Właściwości oleju z ostropestu - Oleum Silybum marianum. Stosowane od tysiącleci jako lek na wątrobę. W Niemczech nasiona ostropestu i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby.
Wykazano również, że preparaty z ostropestu obniżają poziom cukru we krwi u. Chroni tkanki wątroby i nerek, regeneruje i oczyszcza organizm z toksyn.
Dziś przedstawiamy leczniczych właściwości, dzięki którym olej z ostropestu jest tak lubiany. Składnik ten ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, działa rozkurczowo, żółciopędnie i żółciotwórczo. Usuwanie żółci jest szczególnie ważne w schorzeniu zwanym cholestazą, czyli zastoju żółci. Co ciekawe udowodniono jej skuteczność w walce z truciznami, takimi jak etanol oraz muchomor.
Zastosowanie i właściwości zdrowotne oleju z ostropestu. Poza tym ostropest zawiera garbniki, fitosterole oraz aminy biogenne. Wątroba to jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka.
Współczesny tryb życia sprawia, że bardzo często jest mocno obciążona złą dietą, nadużywaniem alkoholu czy regularnym zażywaniem leków. W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Ostropest występuje pod wieloma postaciami. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena. Przede wszystkim mają zbawienny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe, a także oczyszczają organizm z toksyn.
Poznaj lecznicze właściwości oleju z nasion ostropestu. Jest produktem idealnym dla osób, które pragną zadbać o zdrowie swojej wątroby. Chroni go przed toksycznym działaniem alkoholu, pestycydów, a nawet trującej substancji znajdującej się w muchomorze.
Zawarte w nim właściwości, skutecznie walczą z wieloma schorzeniami i dolegliwościami. Działa bowiem regenerująco na ten narząd. Na co w szczególności polecany jest olej z ostropestu? Polecany jest szczególnie dla osób które muszą dbać o stan swojej wątroby. Sprawdza się w przypadku zatruć, choroby alkoholowej czy marskości wątroby.
W kosmetyce stosowany jest olej z nasion ostropestu w celach nawilżających i regeneracyjnych. Z uwagi na ciekawy, fioletowy kwiatostan ostropest traktowany jest często jako roślina ozdobna i uprawia się go w ogrodach. Owoce ostropestu zawierają bardzo cenną substancję czynną, którą jest sylimaryna.
Jeżeli nie będzie on dodatkiem do pożywienia, zaleca się spożywanie ok. Sylimaryna to mieszanina flawonolignianów. Już jedna łyżeczka spożywana dziennie pozwoli uchronić przed nowotworami czy chorobami układu moczowego. Z kolei w kosmetyce jest traktowany jak antidotum na trądzik czy łupież.
Natomiast w kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek nadający potrawom korzenny smak. Dzięki swoim właściwościom pomaga dbać o urodę i likwidować wiele dolegliwości. Poza wspominanym już pozytywnym wpływem na pracę wątroby stosowanie oleju z ostropestu niesie za sobą dużo więcej dobroczynnych skutków dla organizmu.
Jak wykazały badania analityczne, nasiona ostropestu plamistego są szczególnie zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – które stanowią połowę całej frakcji tłuszczowej. Pewnie spotkałeś się z ostropestem w swoim ogródku, jednak nie zwróciłeś na niego uwagi a ta roślina ma bardzo dużo zdrowotnych właściwości, o których pewnie nie wiedziałeś drogi Czytelniku. Olej z nasion ostropestu – właściwości.
Tajemnicą oleju z ostropestu jest unikalnych właściwości leczniczych jest wysoka zawartość sylimaryny, która wspiera regenerację wątroby oraz chroni przed kamieniami żółciowymi i marskością wątroby. Z tego powodu zalecany jest szczególnie osobom borykającym się z problemem alkoholowym. Z wyglądu przypomina osta, łodyga może osiągać nawet do metrów wysokości.
Decydując się na olej należy zwrócić uwagę, aby był tłoczony na zimno, ponieważ w procesie obróbki nie traci on swoich cennych właściwości. E, cukry, aminy – histamina i tyramina. Sposób użycia ostropestu nie ogranicza się zatem do jednej metody – może być on stosowany na wiele różnych sposobów. Najistotniejszym działaniem farmakologicznym ostropestu jest jego korzystny wpływ na wątrobę. Na jego leczniczych właściwościach w pełni poznano się jednak w średniowieczu.
Okrzyknięto go wtedy jedną z najważniejszych roślin leczniczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.