Ocet winny można zrobić samemu w domu i to bez większego wysiłku. Ocet ten robi się oczywiście z wina (białego lub czerwonego) - a najlepiej z jego resztek, które pozostają w butelkach po wszelkich uroczystościach czy imprezach. Im lepsza jakość wina tym lepszy ocet.
Jeśli winogrona obrodziły, można z nich przygotować nie tylko wino i słodkie przetwory, lecz także aromatyczny ocet winny. Podajemy łatwy przepis na domowy.
Do wina wlewasz lyzke, dwie dobrego octu (musisz dobrego poszukac, bo dobry ocet=dobre kultury octu=dobra domowa produkcja). Odstawiasz na kilka dni. Co jakis czas dolewasz wina (ja zlewam niewypite resztki-ale nie z kieliszkow gosci- wina ). Jak zrobić z wina dobry ocet? Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty, aż ciężko nazywać go przepisem.
Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy dostępny jest w sklepach, niestety często dość słabej jakości dlatego też lepiej wykonać go w domu. Po kilkunastu dniach z wina powstanie ocet winny. Co kilka dni należy zamieszać naszą winogronową miazgę. Często na wierzchu pojawia się białawy, gęsty nalot, to z reguły jest naturalne, są to bakterie octowe (pod warunkiem, że nie mają one charakterystycznie nieprzyjemnego, zgniłego zapachu ). Jaki jest sposób postępowania (pomijając zwykłe przypadkowe zaoctowanie wina).
Czyli gdzie to trzymać, w jakiej temperaturze itp. Jak potem przechowywać aby był stabilny. To możliwe i nawet nie nastręcza wielu problemów - zamyka się w dwóch prostych krokach. A smaku doprawianych nim domowych potraw nie da się z niczym porównać! Jak sama nazwa wskazuje, ocet winny powstaje z wina, a dokładniej w długim procesie.
Pokrój owoce na cieniutkie plastry, rozdrobnij w malakserze lub zmiel w maszynce do mięsa. Możesz też zrobić ocet ze skórek z jabłek i ogryzków (bez ogonków), a miąższu użyć do kompotu czy marmolady. Naturalny ocet winny powstaje w wyniku fermentacji winogron białych lub czerwonych, co wpływa na późniejszą barwę otrzymanego octu. Za fermentację odpowiadają bakterie z rodziny Acetobacteriace.
Możemy wyróżnić dwa etapy fermentacji, przebiegające po sobie podczas produkcji octu winnego: pierwsza alkoholowa, polegająca.
A swoją drogą to nie rozumiem, bo przeglądając w Googlu hasło ocet winny prawie zawsze napotykałem się nie na przepisy na ocet z wina, lecz na ocet zwykły zaprawiany różnymi owocami, które następnie sie wyrzuca zostawiając ocet winny (!?). Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził. Jak wykorzystać ocet z wina? Skoro ocet winny został przygotowany, warto wiedzieć, do czego go wykorzystać. Ocet doskonale komponuje się z takimi produktami jak wołowina, pieczone i gotowane ryby oraz sosy.
Można go używać również do wzbogacania smaku deserów, poprzez dodanie kilku kropli do lodów waniliowych albo truskawkowych. Podczas fermentacji owoców powstaje alkohol. Gdybyś chciał aby z takich owoców powstało wino należy założyć rurkę fermentacyjną aby odciąć dopływ powietrza (tlenu). Ocet powstaje podczas fermentacji z dostępem tlenu. Powstały alkohol jest przetwarzany przez bakterie tlenowe (Acterobacter) i drożdże na kwas.
Robiąc wino z dzikiej róży i głogu zostawiłem przypadkiem lekką szparę w pokrywce i wyjechałem sobie na tydzień. Po powrocie zobaczyłem, że dziwnie śmierdzi, jakby takim rozpuszczalnikiem, w smaku jest kwaśne bardzo - domyślam się, że to ocet się zrobił (porównuje do wina w innym balonie robiony wcześniej). Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Czy ktoś robił w warunkach domowych ocet z wina białego lub czerwonego? Jeżeli tak bradzo proszę podzielić się swoimi doświadczeniami.
Jak sie trafi butelka gorszego wina , albo juz nadkwasnialego, to zatykam ja klebkiem waty, stawiam gdzies na boku i po dluzszym lub krotszym czasie (zwykle - miesiace) w przypakach na dostaje dobry ocet. Zeby proces przyspieszyc, to jak mam juz jakies wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.