W zależności od nasilenia objawów możemy mówić o hipoglikemii: lekkiej, umiarkowanej, ciężkiej. O niedocukrzeniu lekkim mówimy zarówno w sytuacji gdy chory nie wykazuje objawów niedoboru glukozy, ale wychodzi on w rutynowej kontroli glukometrem, jak również w momencie gdy objawy hipoglikemii są widoczne, ale nie bardzo nasilone. Hipoglikemia - odpowiednia dieta.
Wskazane jest częste jedzenie małych porcji, co najmniej posiłków dziennie, co 2-godziny. DIETA DLA HIPOGLIKEMIKOW (chorujacych na hipoglikemie, zarowno reaktywna, jak i stala) moze i Wam kochane Vitalijki cos sie z tego przyda J.
Dieta powinna ograniczać nagłe zmiany poziomu cukru u pacjenta i wykluczać cukry proste. Przyczyniają się do tego zwłaszcza spożywane pokarmy, dlatego w zapobieganiu hipoglikemii reaktywnej najważniejsze jest przestrzeganie diety. Jest to etap poprzedzający rozwój pełnoobjawowej cukrzycy typu kiedy dochodzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
W tym mechanizmie hipoglikemia reaktywna wiąże się z insulinoopornością. Wiem tylko,że trzeba jeść często w małych ilościach. Proszę o przykładowe łączenie potraw, jakiś zalecany jadłospis.
Szukałam w internecie ale bez skutku. Często rozwija się na podstawie tych samych błędów dietetycznych co cukrzyca , jednak zamiast niedoboru insuliny jest jej nadmiar.
Jeżeli ta nadprodukcja insuliny trwa przez dłuższy czas, trzustka mocno przepracowuje się i traci zdolność wytwarzania odpowiedniej. Problem z utrzymaniem właściwego poziomu glukozy we krwi zaczyna być coraz częstszym zjawiskiem. Na kłopoty z utrzymaniem właściwego poziomu glukozy we krwi wpływają różne czynniki: stres, niewłaściwa dieta, częste infekcje, brak odpowiedniej ilości snu i odpoczynku, choroby tarczycy, a także niska aktywność fizyczna.
Przyczyną niedocukrzenia może być za duża dawka przyjętej insuliny, forsowny wysiłek fizyczny, nieprawidłowa dieta, przyjmowanie leków obniżających poziom laktozy oraz choroby nerek i żołądka. Przede wszystkim należy zacząć regularnie i bez pośpiechu spożywać posiłki. W ciągu dnia posiłków powinno być 4- a. Dieta reaktywna przy hipoglikemiiOceń wpis Nagłe spadki cukru i niski ich poziom po posiłku to najczęściej objawy hipoglikemii reaktywnej.
Nieleczenie jej wiąże się z dużym niebezpieczeństwem dla zdrowia a nawet życia. Natomiast pełne objawy tej choroby występują przy. Przyczyny hipoglikemii reaktywnej nie zawsze są znane, wiadomo jedynie, że bezpośrednio odpowiada za nią nadmiar insuliny w organizmie.
Z kolei gdy hipoglikemia występuje na czczo, może sugerować guza trzustki, niewydolność wątroby lub kory nadnerczy. Objawy hipoglikemii (niedocukrzenia) mogą być różne – pierwsze symptomy to zwykle zawroty głowy, senność, chroniczne zmęczenie i problemy z koncentracją. Ostre niedocukrzenie może objawiać się brakiem koordynacji ruchowej, zaburzeniami równowagi, a nawet utratą przytomności.
Szczególnie narażeni na wystąpienie powikłań hipoglikemii są ludzie w podeszłym wieku, ponieważ hipoglikemia stanowi najczęstsze powikłanie metaboliczne w tej grupie wiekowej. Przyczyny mogą być podobne jak w przypadku reaktywnej hipoglikemii, ale chorzy muszą całe życie stosować odpowiednią dietę i optymalizować styl życia. Po pierwsze: Nieodpowiednia dieta – spożywanie słodyczy na czczo, dieta bogata w węglowodany proste, a uboga w tłuszcze.
Za nadmierne wydzielanie insuliny odpowiada dieta obfitująca w zbyt duże ilości węglowodanów, zwłaszcza tych przetworzonych, o wysokim IG, a przede wszystkim dotyczy to słodyczy jedzonych na czczo.
Jest to stan przed insulinoopornością i może dotyczyć nawet szczupłych osób na zdrowej diecie. Czym jest hipoglikemia reaktywna? Symptomy hipoglikemii reaktywnej nie są. Co to jest hipoglikemia? Dieta dla wielu z nas oznacza metodę utraty masy ciała, w rzeczywistości jednak jest to sposób odżywiania, który prowadzimy.
Dieta cukrzycowa to więc nic innego jak zdrowe odżywianie, które skupione jest przede wszystkim na kontroli glikemii. W rzadkich przypadkach hipoglikemia może towarzyszyć chorobom wątroby, nerek lub układu hormonalnego. Inną przyczyną może być obecność zaawansowanego guza w innym miejscu organizmu.
Okazuje się jednak, że na niedocukrzenia są narażone także osoby niechorujące na cukrzycę – wówczas mówimy o hipoglikemii reaktywnej. Ze względu na te schorzenia muszę być na diecie bez cukru, jem tylko grejfruty, warzywa. Po posiłku wczoraj miałam 3 dziś po śniadaniu tylko 26. Nie jem glutenu i nabiału. Dieta, dieta i jeszcze raz odpowiednia dieta!
Przedstawiamy zalecenia żywieniowe zawarte w „Dietetycznym planie na zdrowie” firmowanym przez Szpital Uniwersytecki w Krakowie. Jeśli chcesz, by hipoglikemia nie utrudniała Ci życia, posłuchaj bezpiecznych rad fachowców. Jak walczyć z hipoglikemią reaktywną?
Każdy z nas, kto doświadczył hipoglikemii potwierdzi że jest ona nieprzyjemna, a wielu z nas bardzo się jej obawia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.