środa, 29 kwietnia 2015

Ocet z soku jabłkowego

Ocet jabłkowy przygotowany z soku z jabłek bez dodatkowego cukru jest najlepszy. Aromatyczny o pięknym bursztynowym kolorze i głębokim smaku. Cały czas dojrzewa więc w miarę upływu czasu będzie nabierał mocy i smaku. Zrobiłam rodzaje octu.


Eksperymentowałam z różnymi jabłkami. Oczywiście najlepszą opcją jest przygotowanie octu samodzielnie.

Dostępny jest również w sklepach. Często podkreśla się właściwości lecznicze i pro zdrowotne octu jabłkowego. Na drzewach pojawiają się jabłka. Dlatego warto wybrać się na poszukiwania nie pryskanych jabłek, aby zrobić ocet jabłkowy.


Robienie prawdziwego octu jabłkowego nie jest trudne, jednak może zająć trochę czasu. Swego czasu robiłam ocet poprzez zalanie wodą z cukrem odpadków z jabłek, takich jak skórki czy gniazda nasienne. Należy tylko uważać, aby nie dodać go za dużo gdyż może zepsuć smak naszego koktajlu. Wymieszaj ocet jabłkowy z sokiem z grapefruita.


Grapefruit ma bardzo wyrazisty smak, dzięki czemu jest w stanie skutecznie zamaskować smak octu jabłkowego.

Również wskazane jest picie 2–łyżeczek rozpuszczonych w szklance przegotowanej wody 2–razy dziennie bezpośrednio po posiłku, małymi łyczkami. Warto pamiętać, że nie należy przesadzać z ilością spożywanego octu jabłkowego. Swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim dobroczynnemu działaniu na organizm ludzki. Gdy ocet jabłkowy z miodem jest nieprzetworzony, czyli organiczny – korzyści dla zdrowia są jeszcze większe i może służyć jako lekarstwo oraz środek zapobiegawczy na wiele chorób. Po co pić, skoro można go zjeść?


Najsmaczniejszy jest w sałatce jako dressing, często wykonuję go właśnie z użyciem octu jabłkowego zamiast soku z cytryny. A że sałatka jest w moim menu daniem głównym każdego dnia, toteż i każdego dnia mam w menu zdrowy ocet jabłkowy. Jednakże ostatnio, po przeczytaniu książki Victori Rose, Apple Cider Vinegar, postanowiłam zrobić prawdziwy pełnowartościowy ocet. Po ocet jabłkowy nie powinny również sięgać kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące regularnie leki, cierpiące na różnego rodzaju schorzenia przewlekłe. W takich sytuacjach najlepiej jest się skonsultować z lekarzem.


Przepis na napój z octem jabłkowym pełen enzymów i witamin. Polecam stosowanie surowego, nieoczyszczonego (taki mętny) octu jabłkowego. Początkowo z soku jabłkowego powstaje alkohol etylowy, który szybko pod wpływem tlenu i bakterii zamienia się w ocet. Za fermentację alkoholową odpowiedzialne są obecne na skórce jabłka drożdże, które namnażają się w naczyniu z sokiem i prowadzą do jego sfermentowania.


Jeśli po rozlaniu nadal obserwujemy fermentowanie, to znaczy, że za szybko zadziałaliśmy. Durszlak Obiecany domowy ocet jabłkowy. Można zlać tylko część, a resztę zostawić, by nabierał mocy.


Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?

Z łatwością można znaleźć informację, że ocet jabłkowy pomoże w redukcji masy ciała, obniży poziom cholesterolu, zmniejszy ciśnienie krwi, poprawi trawienie, pomoże w infekcjach m. Candida, problemach skórnych, bólach gardła. Co jakiś czas pojawiają się badania mające potwierdzić korzystne działanie octu jabłkowego. Wiśnie są też dobre na dodanie energii i wzmocnienie układu odpornościowego. Kąpiel z dodatkiem octu jabłkowego.


Ocet z soku wolnotłoczonego – produkcja jest taka sama, jak octu z jabłek, dosładzasz tylko 2-łyżki na litr soku mieszając cukier z małą ilością soku lub wody. Ocet jest zbyt mało ostry – dosłódź go (wymieszaj cukier z małą ilością wody i wlej do octu) i pozostaw do ponownej frementacji, przykryty z dostępem powietrza. A czy Ty stosowałaś już ocet jabłkowy w któryś z wymienionych sposobów? Czytałam, że opcjonalnie można jabłka przepuścić przez maszynkę do mięsa a następnie odcisnąć sok.


Piłam już wodę z octem i wbrew moim obawom, to smakuje całkiem dobrze. Stąd kolejne eksperymenty z produkowaniem własnego octu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty