Ocet jabłkowy to agent do zadań specjalnych. Pomaga w leczeniu grzybicy, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga odchudzanie. Oto naukowo potwierdzone zalety octu jabłkowego oraz pomysły na.
Na przykład w celach poprawy trawienia i przy odchudzaniu spożywa się go na czczo (1-łyżeczki) w połączeniu ze szklanką ciepłej przegotowanej wody. W początkowej fazie suplementacji octem z jabłek możemy spożywać go 2-razy dziennie.
Picie octu jabłkowego jest absolutnie bezpieczne. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji octu jabłkowego i wody, a także o tym, że nie powinno się wypijać bezpośrednio większej ilości octu jabłkowego. Każdy chyba zgodzi się, że ocet jabłkowy nie jest rewelacyjny w smaku.
Często tak bywa, iż osoby zachęcone właściwościami zdrowotnymi octu przestają go pić już po pierwszym łyku. Wszystko za sprawą nieprzyjemnego smaku tego specyfiku. Sam w sobie nie ma on szczególnie wyrafinowanego i przyjemnego smaku.
Ile powinniśmy pić octu jabłkowego dziennie, aby uzyskać pożądany skutek?
Powinniśmy poć ocet jabłkowy na czczo? Tak, zdecydowanie najlepiej będzie pić ocet jabłkowy na czczo. Jak zatem pić ocet jabłkowy? Najlepiej, jeżeli będziemy wypijać go na czczo – wówczas najszybciej będzie spalał tłuszcz. Jeżeli z jakiegoś powodu jednak nie możecie tego robić, wypijajcie miksturę z octem jabłkowym bezpośrednio po posiłku – najlepiej po obiedzie.
Przeciwwskazaniem do picia octu jabłkowego są choroby wrzodowe , problemy żołądkowe oraz zalecenia lekarskie zakazujące stosowania produktów spożywczych kwaśnych. Istotnym elementem włączenia octu jabłkowego do diety jest świadomość jego działań niepożądanych i przeciwwskazań. O ile ocet jabłkowy może wpływać korzystnie na ogólny stan organizmu, o tyle stosowanie go w dużej ilości może doprowadzić nawet do wrzodów błony śluzowej żołądka.
Możemy wierzyć temu lub nie, jednak nasi przodkowie skutecznie walczyli z przeróżnymi dolegliwościami nie mając dostępu do tak wielu farmaceutyków. Swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim dobroczynnemu działaniu na organizm ludzki. Gdy ocet jabłkowy z miodem jest nieprzetworzony, czyli organiczny – korzyści dla zdrowia są jeszcze większe i może służyć jako lekarstwo oraz środek zapobiegawczy na wiele chorób. Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty, aż ciężko nazywać go przepisem. Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości.
Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy. Ocet z jabłek można produkować w dowolnych ilościach, ale jego regularne picie lepiej ograniczyć do miesięcy. Spożywany bez przerwy może być szkodliwy.
Jaki przepis zastosować, aby rozcieńczyć ocet jabłkowy? Należy rozpuścić 2–łyżeczki octu jabłkowego w szklance przegotowanej wody i pić 2–razy dziennie małymi łykami przed posiłkami. Jeśli jego smak nie jest odpowiedni, można dodać do roztworu łyżeczkę miodu. A ja mam takie doświadczenie. Zmniejszył się też apetyt i spadło kg.
Do przygody z octem postanowiłam podejść odpowiedzialnie i zasięgnęłam opinii dentysty, w trosce o swoje zęby. Długotrwałe picie kwasu jabłkowego uszkodzi szkliwo. Rozwiązaniem okazała się rurka. Zawiera niewielkie ilości witamin oraz minerałów. Przyczynia się do zwiększenia wchłaniania ważnych dla organizmu składników mineralnych zawartych w pożywieniu.
Istnieją dwa sposoby na pijanie octu jabłkowego. Najprostsza to wypicie łyżki stołowej octu bez dodatków. Jeżeli jego smak jest dla Ciebie zbyt ostry, alternatywą jest zmieszanie go ze szklanką wody, zimną lub letnią. Ma wiele cennych witamin i minerałów, niezwykle istotnych dla ludzkiego organizmu. Można go kupić już za zł, ale o wiele lepiej sprawdzi się ten, który przygotujemy samodzielnie.
Swoje świetne działanie zawdzięcza obecności składników odżywczych oraz właściwościom leczniczym. W swoim składzie zawiera również enzymy, które wspomagają. OCET JABŁKOWY Chyba nie muszę przestawać, bo ocet jabłkowy jest chyba wszystkim znany.
Nie wiem czy znajdzie w swojej szafce żywy ocet jabłkowy tak jak mój, jeśli nie to serdecznie polecam przepis na jego wersję domową. Czy ocet jabłkowy jest zdrowy? Z łatwością można znaleźć informację, że ocet jabłkowy pomoże w redukcji masy ciała, obniży poziom cholesterolu, zmniejszy ciśnienie krwi, poprawi trawienie, pomoże w infekcjach m. Candida, problemach skórnych, bólach gardła. Co jakiś czas pojawiają się badania mające potwierdzić korzystne działanie octu jabłkowego. Fermentacja jest zakończona, kiedy płyn uspokoi się i przybierze jasny kolor.
Ocet przelać do butelek filtrując płyn przez lejek wyłożony gazą. Butelki szczelnie zakorkować, zalać woskiem lub lakiem i przechowywać w ciemnym i chłodnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.