Najlepsze efekty osiąga się przy dłuższym stosowaniu ostropestu, po około 2-miesiącach. W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena.
Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach. Literatura zielarska mówi nam, że nasiona ostropestu plamistego to swoisty strażnik naszej wątroby, która zawiera sylimarynę, flawonoidy, gorycze i aminy.
Ostropest ziarno całe, 2gram, FARMVIT. To właśnie sylimaryna chroni wątrobę przed działaniem niektórych związków trujących, np. Jak przygotować napar z ostropestu? Napar spożywaj razy dziennie. Oprócz powyższego, ostropest wpływa regulująco na proces trawienia, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt.
Tą aktywność możemy przypisać zarówno sylimarynie, jak i związkom goryczkowym, które stymulują układ pokarmowy, które zawiera w sobie ostropest plamisty. Ponadto wykazuje działanie cytoprotekcyjne, tzn.
Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju. Działania niepożądane: w zalecanych dawkach leczniczych ostropest nie wykazuje działania szkodliwego nawet przy długotrwałym stosowaniu. Sylimaryna działa też żółciopędnie. Sposoby wykorzystania ostropestu plamistego Lecznicze własności ostropestu znane były od starożytności.
Pozytywne działanie na wątrobę potwierdziły współcześnie badania naukowe. Odwar (napar) Owoce (nasiona) należy zmielić lub rozdrobnić przez rozgniecenie w moździerzu. Wystarczy, ze do szklanki wrzucisz dwie łyżeczki tego specyfiku, a następnie zalejesz gorącą woda.
Pamiętaj, że nie może to być wrzątek. Taki napar można pić maksymalnie trzy razy dziennie. Jego stosowanie jest wyjątkowo łatwe, ponieważ nie posiada on właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw.
Chroni skórę przed wolnymi rodnikami, czyli opóźnia starzenie. Stosowany leczniczo już od setek lat. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Stamtąd rozprzestrzenił się w Europie i innych kontynentach dzięki niedużym wymaganiom co do rodzaju podłoża.
Ze zmielonych nasion możemy również przygotować napar. Wystarczy zmielone łyżeczki ostropestu zalać wrzątkiem i odczekać aż temperatura pozwoli nam go wypić.
Na jego leczniczych właściwościach w pełni poznano się jednak w średniowieczu. Okrzyknięto go wtedy jedną z. Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy “oset”. Osoby, które słyszały co nieco o ostropeście plamistym prawdopodobnie kojarzą go z leczeniem wątroby.
I słusznie – współcześnie roślina ta wykorzystywana jest przede wszystkim do regeneracji komórek tego narządu. Wystarczy do wrzącej wody wrzucić jedną łyżeczkę nasion, zaczekać do zaparzenia. Przygotowanie jest bardzo proste. Tak przygotowany napar zaleca się pić po każdym posiłku.
Z tego względu wchodzi on w skład kremów, szamponów do włosów i odżywek. Aby poprawić kondycję cery, olej z tej rośliny można stosować bezpośrednio na skórę (jest bardzo wydajny). Poza tym ostropest zawiera garbniki, fitosterole oraz aminy biogenne.
Jest zalecany także jako naturalny środek osłonowy podczas zażywania silnych leków. Na co jeszcze pomaga ostropest plamisty? Wskazana dawka ostropestu to 2-łyżeczki nasion dziennie. Nie ma górnej granicy, która przekroczona może powodować trwałe skutki uboczne.
Ważne by stosować regularnie, 3-razy dziennie przynajmniej przez 2-miesiące, a potem 1-razy dziennie – nawet stale. Aktualne oferty na Ceneo. Porównuj i odkrywaj najtańsze produkty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.