Przepis na domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty, aż ciężko nazywać go przepisem. Jednak jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Dziś pokażę jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy.
Prezentujemy sprawdzony domowy przepis na ocet jabłkowy. Ma charakterystyczny złocisty kolor i jabłkowy zapach. Jeśli po rozlaniu nadal obserwujemy fermentowanie, to znaczy, że za szybko zadziałaliśmy.
Można zlać tylko część, a resztę zostawić, by nabierał mocy. Ocet jabłkowy się nie psuje, bo sam jest konserwantem, można go przechowywać latami. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy , zobacz dokładne składniki i czas przygotowania. Już Hipokrates, ojciec medycyny, używał tego złotego eliksiru jako naturalny antybiotyk i środek antyseptyczny do leczenia niemal wszystkich dolegliwości.
Dzięki współczesnej technologii udało się dowieść, dlaczego ten „napój” jest tak bardzo skuteczny i leczy większość dolegliwości. Jeśli jednak mamy czas i ochotę, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie octu jabłkowego w domowym zaciszu. Ale czy zdarzyło Ci się przygotowywać go samodzielnie? Zobacz, jak go zrobić i wykorzystać w kuchni czy przepisach!
Co jest potrzebne do przygotowania.
Dodatkowo ocet ma właściwości oczyszczające organizm, głównie przez stymulację pracy nerek oraz odkwaszające organizm. Lista dolegliwości, przy których warto stosować domowy ocet jabłkowy wewnętrznie i zewnętrznie jest bardzo długa. Mamy sezon na różne potrawy z wykorzystaniem tych cennych owoców.
Robimy placki, szarlotki i wiele innych smakowitości, więc nie pozbywajmy się obierek, tylko je rozsądnie wykorzystajmy. To co w sklepie można kupić za kilka złotych pod nazwą “ocet jabłkowy” nie przypomina go nawet – przeczytaj sobie skład na butelce. Prawdziwy organiczny ocet jabłkowy jest naturalnie mętny i kosztuje kilkanaście złotych za do 1l ) Jak powstaje ocet? Podczas fermentacji owoców powstaje alkohol. Czasem może się zdarzyć, że na powierzchni przygotowanego przez nas octu zrobi się biały, gęsty kożuch.
Cerę z problemami skórnymi (trądzik, łuszczyca itp.) warto potraktować antybakteryjnym tonikiem z octu jabłkowego. Tonik robi się bardzo prosto: mieszamy ocet jabłkowy mieszamy pół na pół z wodą i używamy jak każdy normalny tonik, rano i wieczorem, nakładając go na czystą skórę. Posiada tez liczne walory zdrowotne. Wśród wielu inspiracji, szczególną uwagę zwraca prosty przepis na domowy ocet jabłkowy. To doskonały sposób na wykorzystanie owoców w pełni, łącznie z obierkami i pestkami.
Właściwości zdrowotne octu doceniano już w starożytności, a sposobów na jego zastosowanie w kuchni nie brakuje. Po 6-ciu tygodniach przelewamy ocet przez sito wyłożoną gazą i rozlewamy do szklanych butelek. Przechowujemy w zimnym miejscu. Domowy ocet jabłkowy dostarcza cennych składników niezbędnych do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Zawiera duże ilości potasu, fosforu, żelaza, sodu i chloru.
Czy ocet jabłkowy jest zdrowy? Z łatwością można znaleźć informację, że ocet jabłkowy pomoże w redukcji masy ciała, obniży poziom cholesterolu, zmniejszy ciśnienie krwi, poprawi trawienie, pomoże w infekcjach m. Candida, problemach skórnych, bólach gardła. Co jakiś czas pojawiają się badania mające potwierdzić korzystne działanie octu jabłkowego. Ponadto stosując ocet jabłkowy na włosy, oczyścimy je i wypłuczemy wszelkie osady z wody i kosmetyków, dzięki czemu nasze włosy dostaną nowej witalności. Produkt ten jest szeroko stosowany w kuchniach na całym świecie nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także jak naturalne remedium poprawiające kondycję całego organizmu.
Nie wymaga specjalnych umiejętności. Może go przygotować nawet całkowity kulinarny amator. Wystarczy, że użyje tego przepisu. Fascynujące jest podglądanie procesu fermentacji, gdy jabłka buzują w soku, popędzane przez matkę octową. Swoją pierwszą matkę (i wskazówki jak zrobić najlepszy ocet) pozyskałam z doskonałego octu od Rajmana.
Ceniono go za dobry specyfik na ugaszenie pragnienia a także jako remedium na wiele chorób. Zapiski na temat octu jabłkowego można znaleźć także u Hipokratesa, którego nazywa się ojcem medycyny. Do produkcji takiego octu używa się znacznie mniej cukru i wody niż w przypadku octu wyrabianego z samych skórek.
Skórki ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego słoja, zalać osłodzoną, przegotowaną i wystudzoną wodą, w proporcji łyżki cukru na szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem, po 3-tygodniach ocet jest gotowy. Ja jeszcze mieszam drewnianym patykiem, żeby skórki pływające znalazły sie też pod wodą.
Ocet z jabłek można produkować w dowolnych ilościach, ale jego regularne picie lepiej ograniczyć do. Dodatkowo picie octu jabłkowego jest wskazane, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, polecany jest on również w różnego rodzaju infekcjach, a także na ból gardła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.