poniedziałek, 1 czerwca 2015

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Choroba nazywana grzybicą (drożdżycą) jest coraz częściej diagnozowanym schorzeniem powiązanym z licznymi dolegliwościami towarzyszącymi.


Tak jak wspomniano wcześniej, ważnym elementem walki z zakażeniem grzybami Candida jest poprawa odporności organizmu. W tym celu stosowana dieta powinna uwzględniać również stymulację układu immunologicznego do lepszej walki z wrogiem.

Codziennie menu powinno uwzględniać produkty. W przypadku grzybic zastosowanie znajduje dieta rozdzielna lub nie łączenie zbyt dużej ilości produktów w jednym posiłku np. Antybiotykoterapia pomoże na chwilę. Po zakończeniu kuracji grzyb potrzebuje 2-tygodni, aby znów dominować.


Każdy antybiotyk resetuje odporność, ponieważ zabijając złe bakterie, zabija i te. Autor artykułu: mgr inż. Jedną z często spotykanych chorób układu pokarmowego jest kandydoza, zwana również drożdżycą.

Jest to zakażenie drożdżami, najczęściej z grupy Candida. Czy dieta może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu tego zakażenia? Nie istnieje jedna uniwersalna dieta przeciwgrzybicza. Każdy człowiek jest inny i inaczej reaguje. Można ją stosować też wspomagająco w leczeniu grzybicy pochwy.


Polega przede wszystkim na ograniczeniu węglowodanów w menu na rzecz warzyw i produktów białkowych. Taka dieta ma zapobiec powstawaniu drożdżaków, czyli Candida albicans w organizmie. Ich regularne spożycie ma za zadanie zapobiegać rozwojowi chorób grzybiczych.


Pie­czywo - CHLEB PRABABCI, Chleb żytni na zakwa­sie z Radzy­mina. SCHULSTA wafle ryżowe. Są ludzie którzy nie tolerują glutenu, inni muszą omijać mięso wieprzowe, inni wołowe, jeszcze innym szkodzą niektóre.


Najważniejsze zasady diety przeciwgrzybiczej. W czasie kuracji - ścisła dieta: w czasie pierwszych tygodni zabronione są wszystkie produkty spożywcze, które zawierają cukier i białą mąkę. Należą do nich też drobno miałkie maki razowe. Wyjątek stanowi chleb z pełnego ziarna na zakwasie.


W poprzednim artykule z naszego cyklu przedstawiliśmy podstawowe i najważniejsze informacje na temat leczenia grzybicy.

W części drugiej prezentujemy szczegóły dotyczące dietetycznych aspektów. Candida dieta to dieta przeciwgrzybicza , która obejmuje zalecenia dietetyczne uwzględniające głównie eliminację cukrów prostych, drożdży i antygenów grzybów. Pod koniec okresu diety zale­cana jest tera­pia p- grzybicza (konieczna próbka stolca!). Kuracja jest długa, wymaga wiele.


Pasożytujące na nas grzyby można kontrolować, stosując odpowiednie do tego środki. Oprócz zaleceń dotyczących higieny warto pomyśleć również o diecie przeciwgrzybiczej. Będzie ona miała zastosowanie wspomagające podczas terapii farmakologicznej w przypadku gdy choroba już wystąpiła, a lekarz zalecił stosowne środki. Dieta stosowana przy kandydozie ma na celu ogólne wzmocnienie organizmu oraz przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej.


Dieta powinna być bogata w mikroelementy i witaminy. Dieta jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego i probiotycznego. Jeśli zjawimy się z wynikiem, który wskazuje na przerost Candida możemy liczyć na przepisanie leków przeciwgrzybiczych (które działają dość agresywnie) i zalecenie diety bezcukrowej.


Warto wówczas rozważyć, czy chcemy stosować leki czy też spróbujemy rozwiązać problem przerostu grzyba za pomocą diety i naturalnych środków. Należy wyeliminować z niej cukry proste. Trzeba jednak pamiętać, że mimo podstawowych zasa wyżej wymienionych, nie istnieje jedyna uniwersalna i tak samo działająca na każdego dieta przeciwgrzybicza.


Czasem coś co dla niektórych jest dobre, u niektórych może pogarszać objawy. Dlatego warto obserwować swój organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty