Dieta ubogoenergetyczna , bogatoresztkowa stosowana jest w leczeniu nadwagi i otyłości. Odpowiednio zbilansowana dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, umożliwia pozbycie się zbędnych kilogramów, a przede wszystkim nie obniża do spoczynkowej przemiany materii. Charakterystyczne dla tej diety jest dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, lecz w zmniejszonej ilości.
Należy jednak pamiętać też o negatywnych skutkach jakie niesie ze sobą każda nieprawidłowo stosowana dieta. DIETA UBOGOENERGETYCZNA. Zastosowanie i cel diety.
Otyłość jest zespołem chorobowym cechującym się zwiększeniem masy ciała ponad przyjętą normę, co zależy od powiększenia ilości tłuszczu w ciele. Aby w ciągu tygodnia zredukować kg masy ciała należy zmniejszyć ilość kalorii o 5dziennie. Dietę ubogo energetyczną stosuje się w leczeniu nadwagi i otyłości. Jest dietą nie powodującą skutków ubocznych dlatego też można ją stosować na co dzień.
Dzięki zastosowaniu się do zasad tej diety można schudnąć. Dieta ta powinna zawierać niewiele kalorii i jednocześnie dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jest dietą normalnobiałkową i ubogotłuszczową, gdzie zakłada się całkowite pokrycie zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne, przy dostarczaniu odpowiedniej ilości białek.
Dieta niskoenergetyczna – jest odmianą diety bogatej w błonnik pokarmowy z reguły pokrywającej zapotrzebowanie na wszystkie. Pomaga w redukcji zbędnych kilogramów, a przy tym dostarcza niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze.
Dzięki temu osoba, która ją stosuje ma energię, aby wykonywać codzienne czynności, a nawet może. Dieta niskokaloryczna (redukująca, ubogoenergetyczna) w leczeniu nadwagi i otyłości, ma za zadanie przede wszystkim redukcję masy ciała. Założeniem tej diety jest realizacja zasad racjonalnego żywienia, wraz z jednoczesną redukcją masy ciała, spowodowaną ujemnym bilansem energetycznym. Redukcja masy ciała powinna przechodzić w sposób łagodny, aby nie doprowadzić do efektu tzw. Choć ma obniżoną wartość energetyczną, zawiera odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych.
Posiłki powinny być małe objętościowo, ale podawane często (co 3-godziny). Diety stosowane u chorych po operacjach bariatrycznych. Różnią się one składem i konsystencją, czasem rozpoczęcia i trwania. Dieta ubogoresztkowa, inaczej dieta niskobłonnikowa lub bezresztkowa, to dieta, która ma na celu oszczędzanie jelita poprzez wyeliminowanie z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik, który działa drażniąco na błonę śluzową jelit. W związku z tym dieta ubogoresztkowa zawiera minimalną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów.
Do głównych celów tego rodzaju diety należą redukcja masy ciała i ograniczenie uczucia głodu. Właściwe odżywianie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymuje dobre samopoczucie pacjenta, które jest tak. Największemu ograniczeniu ulegają tłuszcze nasycone.
Podstawowym składnikiem energetycznym jest skrobia (cukier zapasowy roślin). Wskazane jest więc spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych jak pieczywo ciemne, otręby, kasze oraz płatki. Posiadają one niższy indeks glikemiczny w porównaniu do ich przetworzonych odpowiedników.
Dieta 3kcal polega na przyjmowaniu w ciągu dnia pokarmów, które łącznie zawierają nie więcej niż 3kcal. Organizm kobiety na same funkcje. Wszelkie diety rygorystyczne, stosowane przez długi czas prowadzą do niedoborów pokarmowych i wyniszczenia organizmu.
Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety. To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Normalne jedzenie a nie wymyślone potrawy, których przygotowanie jest pracochłonne i kosztowne. Produkty w niej zawarte może spożywać cała rodzina, dzięki czemu nie dzielę zakupów na dla mnie i dla reszty rodziny jak to bywało przy innych moich dietach. Nareszcie dieta dla mnie.
Czuję, że dam radę ją utrzymać. Zasady diety lekkostrawnej. Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest wykluczenie produktów tłustych, smażonych, wzdymających i ciężkostrawnych. W diecie lekkostrawnej ogranicza się spożycie błonnika poka rmowego, który jest drażniący dla jelit.
Jego najważniejszymi źródłami są warzywa, owoce i razowe produkty zbożowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.