piątek, 25 listopada 2016

Ogórki w occie jabłkowym

Następnie ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dodać do każdego słoika kilka plastrów pokrojonej marchewki, kilka plastrów cebuli, trochę czosnku i resztę przypraw. Lista przepisów na ogórki w occie jabłkowym z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jabłka mogą być byle jakie, byle nie robaczywe i raczej nie miazga z sokowirówki, całe, kawałki, skóry, ogryzki- byle dużo naraz. Doskonała metoda na pozbycie się spadów wszelkiej maści i.

Ogórki w occie jabłkowym. Drożdże winiarskie w occie jabłkowym. Dodane przez basga w: Tylko o kuchni. Naturalny ocet jabłkowy kupuję w Rossmanie a drożdże chyba gdzieś niedawno widziałam,tylko gdzie.


Warto zrobić je samemu ze świeżych ogórków gruntowych dostępnych w sezonie letnim. Jeszcze nie skończyłam zabawy z cukinią! W tym roku rozpanoszyła się nam w ogrodzie cukinia żółta. Mam przepis na ogórki diabelskie- z chilii.


Warzywa ułożyć warstwami w słoikach.

Marchewkę i cebulę kroimy w talarki, paprykę w paski. Dodać pokrojone ząbki czosnki, po liściu laurowym, 2-kulki ziela angielskiego, po baldachu kwiatu kopru oraz po trochę czarnej gorczycy. Ocet jabłkowy połączyć z gorącą wodą, cukrem i solą - zagotować i dokładnie wymieszać. Uczciwie dodam tutaj, że mama, dziś już po 80-tce, zawsze marynowała grzyby w occie spirytusowym. Dawniej inne rodzaje octu były właściwie nieznane, pamiętam, jak na lekcjach techniki w szkole sama robiłam śledzie w zalewie olejowo-octowej.


Oczywiście z octem spirytusowym. Bardzo lubię ogórki konserwowe. Lubiłam nawet jako dziecko.


Chociaż mama zawsze pilnowała, żebyśmy zjadły tylko trochę, bo wiadomo - ocet, a właściwie zawarty w nim kwas octowy, do zdrowych nie należy. Więc postanowiłam spróbować z octem jabłkowym - jako jedyny z octów zawiera kwas jabłkowy, a nie octowy. Później to właśnie one stają się ogórkami kiszonymi. Podstawą podczas robienia przetworów jest zalewa. W zeszycie tym jest przepis na domowe ogórki w occie, a że teraz pora na robienie ogórków w słoikach na zimę to i dziś przepis na domowe ogórki konserwowe.


W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam ogórki małosolne i ogórki kiszone. Okazały się obłędne, takie same jak robiła moja babcia, a potem mama. Od siebie dodałam jeszcze do zalewy kwiaty cynamonowca, bo skończyła mi się kora cynamonu. Wszystko robi się w try miga.


Kiedy kończy się fermentacja to kończy się ulatniać alkohol.

Nie ma tam żadnego wtedy alkoholu. Kiedy już nie czujemy zapachu drożdży w occie jabłkowym to i nie ma już tam alkoholu. Proszę nie przekręcać bo ten ocet robię od wielu lat. Pije go cała rodzina i małe dziec.


Grzyby marynowane, ogórki konserwowe, a może słodko-ostra dynia w occie? Jeśli jednak lubisz eksperymentować, spróbuj wprowadzać do receptur inne octy niż spirytusowy. Ten z białego wina i jabłkowy są łagodniejsze, mają owocowe aromaty i - co ważne - walory zdrowotne! Do słoików włożyć dodatki lub wsypać gotową mieszankę przypraw. Zalać nią ogórki i zakręcić pokrywkami.


Składniki zalewy zagotować. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. W innym przypadku możemy nadwyrężyć nasz układ pokarmowy, a zwłaszcza żołądek.


Zanim wdrożymy dietę, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Przepis z bloga Grunt to przepis! Nie każdy może ją stosować.


Zdecydowanie niewskazana jest dla osób chorujących na wrzody żołądka. Propozycja na pyszne domowe ogórki konserwowe na zimę. Jeżeli jeszcze ktoś niema swojego ulubionego przepisu na ogórki konserwowe może spodoba się mój przepis na nie i go wykorzysta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty