Bogactwo witamin, pierwiastków, drogocennych substancji odtruwających i stosunkowo niewielka kaloryczność, przemawia za rozsądnym zrzucaniem nadmiaru wagi. Jako nieliczna wśród produktów zbożowych posiada właściwości zasadotwórcze, co przemawia na jej korzyść, ponieważ obecnie w naszej diecie dominują produkty kwasotwórcze. Od czterech dni staram się włączać ją jak najczęściej do swojej diety.
Jadam ją na śniadanie i do obiadu. Można ją jeść na milion sposobów, słodko, kwaśno, słono itd.
Dieta jaglana wykazuje właściwości detoksykacyjne oraz przyspiesza procesy przemiany materii ułatwiając odchudzanie. Przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia odchudzanie, w dodatku działa odtruwająco na organizm. Najlepszy czas na odchudzanie jest oczywiście wiosną. Jej zaletami są: duża zawartość składników odżywczych w składzie które dobroczynnie wpływają na nasz organizm oraz świetna dawka energii na każdą porę dnia.
Używam kaszy w woreczkach, ale Ty pytałaś o tradycyjny sposób przyrządzania kaszy na sypko. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych , witamin , a także węglowodanów i błonnik. Kasza gryczana na sypko.
Nie powinny z niej rezygnować osoby na diecie odchudzającej. Chociaż kasza jest produktem kalorycznym – to, ze względu na zawartość sporej ilości skrobi, zjadana z umiarem nie powoduje przybierania na wadze. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne (1g kaszy to 320–3kcal), ale wbrew pozorom nie tuczą, jeśli jada się je bez tuczących dodatków, np.
Ten prosty przepis to sposób na łatwe źródło najcenniejszych witamin i minerałów. Dowiadując się o dość wysokiej kaloryczności kaszy jaglanej, chcemy z niej zrezygnować w obawie o wygląd naszej sylwetki. To duży błą bo spożywając ją z umiarem, na pewno nie nabawimy się nadwagi.
Lubię rożne zdrowe kulinarne nowinki a, że można mnóstwo pozytywnych opinii o niej przeczytać kupiłam. Najczęściej nie odpowiada nam w niej wyczuwalna gorycz lub zbyt neutralny smak. Inne kasze na odchudzanie. Podczas diety odchudzającej warto również od czasu do czasu sięgać po kaszę kuskus oraz bulgur. Odznaczają się bowiem cennymi właściwościami, które mogą wpłynąć.
Ponadto mają mnóstwo zdrowych składników odżywczych, które wpływają na. Dodane przez babciaaneczka w: Tylko o kuchni. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi.
Każdy, kto chce nieco schudnąć powinien wystrzegać się białych grzanek, bułek, chleba, rogalików.
Tak samo jest z białym makaronem, który jest po prostu zabroniony. Jeśli nie wiesz, jak schudnąć, sięgnij po „jaglankę”! Dieta jaglana odchudzająca dostarcza cennych makroelementów, takich jak: krzem, żelazo, potas, magnez, witaminy z grupy B, witamina E, łatwo przyswajalne białko oraz energetyzujące węglowodany. Oprócz najpopularniejszych kasz, takich jak: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kuskus czy kasza pęczak, istnieją także inne jej rodzaje, które również z powodzeniem mogą stanowić wartościowy posiłek podczas diety.
Poniżej prezentujemy kolejne rodzaje kasz na odchudzanie – ich charakterystykę i wpływ na gubienie zbędnych. Dużo spacerowałam i jeździłam na rowerze. Po tygodniu wskoczyłam na wagę kilograma mniej! Co prawda, pod koniec detoksu już nie mogłam patrzeć na kaszę jaglaną, a jej zapach przyprawiał mnie o mdłości… Ale dla takiego wyniku? Czy kasza jaglana jest dobra na odchudzanie?
Nie ma jednoznacznych badań, które skupiałyby całą swoją uwagę na kaszy jaglanej i jej wpływie na redukcję masy ciała. Słyszeliście o zaletach kaszy jaglanej? Jest to jedyna z kasz, która działa zasadotwórczo, a więc odkwaszająco na nasz organizm.
Dodatkowo ma wiele witamin i minerałów. Dlatego też zostało stworzonych wiele diet, w których króluje kasza jaglana, ale chyba najbardziej popularną jest 2-tygodniowe oczyszczanie na bazie kaszy jaglanej. Otrzymywana z prosa kasza jaglana spożywana była już w okresie neolitu.
Również w dawnej Polsce należała do podstawowych produktów spożywczych. Na długie lata zapomniana, dziś na nowo zyskuje popularność. Coraz więcej osób sięga po kaszę jaglaną kierując się informacjami o jej doskonałych właściwościach prozdrowotnych. Ma pozytywny wpływ na nasz organizm, potrafi zapobiec nowotworowi i spowolni proces starzenia się skóry.
Fajnie się złożyło, bo od dni jestem na diecie opartej na kaszy jaglanej. Pierwsze trzy dni tej diety dedykowane są oczyszczeniu jelit i wtedy należy jeść tylko i wyłącznie tę zupę. Jaglanka ma cały szereg zalet: jest lekkostrawna, dodaje energii, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia pracę jelita grubego, odkwasza – sama jest zasadotwórcza, wpływa na przemianę materii – ułatwiając tym samym odchudzanie.
Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.