poniedziałek, 12 października 2015

Ogórki odchudzanie

Ogórek na odchudzanie i prawidłowe trawienie. Co więcej znane są z odchudzających właściwości. Zarówno ogórki świeże jak i kiszone korzystnie wpływają na figurę. Najśmieszniejsze metody na odchudzanie z jakimi się spotkałam :) Każdy wie, że ogórki konserwowe mają zbawienny wpływ na figurę, że są niskokaloryczne i ogólnie przyjemne dla kubków smakowych. Dlaczego warto jeść ogórki kiszone lub kapustę?


Coraz więcej mówi się o zaletach fermentowanej żywności.

Wspomagają one odchudzanie, działają jak spalacz tłuszczu, regenerują jelita, zmniejszają wzdęcia i wiele więcej. Przeczytaj, aby poznać powodów, dla których warto jeść kiszonki. Możemy je jeść samodzielnie, jako dodatek do kanapek, surówek czy też zupy ogórkowej.


Ogórki kiszone są nam bardzo dobrze znane. Proces kwaszenia sprawia, że są one nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim niezwykle zdrowe i pożywne. Dieta ogórkowa czyli jak schudnąć kilogramów w dwa tygodnie? Jest to dieta, która ostatnio zdobywała sporą popularność. I poprawiają wygląd skóry.


Trzeba jednak pamiętać, że dieta ogórkowa jest bardzo rygorystyczna.

Jednak trzeba się ściśle trzymać planu odchudzania. Zacznijmy od tego, że dieta ogórkowa trwa dni. Podstawą w przygotowywaniu jakichkolwiek przetworów jest odpowiedni wybór warzyw do nich. W tym wypadku królują ogórki, dlatego musimy zadbać o to, żeby były jak najlepszej jakości. Wybierzcie ogórki dużej wielkości, dzięki czemu nie będą rozpadać się po wyjęciu z zalewy.


Tata zawsze moczy je około godziny w zimnej wodzie. Potem płucze i wyjmuje z wody. Na dnie garnka ułożyć liście i korzeń chrzanu, koper, nasiona gorczycy i nieobrany czosnek. Na tę warstwę ułożyć ogórki.


Kiszenie sprawia, że stają się lekkostrawne i pełne wartości odżywczych, nie tylko wspomagając proces odchudzania, ale także korzystnie wpływając na organizm, wzmacniając go. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka. Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień.


To, że spożywamy je stosunkowo często, nie oznacza, że doceniamy ich genialne właściwości. Zazwyczaj po prostu nie zdajemy sobie z nich sprawy. Kiszone ogórki zawierają wiele dobrze przyswajalnych witamin i minerałów, ale przede wszystkim są genialnym probiotykiem.


Brakuje im białka, tłuszczu, błonnika, wapnia, żelaza i wielu innych składników odżywczych potrzebnych do zachowania dobrego zdrowia. Są wskazane zwłaszcza przy posiłkach złożonych z cięższych potraw. Wszystko dlatego, że kiszone zwiększają produkcję soków trawiennych.


Poza tym kiszone ogórki sprawdzają się podczas odchudzania, pomagając odprowadzić z organizmu nadmiar wody.

Sekret ogórków kiszonych polega tym, że nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Bakterie probiotyczne w nich zawarte regulują skład prawidłowej mikroflory bakteryjnej. Podnoszą odporność oraz wspomagają odchudzanie.


W niemal składa się on z wody. W 1gramach ogórka znajduje się tylko kcal. Spożywanie ogórków usprawnia pracę jelit i zapobiega zaparciom.


Należy jednak pamiętać, że ogórki mają w sobie silnie działający enzym - askorbinazę, który niszczy wit. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Więcej o jej zaletach w odchudzaniu dowiesz się z tekstu Dietetyczna i zdrowa sałata.


Dodatkowo ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty