Tymczasem chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić piegi. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma chrzan i jak go zrobić samemu w domu. Wypróbuj także przepisy na lecznicze okłady, syropy i nalewki z chrzanu. Korzenie chrzanu uprawianego na silnie nasłonecznionych stanowiskach mogą mieć żółte plamy.
Lubimy jego smak, ale czy doceniamy właściwości lecznicze?
Dlaczego warto jeść i uprawiac chcrzan w ogródku? Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości chrzan jest nazywany słowiańskim żeń-szeniem. Kiedyś był niezwykle popularny w polskiej kuchni, dziś jest trochę zapomniany. Jej duże ilości potrafią aż kilkukrotnie zwiększyć jego syntezę.
Mało kto wie, że zawiera dużo więcej witaminy C niż pomarańcze czy cytryny. Synigryna ma bowiem właściwości rozgrzewające i odkażające, pomocne w przypadku infekcji i stanów obniżonej odporności. Inne związki chemiczne, jakie występują w chrzanie to m. Wasabi, czyli chrzan japoński, to jedna z najmocniejszych przypraw na świecie.
Swój ostry smak i intensywny zapach zawdzięcza izotiocyjanianom - związkom powstającym podczas ucierania świeżego kłącza rośliny.
Odpowiadają one również za właściwości zdrowotne wasabi. Ludowe nazwy: warzęcha, warzucha. Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar-blisko oraz more-morze, czyli roślina rosnąca blisko morza. Występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. Roślina uprawna i często dziczejąca (kenofit i ergazjofigofit).
Wkładany do świątecznego koszyczka w formie całego korzenia i skrapiany wodą święconą ma być symbolem z jednej strony wszelakiej siły i fizycznej krzepy, z drugiej zaś – pokonania goryczy męki. Można spożywać tarty korzeń chrzanu oraz jego liście. Właściwości chrzanu są wykorzystywane też w medycynie i kosmetyce. Warto zainteresować się tym warzywem, gdyż uprawa chrzanu na działce jest dość łatwa, a sadzenie chrzanu przeprowadza się wiosną - w typowym terminie rozpoczynania prac w ogrodzie. Liczne korzyści zdrowotne tej rośliny o ostrym smaku przypisywane są wysokiej zawartości substancji odżywczych i minerałów.
Zobacz też: Ten japoński chrzan ma wiele zalet. Obie są też skutecznym środkiem zwalczającym wolne rodniki. Jakie cenne składniki zawierają jajka? Intensywny zapach i smak chrzanu nie każdemu od razu przypadnie do gustu.
Warto się jednak przekonać do tej rośliny. Poprawia odporność i wzmacnia Obfituje w witaminy: A, B, B. Warto przeczytać artykuł o tym jakie właściwości ma witamina C lewoskrętna. W odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w wodzie, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach bardzo łatwo jest przedawkować, ponieważ gromadzą się w tkance tłuszczowej organizmu.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Jest to roślina wieloletnia pochodząca z Azji Zachodniej i Bałkanów. Choć zawiera dużo cennych składników, to jednak w diecie jest niewskazany. Wybierając chrzan należy zwrócić uwagę na to, aby korzeń był twardy, pozbawiony plam, zdrewniałych i zazielenionych części. Blub pirydoksyny (chrzan (raw) - Jedzenie 100g).
Obecny w nim enzym peroksydaza zwalcza wolne rodniki. Zobacz odpowiedzi na zadanie: Wypisz wszystkie witaminy jakie sa? Za najbogatsze źródło witaminy C uchodzą cytrusy – pomarańcze, grejpfruty, cytryny. Jest to jednak kolejny mit, gdyż w 1g pomarańczy znajduje się mg kwasu askorbinowego. Zatem co ma najwięcej witaminy C? W jakich produktach jej stężenie jest wyższe niż we wspomnianych pomarańczach?
Gdzie jest najwięcej witaminy C? Mam też magnez i potas, poprawiajace pamięć i ułatwiające uczenie się. Zawieram witaminę C, która podnosi odporność. Chrupanie jabłek wzmacnia zęby i dziąsła.
Działamy też dobrze na serce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.