Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty. Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Prezentujemy sprawdzony domowy. Naturalny, organiczny ocet jabłkowy - PRZEPIS, zastosowanie, WŁAŚCIWOŚCI, działanie lecznicze.
Co jest potrzebne do zrobienia octu? Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy. Jeśli po rozlaniu nadal obserwujemy fermentowanie, to znaczy, że za szybko zadziałaliśmy.
Ocet jabłkowy się nie psuje, bo sam jest konserwantem, można go przechowywać latami. Można zlać tylko część, a resztę zostawić, by nabierał mocy. Wzmianki o tym, jak zrobić taki ocet można znaleźć w najstarszych książkach kucharskich. Już Hipokrates, ojciec medycyny, używał tego złotego eliksiru jako naturalny antybiotyk i środek antyseptyczny do leczenia niemal wszystkich dolegliwości. Dzięki współczesnej technologii udało się dowieść, dlaczego ten „napój” jest tak bardzo skuteczny i leczy większość dolegliwości.
Dzisiaj podam łatwy przepis. Jedyny bowiem ocet jaki powinno się wykorzystywać do celów spożywczych to ten naturalnie fermentowany. Ocet spirytusowy, ten najtańszy jaki można znaleźć w sklepach, nie ma w sobie wartości odżywczych prawdziwego naturalnie fermentowanego octu (witaminy, minerały, enzymy), ma też niszczące działanie na krwinki czerwone u. OCET JABŁKOWY Chyba nie muszę przestawać, bo ocet jabłkowy jest chyba wszystkim znany.
Nie wiem czy znajdzie w swojej szafce żywy ocet jabłkowy tak jak mój, jeśli nie to serdecznie polecam przepis na jego wersję domową. Ponadto stosując ocet jabłkowy na włosy, oczyścimy je i wypłuczemy wszelkie osady z wody i kosmetyków, dzięki czemu nasze włosy dostaną nowej witalności. Ma wiele cennych witamin i minerałów, niezwykle istotnych dla ludzkiego organizmu. Można go kupić już za zł, ale o wiele lepiej sprawdzi się ten, który przygotujemy samodzielnie.
Dobrej jakości ocet jabłkowy (podobnie jak właściwie zrobiony domowy) ma słodko-kwaśny, orzeźwiający smak, a wygląda jak świeżo wyciśnięty sok jabłkowy. To proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości i dobrych, nieuszkodzonych jabłek. Kupujemy drogie kosmetyki na problematyczną skórę i włosy, szukamy skutecznych suplementów na odporność, tymczasem na wyciągnięcie ręki mamy tani w 1 naturalny lek i kosmetyk w jednym. Jabłka ułóż ciasno w słoiku.
Wodę wymieszaj z cukrem i zalej nią jabłka. Słoik przykryj gazą i przymocuj ją gumką recepturką. Odstaw ocet w ciemne i ciepłe miejsce na około 3-tygodni.
Ocet będzie gotowy, kiedy piana, która wytworzy się na wierzchu jabłek – zniknie. Autor Zdjęcia: thinkstockphotos. Szefowie kuchni, lubiący maksymalnie wykorzystywać wszystkie składniki, opracowali przepis na ocet jabłkowy ze skórek. Nadają się do tego obierki, które pozostały po przygotowaniu innych jabłkowych specjałów.
Sam proces fermentacji wygląda tam samo, jak przy użyciu całych owoców. Przede wszystkim, tak jak wspominaliśmy, ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tłuszczu. Składniki, które znajdziemy w jabłkach, a tym samym więc w occie jabłkowym, przyspieszają rozkładanie się tłuszczów.
Po zebraniu jabłek, kroimy je na cienkie plastry wraz ze skórą (przed krojeniem nie myjemy jabłek, ponieważ na naskórku znajdują się bakterie ułatwiające fermentacje). Następnie musimy zmielić jabłka w maszynce do mięsa bądź podobnym urządzeniu. Szukasz przepisu na ocet jabłkowy?
Dobrze trafiłeś, w tym artykule dowiesz się jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem- a jeśli zależy Ci na produkcie najwyższej jakości, przedstawię także profesjonalną recepturę na ocet jabłkowy jakością przewyższający produkty dostępne w sklepach. Kiedy przygotowywałam Wodę Królowej Węgier, pytaliście mnie jak zrobić ocet jabłkowy lub ocet winny. Dziś postanowiłam odpowiedzieć na to pytanie i pokazać, jak w bardzo prosty sposób przygotować ocet jabłkowy. Co więcej wedle tych wskazówek można przygotować każdy ocet winny, z dowolnych owoców:.
Poza swoimi właściwościami leczniczymi ma również jeszcze jedną niebagatelną zaletę – skutecznie pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki. Lepszy ocet uzyskuje się z jabłek sezonowo późniejszych. Dość dużo drożdży i bakterii znajduje się na skórkach owoców, dlatego nie zaleca się zbyt dokładnego mycia jabłek. Powstaje on w wyniku fermentacji owoców – dlatego bez problemu można go przygotować samodzielnie w domu.
Oczywiście ocet jabłkowy można kupić w sklepie, tylko należy pamiętać, by wybrać produkt wartościowy, a do takich należy. Każdy chyba zgodzi się, że ocet jabłkowy nie jest rewelacyjny w smaku. Często tak bywa, iż osoby zachęcone właściwościami zdrowotnymi octu przestają go pić już po pierwszym łyku. Wszystko za sprawą nieprzyjemnego smaku tego specyfiku.
Alternatywny przepis mówi, jak zrobić ocet jabłkowy, mając do dyspozycji obierki. To dobry pomysł dla wszystkich osób, którym leży na sercu ograniczenie produkcji śmieci w domu. Robisz ciasto, kompot czy inne danie z dużą ilością jabłek?
Warto wykorzystać obierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.