Teraz wygląda to upiornie. Koszę to zielsko co tygodnie i od czasu do czasu poleję to roundupem, chociaż bez specjalnych efektów. Dowiedziałam się ostatnio, że to jest tzw.
Chrzan pospolity jest powszechnie używany jako roślina przyprawowa. Zawiera bardzo dużo witaminy C, witaminy P oraz soli mineralnych.
Ostry smak chrzanu nadają mu związki siarki. Chrzan pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i ułatwia trawienie, dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do tłustych i ciężkostrawnych dań mięsnych. Odradzam takie eksperymenty:) Oczywiście rośliny trujące są też leczniczymi, ale trzeba znać stężenia, jak wydobyć odpowiedni składnik itp.
Są bardzo do siebie, łatwo je pomylić i najprawdopodobniej mają różne działanie. Podobnie jest z innymi roślinami. Obecnie coraz więcej producentów decyduje się na urozmaicenie swojej oferty, poprzez wprowadzenie do sprzedaży chrzanu w formie już przetworzonej, chociażby z dodatkiem buraków ćwikłowych.
Pomimo, iż chrzan jest rośliną wieloletnią to uprawy prowadzone są zwykle przez jeden sezon - od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni.
Przygotowanie chrzanu jako kuchennej przyprawy, to nic prostszego. Wystarczy zetrzeć na tarce korzenie, dodać do nich krople świeżo wyciśniętej cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem i świeży, aromatyczny, a przede wszystkim, zdrowy chrzan gotowy! Pamiętajmy, by podczas przygotowań korzystać tylko ze świeżo startego chrzanu.
Chrzan jest warzywem wieloletnim, jednak najczęściej w uprawie wykorzystywany jest jako roślina roczna rozmnażana za pomocą sadzonek korzeniowych. Aby w przyszłym sezonie zebrać grube korzenie chrzanu, należy odpowiednio uzyskać sadzonki. Chrzan to znana przyprawa do wielu potraw, szczególnie mięs. Można spożywać tarty korzeń chrzanu oraz jego liście.
Właściwości chrzanu są wykorzystywane też w medycynie i kosmetyce. Warto zainteresować się tym warzywem, gdyż uprawa chrzanu na działce jest dość łatwa, a sadzenie chrzanu przeprowadza się wiosną - w typowym terminie rozpoczynania prac w ogrodzie. Korzeń chrzanu to powszechnie używana w Polsce przyprawa, jednak nie wszyscy wiedzą, że również młode pędy, liście i kwiaty chrzanu są jadalne. Chrzan jest rośliną zdziczałą, występującą pospolicie na łąkach i przydrożach, również przy nadmorskich plażach (stąd jego łacińska nazwa). Może dorastać do metrów, ale na plantacjach rośliny są przeważnie przycinane, więc nie przekraczają 3-metrów.
Moringa już w pierwszym roku może zakwitnąć i zaowocować. Kremowobiałe kwiaty, zapylane przez owady, pojawiają się dwa razy do roku lub, zależnie od klimatu, w trakcie całego roku. Roślina zakwita od maja do czerwca, jest owadopylna.
W korzeniu zawarty jest glikozyd synigryna ulegający rozpadowi do olejku gorczycznego (1–). Liście chrzanu są trujące dla krów. Na polach uprawnych bywa uciążliwym, trudnym do wytępienia chwastem. Do sadzenia chrzanu w przydomowym ogródku, najlepiej zaopatrzyć się w sadzonki w pojemnikach. Aby łatwiej wydobyć z nich rośliny, możemy doniczki zanurzyć w wodzie.
W ziemi wykopujemy dołek takiej wielkości i głębokości, by część nadziemna sadzonki rzeczywiście znalazła się nad poziomem gruntu. Na pochodzenie rośliny wskazuje jego łacińska nazwa, Armoracia rusticana: ar oznacza blisko, mare – morze, czyli roślina rosnąca blisko morza. Ojczyzną chrzanu, znajdującą się „blisko morza” są prawdopodobnie Bałkany i Az.
Obecnie roślina ta cieszy się u nas ogromnym uznaniem i jest podstawą każdej zdrowej kuchni. Tarty korzeń chrzanu to popularna przyprawa, która poprawia trawienie i pobudza apetyt. Z kolei młode liście tej rośliny spożywamy w sałatkach na bazie nowalijek, a tych starszych, bardziej wyrośniętych używamy do kiszenia ogórków.
Wyszukiwania podobne do uprawa chrzanu. Zagrażają mu przede wszystkim owady takie jak: bielik krzyżowych i pchełka chrzanowa oraz niektóre choroby grzybowe np. Zbiór, przechowywanie i rozmnażanie. Do zbioru najlepsze są młode korzenie chrzanu, które wykopuje się jesienią, po zżółknięciu liści bądź wiosną następnego roku. Korzeń chrzanu jest dodatkiem do zup, sosów (np. na bazie śmietany), dań z mięs i jaj, ćwikły, musztardy, a także marynat.
To obowiązkowy składnik tradycyjnego białego barszczu. Młode listki chrzanu można dodawać do sałatek. Aby ograniczyć czernienie startego chrzanu należy dodać do niego sok z cytryny. Baza informacji o roślinach, ich gatunkach i odmianach.
Prezentujemy kwiaty doniczkowe oraz kwiaty ogrodowe, ich opisy i barwne zdjęcia. Podpowiadamy jak prawidłowo nazywać gatunki i odmiany roślin doniczkowych oraz roślin ogrodowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.