piątek, 13 kwietnia 2018

Ostropest plamisty jak jeść

Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy “oset”. Ostropest plamisty - właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie i opinie osób zażywających ostropest plamisty. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena. Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach.


Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy należy pamiętać o tym że istotnym elementem kuracji jest systematyczne jego stosowanie.

Najlepiej jest sięgnąć po własnoręcznie zmielone ziarno. Mielony ostropest, bardzo szybko traci swoje cenne właściwości. Około dwóch łyżeczek możemy dodać do jogurtu, owsianki, a nawet posypać nim sałatkę. Znacznie popularniejszą formą są jednak napary.


Są one niezwykle skuteczne, wystarczy tylko wiedzieć, jak zażywać ostropest plamisty w tej formie. Nie jest to skomplikowane. Ostropest to roślina, której lecznicze i pielęgnacyjne właściwości doceniane są od średniowiecza.

Wykorzystuje się ją przede wszystkim do odtruwania organizmu i stymulowania procesów regeneracji wątroby. Dowiedz się, kiedy i jak stosować ostropest plamisty. Owoce ostropestu plamistego tłuczemy w moździerzu na proszek lub mielimy. Proszek wsypujemy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem w proporcji 1:10.


Pozostawiamy nastaw na tygodnie, regularnie wstrząsamy, po czym wyciąg odfiltrowujemy i przelewamy do butelki z zakraplaczem. Ma działanie przeciwzapalne, stymuluje regenerację komórek wątroby i odtruwa organizm, a stosować mogą go nawet kobiety w ciąży! Zobacz, jak możesz wykorzystać go dla zdrowia.


Na rynku jest mnóstwo preparatów na bazie ostropestu plamistego. W jakiej postaci jeść oset mleczny? Ekstrakty, tabletki, nalewki. Zaletą tych preparatów jest skoncentrowana dawka sylimaryny (tak jak wspominałam zawartość sylimaryny w owocach ostropestu to zaledwie 2-), a także większa przyswajalność w porównaniu do całych owoców ostropestu.


Hepa Vitale, które mają na celu wspomóc trzustkę i wątrobę, ale też, co jest bardzo ważne, nie obciążają dodatkowo wątroby. Głównym składnikiem tych ziół jest właśnie ostropest plamisty, czyli zioło, które ma działanie oczyszczające na wątrobę. Oficjalny blog Agnieszki Maciąg.


Ostropest można spożywać w trakcie jedzenia jak i zarówno przed i po.

Zaleca dawka to – łyżeczki dziennie, można go podzielić na mniejsze porcję, najwygodniej jest zjeść jedną łyżeczkę ostropestu rano a druga na wieczór. Spożywając ostropest plamisty należy popić go niewielką ilością wody. Jeśli przed nami przyjęcie, na którym stoły będą uginać się od jedzenia, nie zapominajmy o spożywaniu w domu nasion ostropestu plamistego. Ostropest powinien być także obowiązkowym elementem diety w sezonie grillowym, gdy w naszym menu wzrasta ilość pieczonego mięsiwa.


Przywykliśmy na niego mówić potocznie „oset” i traktować, jak chwast. Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, jak wiele ma on właściwości, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Stosowany leczniczo już od setek lat. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Stamtąd rozprzestrzenił się w Europie i innych kontynentach dzięki niedużym wymaganiom co do rodzaju podłoża.


Na jego leczniczych właściwościach w pełni poznano się jednak w średniowieczu. Okrzyknięto go wtedy jedną z. Takie wzmacnianie wątroby ziołami bywa wysoce skuteczne. Najbardziej popularne są nasiona ostropestu. Na szczęście nasiona ostropestu plamistego można obecnie kupić praktycznie wszędzie, dlatego ten produkt można w razie potrzeby spożywać na co dzień.


Niektórzy zalewają ostropest gorącą wodą i robią z tego produktu napar. Smak podobny do słonecznika, nieco bardziej oleisty i wyrazisty. Jak usunąć złogi kałowe? Wyczuwalna delikatna nuta zbożowa.


Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw. Ostropest w postaci nasion mielonych należy przyjmować 2–łyżeczki dziennie. Jego stosowanie jest wyjątkowo łatwe, ponieważ nie posiada on właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Polska odmiana czyli „Silybum marianum” to rosnąca dziko roślina i stanowi wspaniałą ozdobę, jednak nie jest to jedyna jej zaleta.


Ten – wcale nie pospolity! Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty