Gdy po spożytym posiłku wzrasta stężenie glukozy we krwi, trzustka wydziela insulinę, która stopniowo prowadzi do obniżenia ilości tego cukru we krwi. W sytuacji, gdy ilość wydzielanej insuliny jest zbyt duża mamy do czynienia z hiperinsulinizmem. Synonimem tego terminu jest stosowana częściej – hiperinsulinemia. Szukałam jednak dalej i natknęłam się na inne prace, które mówią, że nie wiadomo co pojawia się pierwsze. Czym jest hiperinsulinemia?
Jest ściśle powiązana z insulinoopornością, czyli zmniejszoną wrażliwością komórek organizmu na działanie insuliny. Hiperinsulinizm może być też wynikiem zaburzonej produkcji insuliny, która jest. Przedrostek „hiper” wskazuje nam na nadmiar lub wysoki poziom czegoś, a tym czymś jest tutaj właśnie insulina.
U chorych z zespołem metabolicznym występuje hiperinsulinemia wspólnie z insulinoopornością, jako wynik zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, często jako reakcja na podwyższone stężenie. Często występuje u osób z cukrzycą typu 2. Zjawisko nadmiernego wydzielania insuliny ściśle połączone jest z insulinoopornością. Co może dziwić, to to, że IR jest jednocześnie ściśle powiązana z nadmierna produkcją hormonu insuliny. Dzieje się tak, gdyż aby zrekompensować niewrażliwość komórek na ten czynnik i obniżyć poziom cukru, trzustka zwiększa produkcję hormonu. Zwiększona produkcja insuliny nie jest obojętna dla organizmu.
Czego unikać, a co można spożyć raz na jakiś czas mając hiperinsulinemię? Jeśli wrażliwość na insulinę jest spowodowana nadmiarem hormonów działających przeciwstawnie do insuliny, należy podjąć leczenie, którego celem jest ich obniżenie. I tak biedna trzusta, zupełnie jak chomik biegający po kołowrotku, produkuje więcej insuliny.
Co to jest insulinooporność? Na początku komórki beta trzustki produkują insulinę i nie dochodzi do ich uszkodzenia. Z czasem jednak, dochodzi do ich przerostu, a następnie.
Ludzie im nie wierzą, myśląc, że takie osoby jedzą po kryjomu, tymczasem takie osoby faktycznie mogą jeść jak wróbelek i być otyłe, bo glukoza zostaje zaciągnięta do komórek tłuszczowych a większość receptorów w mięśniach jest bardzo, bardzo ofuczona. Zadaniem w tym momencie, jest przeproszenie się insuliny z receptorami. Biorę na to Glucophage 5dwa razy dziennie. Czy to jest droga do cukrzycy?
I czym się różni hiperinsulinemia od cukrzycy? Jak można szybko zbić cukier? Czy ginekolog może wystawić receptę na insulinę? Jakie mogą być konsekwencje braku operacji w tym przypadku?
Czy mam cukrzycę ciężarnych? Jak leczyć stan przedcukrzycowy? O jakiej porze najlepiej zażywać lek. Mało wiem o tej chorobie, czy może ktoś mi przybliżyć, co dokładnie ta hiperinsulemia oznacza?
Mój dziadek chorował na cukrzycę, może to jest dziedziczne? Czy hiperinsulemia jest groźna i czy na nią można umrzeć? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i pomoc.
W Twoim przypadku mam nadzieje ze to pierwsze. Wisienka na torcie, to przekonywanie dziewczyny, że jej lekarz jest bucem, bo kazał jej. Generalnie niskie cukry to rzadki problem dla lekarzy. Dieta Montignaca jest względnie zdrowa, ale może niekoniecznie dla Pani, skoro cierpi Pani na niskie cukry - zakłada bowiem np. Re: Dukan jest bardzo szkodliwy Najzdrowsza i skuteczna dieta to ŻP - żryj połowę.
Tak, wyobrażam sobie i dla przyszłego zdrowia jest to najlepsze. Też mam hiperinsulinemie. Myślę że to nie ma zbytniej różnicy co do jedzenia bo gdyby tak było to by mówili co trzeba jeść a co nie można (mi też nic nie mówili).
Ja na niej jade i jak widać na pasku jest całkiem skuteczna. Jest to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, hormonu który jest odpowiedzialny za regulowanie stężenia glukozy. W takiej sytuacji poziom glukozy przyjmuje niepoprawne wartości. A to z kolei może prowadzić do cukrzycy.
Insulina jest hormonem, który wytwarza twoja trzustka. Ten hormon pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jednak oba mogą być spowodowane opornością na insulinę.
Insulinooporność i hiperinsulinemia – przyczyny. Dieta obfitująca w węglowodany, nieregularne posiłki, siedzący tryb życia, długotrwała steroidoterapia, stres oraz otyłość typu brzusznego – to najczęstsze przyczyny insulinooporności (insulinoodporności). Istotą tych zaburzeń jest brak wrażliwości tkanek na wydzielaną przez trzustkę insulinę, która ma za zadanie. Jogger wybacz moja niewiedzę - co to jest hiperinsulinemia?
Czy kopenhaska jest wskazana? Moja twarz jest papierkiem lakmusowym na to, jak uczciwie się trzymam diety. Dobra rzecz jest taka, że też szybko się ogarniam – po około pół tygodnia wszystko wraca do normy, ale to pod warunkiem, że trzymam dietę na 1. Do tego też cera – natychmiastowy trądzik, którego nie jest już się tak łatwo pozbyć.
U podłoża hiperamonemii typu II leży mutacja w genie transkarbamoilazy ornitynowej, której efektem jest niedobór tego enzymu. Przemiana aminokwasów w organizmie polega m. Powstały w wyniku tej reakcji amoniak ulega przekształceniu w łatwo wydalany przez nerki mocznik. Przekształcenie to obejmuje szereg reakcji chemicznych zachodzących głównie w.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.