czwartek, 30 kwietnia 2015

Ocet jabłkowy smak

Każdy chyba zgodzi się, że ocet jabłkowy nie jest rewelacyjny w smaku. Często tak bywa, iż osoby zachęcone właściwościami zdrowotnymi octu przestają go pić już po pierwszym łyku. Wszystko za sprawą nieprzyjemnego smaku tego specyfiku. Czasem może się zdarzyć, że na powierzchni przygotowanego przez nas octu zrobi się biały, gęsty kożuch. Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty, aż ciężko nazywać go przepisem.


Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości.

Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy. W czasach starożytnych był stosowany między innymi do poprawy odporności organizmu, pobudzenia krążenia krwi w organizmie i oczyszczania wątroby. Ceniono go za dobry specyfik na ugaszenie pragnienia a także jako remedium na wiele chorób.


Zapiski na temat octu jabłkowego można znaleźć także u Hipokratesa, którego nazywa się ojcem medycyny. W przypadku octu jabłkowego bakterie octowe wywołują fermentacje owoców. Zachowany zostaje ich zapach, natomiast smak jest zdecydowanie łagodniejszy niż w przypadku octu spirytusowego. Dzięki produktowi bazowemu (jabłkom), ocet jabłkowy jest bogactwem składników odżywczych.


Czy ocet jabłkowy jest zdrowy? Z łatwością można znaleźć informację, że ocet jabłkowy pomoże w redukcji masy ciała, obniży poziom cholesterolu, zmniejszy ciśnienie krwi, poprawi trawienie, pomoże w infekcjach m.

Candida, problemach skórnych, bólach gardła. Co jakiś czas pojawiają się badania mające potwierdzić korzystne działanie octu jabłkowego. Bardzo znany jest ocet balsamiczny produkowany w okolicach Modeny we Włoszech, o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Często stosuje się octy produkowane z win i moszczów owocowych (np. ocet jabłkowy), zachowujące do pewnego stopnia smak, a zwłaszcza zapach owoców, cenne zwłaszcza jako przyprawa do sałatek i surówek. Doskonały ocet jabłkowy zrobisz z soku uzyskanego poprzez powolne wytłaczanie owoców – nie w sokowirówce, lecz w wyciskarce wolnoobrotowej lub w prasie.


Lepszy ocet uzyskuje się z jabłek późniejszych. Smak dobrego octu jabłkowego będzie przyjemny dla osób, które lubią kwaśny smak. Ocet z jabłek wczesnych, np.


Mi zupełnie nie przeszkadzał. Przeczytałam wiele blogów, na których autorzy polecali pić rozcieńczony ocet jabłkowy na czczo. Nie mogłam uwierzyć, że to może być zdrowe i skonsultowałam to ze znajomą dietetyczką. Nasz ocet jabłkowy, produkowany z polskich, ekologicznych jabłek podlega naturalnej fermentacji (). Ma żółto-brązowe zabarwienie, jest lekko mętny i wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek.


Możemy dodawać go do wielu potraw, jedną z nich jest na przykład zalewa octowa do ryby. Ten dostępny w sklepach niestety często jest dość słabej jakości, dlatego też lepiej wykonać go w domu. Tylko wtedy masz gwarancję, że jest prawdziwy, naturalny, bez chemicznych dodatków. Każdy z Was wie, że ocet jabłkowy ma kwaśny i ciężki smak, ale na szczęście aby skorzystać z jego zdrowotnych właściwości nie musimy pić go na surowo.


Gotowy ocet ma delikatny zapach i łagodny, jabłkowy smak – ocet jabłkowy możesz bez trudu zrobić również samodzielnie w domu.

Jego właściwości wspomagają środowisko dla dobrych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Aby zabić jego nieprzyjemny smak można dodać łyżeczkę miodu. O bogatych właściwościach octu jabłkowego i sposobie jego dawkowania możemy przeczytać szerzej, w popularnym poradniku autorstwa Braaka van Heikee i Silke von Kuster, który został w całości poświęconym działaniom tego specyfiku.


Po ocet jabłkowy nie powinny. Cieszę się, że robisz ocet z mojego przepisu, jabłkowy ocet to podstawa, wystarczy potem, że w nim zmacerujesz miętę, pokrzywę, melisę i będziesz miała inny smak, a jak dodasz jeszcze miodu to uzyskasz niezwykły octomiód. Octomiodami raczono się nawet w starożytności.


Chodzi o to, żeby było jasno i wyraźnie napisane na butelce, że jest to ocet jabłkowy naturalny, a nie zwykły ocet o smaku jabłkowym, bo takie też są dostępne w sprzedaży. I jak wspominałam wcześniej, pamiętajcie o ciemnym szkle, bo widziałam już przebarwiony ocet jabłkowy w przezroczystych butelkach na sklepowych półkach. To co w sklepie można kupić za kilka złotych pod nazwą “ocet jabłkowy” nie przypomina go nawet – przeczytaj sobie skład na butelce. Prawdziwy organiczny ocet jabłkowy jest naturalnie mętny i kosztuje kilkanaście złotych za do 1l ) Jak powstaje ocet?


Podczas fermentacji owoców powstaje alkohol. Ten prosty sposób to prawdziwy cudotwórca dla twojej sylwetki. Nadchodzi sezon bikini, a wraz z nim szykujemy się na odsłanianie ciała. Nic więc dziwnego, że zastanawiamy się nad prostymi i przede wszystkim szybkimi sposobami na piękną sylwetkę.


Zawierający niezbędne suplementy odżywcze ocet jabłkowy stosuje się w celu przyśpieszenia procesu odchudzania oraz wzmocnienia. Marynata na bazie octu jabłkowego nada warzywom i owocom delikatnego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty