poniedziałek, 15 czerwca 2015

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia jest niezwykle skuteczna w zwalczaniu tej nieprzyjemnej dolegliwości. Jeśli często cierpisz na zaparcia, zadbaj o to, by w twojej diecie nie zabrakło błonnika. Mam lata i od paru miesięcy przewlekłe zaparcia. Ratuję się śliwkami z otrębami i maślanką, olejem słonecznikowym, ale to nie zawsze pomaga. Proszę o podpowiedź, co robić, aby ten niewygodny stan jakoś unormować.


Najgorzej jak muszę gdzieś wyjechać.

Czy zdarza się, że gdy usiądziesz na sedesie okazuje się, że organizm wcale nie zamierza pomóc? Czy wypróżnianie jest trudne, a nawet bolesne? Jeśli cierpisz na zaparcia nie trzeba od razu sięgać po środki przeczyszczające. Bardzo często wystarczy zmienić kilka elementów w codziennej diecie. Leczenie zaparć, które nie są objawem choroby, polega na zmianie stylu życia i stosowaniu diety na zaparcia.


Dieta przy zaparciach – co jeść na zaparcia? Zalecenia dietetyczne dotyczą zwiększenia podaży pokarmów bogatych w błonnik i odpowiednio intensywnego nawadniania organizmu. Dominika Wnęk, dietetyk.


Główny objaw wskazujący na zaparcia stanowi zbyt mała częstotliwość wypróżnień (≤na tydzień).

Występują także inne, często zgłaszane przez pacjentów dolegliwości: trudności w zapoczątkowaniu codziennej defekacji (oddawaniu stolca) z. Pomóc w tym może odpowiednia dieta na wzdęcia. Zaparcia należą do przewlekłych problemów jelit. Rozróżnia się dwa ich rodzaje: mechaniczne i nawykowe. Najczęstszym powodem występowania zaparć jest dieta uboga w błonnik, który znajdziemy w produktach roślinnych (warzywa, owoce, produkty zbożowe nieoczyszczone). Błonnik pokarmowy to substancja roślinna, która nie ulega trawieniu, ale mimo to reguluje pracę przewodu.


Jeśli dręczy cię zatwardzenie, powinieneś znać domowe sposoby na zaparcia. Są naturalne i ciężko sobie nimi zaszkodzić. Trzeba jednak pamiętać, że domowe sposoby na zaparcia nie zastąpią wizyty u lekarza.


Zatwardzenie to zbyt długie zaleganie treści jelitowej w przewodzie pokarmowym. Zadaniem diety bogatoresztkowej jest uregulowanie czynności wydalania kału bez stosowania środków farmakologicznych. Dieta ta stanowi modyfikację żywienia podstawowego polegającą na zwiększeniu w całodziennym pożywieniu ilości błonnika i płynów. Staraj się jeść wyłącznie posiłki przyrządzane w domu.


Koniecznie spożywaj przynajmniej jeden, dwa posiłki ciepłe w ciągu dnia. Pacjentom z zaparciem najczęściej zaleca się większe spożycie produktów. Często zaparciom towarzyszy ból. Zaparcie może być przygodną dolegliwością, lecz jest też często objawem chorób jelita grubego, zaburzeń metabolicznych, chorób endokrynologicznych, neurologicznych.


Właściwa dieta jest podstawą leczenia zaparć, a nieprawidłowe odżywianie może zaparcia wywołać.

Wbrew pozorom w diecie na zaparcia można uwzględnić także słodycze. Najbardziej polecane są domowe ciasta na bazie razowej mąki, musy owowcoe, desery mleczne z dodatkiem suszonych owoców i orzechów czy koktajle na bazie fermentowanych produktów mlecznych ze świeżymi owocami. Niewłaściwa dieta oraz brak aktywności fizycznej sprzyjają powstawaniu problemów z wypróżnianiem.


Osoby cierpiące na przewlekłe zaparcia bardzo często sięgają po różnego rodzaju środki przeczyszczające, jednak nie. Wszystko to wstrzymuje pracę jelit i sprawia, że mechanizmy warunkujące odruch wypróżnienia ulegają zaburzeniu. Skutkiem tego są zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha. Wystarczy więcej się ruszać i włączyć do menu kilka produktów.


Pij co najmniej litry płynów dziennie. Jesteś tutaj: Mowimyjak. Jakie produkty wyeliminować z diety, a które wprowadzić na stałe do menu?


Jeśli posiedzenie w toalecie trwa tak długo, że zdążysz w tym czasie przeczytać gazetę, powinieneś pomyśleć o zmianie diety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty