Wątroba to jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka. Współczesny tryb życia sprawia, że bardzo często jest mocno obciążona złą dietą, nadużywaniem alkoholu czy regularnym zażywaniem leków. Olej z ostropestu plamistego Olini. Olej, który oferuje nasz sklep internetowy, tłoczymy na zimno, w temperaturze nie przekraczającej 35°C, zawsze na świeżo, dopiero na Wasze zamówienie. Zaleca się picie – łyżeczek oleju dziennie, czy też stosowanie do sałatek i innych potraw na zimno.
Charakteryzuje się lekko gorzkim, orzechowym smakiem, stąd nie każdemu może przypaść do gustu. Olej jest często polecany przez farmaceutów jako środek wzmacniający łaknienie, pomocny przy wzdęciach, migrenach i chorobie lokomocyjnej. W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena.
Owoce ostropestu plamistego tłuczemy w moździerzu na proszek lub mielimy. Proszek wsypujemy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem w proporcji 1:10. Pozostawiamy nastaw na tygodnie, regularnie wstrząsamy, po czym wyciąg odfiltrowujemy i przelewamy do butelki z zakraplaczem. Do najpopularniejszych form, w jakich można go znaleźć, należą: nieprzetworzone, całe ziarna, ziarna mielone, olej z nasion ostropestu, tabletki lub kapsułki ze skoncentrowaną dawką sylimaryny. Jest to porcja, która jest zalecana przez producentów preparatów z jego wyciągiem.
Dawka ta jest zależna od płci i wagi osoby spożywającej. Nie ma górnej granicy, która przekroczona może powodować trwałe skutki uboczne. Jeżeli nie będzie on dodatkiem do pożywienia, zaleca się spożywanie ok. Przy tego rodzaju chorobach należy pić olej z ostropestu 2-razy w ciągu doby, a w przypadku poważniejszych zaburzeń zaleca się częstsze dawkowanie oleju. Jak stosować ostropest plamisty?
W przypadku wystąpienia opisanych wyżej dolegliwości lub schorzeń, a także silnych zatruć, warto skonsultować się z lekarzem. Ze zmielonych nasion możemy również przygotować napar. Wystarczy zmielone łyżeczki ostropestu zalać wrzątkiem i odczekać aż temperatura pozwoli nam go wypić.
Jego stosowanie jest wyjątkowo łatwe, ponieważ nie posiada on właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Należy mieć na uwadze fakt, iż ostropest jest suplementem diety, a nie lekiem, dlatego łatwo spotkać się z różnym dawkowaniem, w zależności od zaleceń producenta. Zazwyczaj dzienna dawka waha się od do 300mg. Należy wziąć pod uwagę również skutki uboczne przyjmowania.
Poza tym ostropest zawiera garbniki, fitosterole oraz aminy biogenne. Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach. Ostropest występuje pod wieloma postaciami. Podobnie jak oset, ostropest plamisty wykształcił skuteczny mechanizm obronny w postaci ostrych kolców. Polska odmiana czyli „Silybum marianum” to rosnąca dziko roślina i stanowi wspaniałą ozdobę, jednak nie jest to jedyna jej zaleta.
Ten – wcale nie pospolity! Zastosowanie ostropestu plamistego. Mimo że smak ostropestu jest niemal niewyczuwalny, to połykanie samej zmielonej rośliny nie należy do przyjemnych doznań. Dawkowanie ostropestu plamistego różni się od postaci, w jakiej go przyjmujemy. Polecany jest w czasie gdy leczy się takie choroby jak: marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, nieżyt dróg żółciowych, kamica żółciowa, leczenie po żółtaczce lub w trakcie leczenia nowotworów.
Czy ostropest plamisty ma jakieś skutki uboczne. Jak powszechnie wiadomo ostropest plamisty jest niezwykle skuteczny w leczeniu schorzeń wątroby i pęcherzyka żółciowego. I na tym polu spisuje się rewelacyjnie.
Jednak i podczas jego stosowania zanotowano pewne niepożądane działania. Warto włączyć ten suplement do swojej codziennej diety, by w szybkim czasie zauważyć doskonałe efekty. Poznaj już dziś działanie ostropestu plamistego i dowiedz się, jak go dawkować. Taki olej warto dodawać do sałatek oraz innych dań podawanych na zimno. Wiele osób wybiera olej z ostropestu plamistego, ponieważ jest zamknięty w poręcznej butelce i nie trzeba mielić ziarenek.
Spożywa się go na zimno, najlepiej ok. Można dodać go do posiłku, np. Unikać należy ziaren ostropestu zmielonego i odtłuszczonego. Jest to zazwyczaj odpad powstały w procesie tłoczenia na zimno ziaren ostropestu aby otrzymać olej.
Z tego względu wchodzi on w skład kremów, szamponów do włosów i. Znany i ceniony już od starożytności ostropest plamisty coraz częściej wybierany jest jako naturalny środek wspierający pracę wątroby. Co ciekawe, ostropest plamisty można podawać również zwierzętom, gdy mają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.