piątek, 30 października 2015

Ocet jabłkowy odkwasza

Zewnętrzne stosowanie octu jabłkowego szybko złagodzi: BÓL GARDŁA – bez względu na przyczynę. Ocet działa przeciwzapalnie, łagodzi ból i hamuje rozwój bakterii i wirusów. Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu.


Ocet jabłkowy odkwasza

Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem smakowym, ale także lekiem. W occie jabłkowym jest około najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje. W przypadku dermatoz stosujemy tonik do przemywania skóry, który składa się z octu jabłkowego, wywaru z korzenia łopianu i oliwy z oliwek, w równych proporcjach.


Za zakwaszanie organizmu wcale nie odpowiada to, co jest kwaśne, to działa na zupełnie innej. Jeżeli stosujesz jakieś leki lub masz problemy z układem pokarmowym, przed zastosowaniem skonsultuj to z lekarzem prowadzącym. Nie raz słyszeliśmy już o zdrowotnych przepisach zawierających miód i ocet jabłkowy, które zdecydowanie poprawiają zdrowie i samopoczucie.


Sok z buraka z podanego parę postów wcześniej linku nie jest tradycyjnym sokiem ukwaszonym. Jest to sok zakwaszony kwaskiem cytrynowym… a więc nie ma właściwości probiotycznych. Pisalismy już o odkwaszaniu organizmu Z kolei niedobór tego kwasu podwyższa ciśnienie krwi. Ponadto, ocet jabłkowy używany jest przy produkcji szamponów i odżywek które nadają włosom połysk i przyczyniają się do ich regeneracji. Zwolennicy zdrowego odżywiania sugerują, że ocet jabłkowy potrafi powstrzymać biegunkę, reguluje.


Dodatkowo picie octu jabłkowego jest wskazane, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, polecany jest on również w różnego rodzaju infekcjach, a także na ból gardła. Idealnie przywraca równowagę zasadową i odkwasza organizm. Według niektórych źródeł, nawet lepiej niż woda z cytryną. Zobacz, dlaczego warto pić ocet jabłkowy i na jakie dolegliwości można go stosować. Ponieważ sezon na jabłka trwa, warto zrobić sobie w domu, naturalny ocet jabłkowy, bez żadnych sztucznych dodatków.


W przypadku picia roztworu z octem jabłkowym zaleca się rozcieńczenie 2-łyżeczek w ½ szklanki wody i dodanie odrobiny miodu. Nie, chyba dlatego, że ocet. Choć z octem niewiele ma wspólnego.


Kiedyś szukałam informacji o cytrynie. Wszyscy lekarze powiedzieli mi, że zakwasza. W internecie były sprzeczne informacje. Podobnie było z octem jabłkowym. Trzeba by mu nazwę zmienić.


Ze względu na jego właściwości lecznicze, pomaga też. Zawierający niezbędne suplementy odżywcze ocet jabłkowy stosuje się w celu przyśpieszenia procesu odchudzania oraz wzmocnienia. Przeciwwskazaniem do picia octu jabłkowego są choroby wrzodowe, problemy żołądkowe oraz zalecenia lekarskie zakazujące stosowania produktów spożywczych kwaśnych. Ma charakterystyczny złocisty kolor i jabłkowy zapach.


Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia. Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu. W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany ze względu na wysoką zawartość potasu, który jest niezbędny dla naszego organizmu.


Choć jego głównym zastosowaniem jest przyprawianie sałatek, jakiś czas temu okazało się, że ocet jabłkowy z powodzeniem można stosować również jako główny składnik wielu alternatywnych kuracji i metod leczenia. Jeden buraczek raz kiedyś i to jeszcze gotowany cudów nie zdziała. Czy warto pić ocet jabłkowy? Jak pić by sobie nie zaszkodzić?


W ciągu ostatnich kilku lat można zauważyć zwiększone zainteresowanie właściwościami zdrowotnymi octów, ze szczególnym uwzględnieniem octu jabłkowego. O ile większość z tych zapewnień w świetle nauki ma swoje podstawy, o tyle niektóre mogą być mocno naciągnięte lub wprowadzające konsumenta w błąd. Czy ocet jabłkowy zakwasza czy odkwasza organizm? W jakich ilościach go pić jeśli faktycznie odkwasza organizm? Czy szklanka wody z jedna łyżką octu jabłkowego spożywana codziennie pozwoli zachować równowagę w organizmie?


Ocet jabłkowy odkwasza

Pomimo swojego kwaśnego smaku, ocet jabłkowy świetnie odkwasza organizm (podobnie jak cytryna). A jak pewnie wiesz zakwaszony organizm to organizm osłabiony, podatny na infekcje i choroby. Charlotte Gerson (autorka książki Cud Terapii Gersona) twierdzi, że ”rak nie może żyć w ciele zasadowym”. Warto więc zadbać o równowagę.


Ceniono go za dobry specyfik na ugaszenie pragnienia a także jako remedium na wiele chorób. Zapiski na temat octu jabłkowego można znaleźć także u Hipokratesa, którego nazywa się ojcem medycyny. Czasem może się zdarzyć, że na powierzchni przygotowanego przez nas octu zrobi się biały, gęsty kożuch.


Niestety, wtedy trzeba całą zawartość słoja wyrzucić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty