Doskonały ocet jabłkowy zrobisz z soku uzyskanego poprzez powolne wytłaczanie owoców – nie w sokowirówce, lecz w wyciskarce wolnoobrotowej lub w prasie. Lepszy ocet uzyskuje się z jabłek późniejszych. Ocet z jabłek wczesnych, np. Ejdzik, ocet winny dodaje się jak robisz sama w domu sosy do sałatek na bazie oliwy.
Im lepsza jakość wina tym lepszy ocet.
Na każdy litr przelanego soku, dajemy dkg cukru i odstawiamy na ok. Potem przelewamy do wyparzonych butelek które przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Mam jeszcze jedno pytanie – widziałem ocet domowej roboty biały. Jak się taki robi, jak go przefiltrować bo na pewno gaza tego nie przefiltruje. Prosty przepis w którym pokazuję jak zrobić ocet jabłkowy w domu.
Pokazuje Ci krok po kroku jak z dowo. Podobnie jak balsamiczny ocet winny robi się go wtedy po prostu fermentując sok z jabłek wyciśnięty wolnooobrotową wyciskarką (ale nie nadaje się do tego celu sok zrobiony sokowirówką).
Nie dodajemy już koniecznie miodu w przypadku balsamicznego octu jabłkowego, ponieważ sok z jabłek zawiera już z reguły wystarczającą ilość. Do jego zrobienia konieczne będą:. Na początek polecam wypróbować metodę krótszą, gdyż pozwoli nam to ominąć błędy, które mogą wpłynąć na jakość octu podczas fermentacji. Jeśli winogrona obrodziły, można z nich przygotować nie tylko wino i słodkie przetwory, lecz także aromatyczny ocet winny.
Podajemy łatwy przepis na domowy. Szukasz sprawdzonego przepisu na ocet jabłkowy, który wzbogaci smak Twoich potraw? Daria Ładocha zna na to sposób! Dowiedz się również, jak dzięki niemu pozbyć się zbędnych kilogramów.
Jeśli po rozlaniu nadal obserwujemy fermentowanie, to znaczy, że za szybko zadziałaliśmy. Można zlać tylko część, a resztę zostawić, by nabierał mocy. Nie podaję tu szczegółowych ilości co do grama bo fermentacja, robienie octu, kiszenie warzyw i owoców oraz robienie kombuczy to bardziej sztuka niż nauka ścisła.
Kieruj się intuicją a proporcje dobieraj “na wyczucie”. Po kliku próbach na pewno znajdziesz swój własny. Każdy może zrobić go samemu a będzie on wysokogatunkowy. Robi się go w bardzo prosty sposób – koszt jest praktycznie żaden warty odnotowania.
Dobrze jest jednak zastanowić się, czy nie lepiej przygotować go samodzielnie w domu.
Nie wymaga to specjalnych umiejętności, a przynajmniej jesteśmy pewni tego, co później dodajemy do swoich potraw. Oto prosty przepis na wykonanie octu winnego. Dziś właśnie chcę się z Zobacz więcej.
Dagmarella Roska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaczna kuchnia Dagmarelli. JAK ZROBIĆ SMACZNY, DOMOWY OCET JABŁKOWY 277. Powstaje w procesie fermentacji alkoholu, a jej smak i aromat uzależniony jest właśnie od rodzaju użytego do produkcji trunku. Pije się go po rozcieńczeniu.
Można nim płukać bolące gardło (łyżka na szklankę wody). W tych samych proporcjach napój zmniejsza apetyt, jeśli się go wypije przed posiłkiem. W zależności od rodzaju surowca użytego do fermentacji rozróżnia się kilka rodzajów octów. Są to: ocet spirytusowy (wodny roztwór kwasu octowego), ocet winny (z win gronowych), ocet owocowy (z win owocowych).
Spotyka się ocet 4-, 6- i 10-procentowy. Można go zrobić w domu, korzystając z tego co mamy pod ręką. Obierki, woda i cukier w zupełności wystarczą.
Tak przygotowany ocet ze skórek ma więcej zastosowań niż ocet winny. Głównie dzięki właściwościom leczniczym. Poniżej znajdziesz przepis domowy na to, jak zrobić ocet jabłkowy z obierek w kilku wariantach. Stosowała go do potraw, do pielęgnacji włosów i skóry, a zaznaczę, że dożyła prawie 1:) Jedyne, co mnie tak długo powstrzymywało przed zrobieniem własnego, to niezbyt przyjemny zapach, który unosił się w babcinym mieszkaniu, bo faktycznie, kiedy ocet fermentuje, przez pierwsze tygodnie nie pachnie najładniej, za to produkt.
Spirytusowy od winnego różni się nieco składeSpirytusowy to praktycznie czysty roztwór kwasu octowego a winny zawiera troszkę innych substancji takich jak garbniki, kwas jabłkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.