokarmowego. Na litr octu zużywa się aż 1kg winogron. Nic dziwnego, że nazywany jest on często czarnym złotem.


Ma słodko-kwaśny smak i wykorzystuje się go do przygotowania sosów i dressingów oraz marynat i dań kuchni włoskiej, a nawet polewa się nim desery i owoce. Istnieje bardzo wiele zastosowań octu winnego, które zależą od rodzaju octu. Biały ocet winny częściej wykorzystuje się do przygotowania sosów sałatkowych, np. Wywodzi się z Włoch i przez Włochów jest najbardziej ceniony.


W okolicach Modeny i Reggio Emilia już od wieków produkowany jest specjalny ocet, a cechy klimatyczne, teren i rosnące tam odmiany winorośli są ku temu idealne. Tradycyjnym octem balsamicznym jest ocet z Modeny. Ten ostatni powstaje we włoskiej Modenie.

Wytwarza się go z pięciu gatunków winogron. Szlachetny smak oraz kulinarne i zdrowotne właściwości octu sprawiają, że znany jest na całym świecie. OCET BALSAMICZNY Z MODENY DO CZEGO UŻYWAĆ? Ocet Balsamiczny z Modeny IGP ma bardzo bogaty smak i zapach. Gdy wąchamy dobry ocet, pierwszym wrażeniem jest świeżość i kwasowość.


Smak octu jest intensywny, słodko kwaśny. Nuty słodyczy i kwasowości są zrównoważone, czasem są też wyczuwalne nuty owocowe lub drewna. Połączenie tych przeciwstawnych cech sprawia, że smak octu.


Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne octu balsamicznego są znane i doceniane od wielu lat. Dlaczego warto stosować ocet balsamiczny i jakie są jego najważniejsze właściwości? Smak oraz właściwości lecznicze octu balsamicznego są znane od wieków. Warto zatem po niego sięgnąć i się do niego przekonać. Oryginalny ocet balsamiczny to prawie całkowicie czarna ciecz, o gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku.


Dzięki niemu wydziela się więcej soków żołądkowych, co wspomaga i reguluje trawienie. Znane są również właściwości octu wspomagające rozkładanie tłuszczu i działanie pektyn oraz fitozwiązków wpływających na różne procesy zachodzące w organizmie oraz. Te różnice cenowe wynikają przede wszystkim ze skrajnych różnic w jakości balsamicznej.


Smak naturalnego i bez dodatków octu balsamicznego, który składa się wyłącznie z gotowanego moszczu. Ten ciemny i gęsty płyn świetnie wzbogaca smak potraw, a jego lecznicze właściwości doceniono już w średniowieczu. Znajdujące się w nim substancje są zbawienne dla naszego organizmu – obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, regulują procesy trawienne i pomagają schudnąć. Ze względu na swój wyjątkowy aromat, doskonale podkreśla smak wielu dań. Aby go uzyskać potrzeba sporo czasu, a im jest starszy tym droższy.


Sprawdź, jakie ma właściwości i do czego należy go używać. W średniowiecznych Włoszech uważano, że ocet balsamiczny stanowi panaceum na wszystkie dolegliwości – od bólu głowy po ciężkie choroby. Przez długi czas był uważany bardziej jako lekarstwo niż produkt spożywczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty