Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają istotny i wielokierunkowy wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Hamują one wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasilają ich zużycie przez organizm. Chyba każdy się ze mną zgodzi, że obecnie panuje medialny boom na ten napar. Występuje w każdej cud diecie odchudzającej.
Zielona herbata jest bogatym. Pochodzi z Chin, gdzie doceniano zarówno jej właściwości zdrowotne, jak i smakowe. Współcześnie również naukowcy potwierdzają, że napar ma silnie działanie antyoksydacyjne, jest wskazany zarówno jako uzupełnienie terapii jak i profilaktyki w wielu schorzeniach. Zawarta w zielonej herbacie kofeina zwiększa pobudzenie organizmu i przyspiesza bicie serca. Spożywając dziennie dużą ilość zielonej herbaty, warto zrezygnować z innych napojów, które również zawierają kofeinę, np.
Dodatkowo wykazuje pozytywny wpływ na skórę, działając na nią łagodząco. Spowalnia procesy starzenia się organizmu. Właściwości herbat ziołowych uzależnione są od surowca, z którego powstały. Herbata miętowa wspomaga procesy trawienia i. Od 2-minut będzie działała pobudzająco a od 5-min. Pamiętajmy, że najlepsza jest herbata liściasta.
Napar z zielonej herbaty ma właściwości hamujące rozwój bakterii, ma działanie antynowotworowe, działa pobudzająco na pęcherz, wspomaga odchudzanie, przyśpiesza metabolizm. Uznawana jest za „napój młodości”, obniżający poziom „złego cholesterolu” i wspomagający odchudzanie. Wielu naukowców twierdzi, że właściwości zielonej herbaty to także działanie przeciwnowotworowe.
Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. Cejlońska zielona herbata liściasta Special Gunpowder jest jedną z najlepszych pod względem jakości zielonych herbat. Liście herbaty zielonej są ciasno zwinięte w kuleczki, po zaparzeniu otwierają się.
Liście zielonej herbaty zbierane są ręcznie, dzięki czemu zawdzięcza doskonałą jakość, smak i aromat. Tuż po zbiorach herbata zielona liściasta poddawana jest procesowi deenzymacji zatrzymującej przemiany biochemiczne. Dzięki temu jej liście zachowują niemal wszystkie cenne substancje. Po zaparzeniu ma słomkową lub cytrynowo-żółtą barwę.
Znana jest od tysięcy lat. Co ciekawe, już bardzo wczesne zapiski na jej temat dotyczą właściwości prozdrowotnych. Dla wielu jednak, oprócz wszelkich walorów, jest ona po prostu ulubionym napojem – tak różnorodnym, w formie i treści, że każdy z nich można odkrywać na wiele sposobów.
Gości ona tam tradycyjnie na stołach od wieków. W ostatnich czasach zyskuje także popularność w Polsce, gdzie nie tylko odkrywa się jej właściwości lecznicze, ale także upiększające, dodając ją do coraz większej. Od dawna zalecana jest przez lekarzy jako środek wspomagający leczenie.
Przyczyniają się do tego pochodna katechiny EGCG ( galusan epigallokatechiny). EGCG ma bardzo sine działanie antyoksydacyjne. Wyróżniamy herbaty czarne, zielone, białe oraz mixy owocowe. W naszej ofercie znajdziesz naturalne herbaty liściaste, które swoim smakiem z pewnością zaskoczą jej miłośników i. Parzenie zielonej herbaty: Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę, poradnik. Czy zielona herbata musi być cierpka i niedobra?
Rafał nie tyko pokaże, jak parzyć zieloną herbatę za pomocą dwóch kubków i sitka, ale także jak wychłodzić wodę, żeby miała odpowiednią temperaturę. Jest źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mają potężny wpływ na organizm. W zielonej herbacie znajdujemy mnóstwo polifenoli oraz katechiny – silne antyoksydanty. Ponadto można liczyć na obecność garbników, lipidów, aminokwasów, teiny, wielu mikroelementów oraz witamin – A, B, C i E. Popularność zielonej herbaty, znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości, sprawia, że nie ma chyba osoby, która nie znałaby jej charakterystycznego smaku i aromatu. Ten napój o delikatnej, zielonkawej barwie, pochodzi z Chin, a jej najlepsze, najszlachetniejsze i najbardziej wartościowe odmiany wywodzą się właśnie z Chin oraz Japonii.
Nic zatem dziwnego, że wiele osób jest wprost zakochanych w zielonej herbacie, przy czym jej właściwości są równie cenne, jak walory smakowe. Pochodzący z Chin napar nie zawiera kalorii, pomaga schudnąć, zapobiega chorobom układu krążenia oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.