Jak dla mnie to to bardzo dziwne jest… Bo przecież soda powoduje w żołądku środowisko bardziej zasadowe, zoobojętnia kwasy. Natomiast ocet jabłkowy zakwasza żołądek, pobudza soki (co jest dobre). Używanie tego jedno z drugim to dziwny pomysł bo oba środki działają odwrotnie do siebie. Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem smakowym, ale także lekiem.
Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. W occie jabłkowym jest około najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje. Przepraszam ,ze glupio pytam , ale skolowana jestem. Octu jabłkowego używam w kuchni od wielu lat.
Zakwasza potrawy- sałatki, warzywa nie ma spirytusowego posmaku, ma natomiast bardzo fajny zapach jabłkowy. Nadaje się do wszystkiego, nie tylko do potraw. Pomaga w usuwaniu przykrych zapachów, zmiękcza tkaniny itp. Ocet robię sama – wykorzystuję tanie jabłka, skórki.
Dzięki temu odpowiada za wiele procesów min. O tak, ocet jabłkowy jest nie do przecenienia - szczególnie ten własnej roboty Cały paradoks kwasowości polega na tym, że słodkie jedzenie (np słodycze, cukier) zmienia się w organizmie w odczyn kwaśny - zakwasza organizm. Z kolei kwaśne jedzenie jak cytryna czy ocet alkalizują (odkwaszają) organizm.
Ocet pomaga zlikwidować śluz w całym organizmie i oczyścić węzły chłonne. Badania sugerują, że ocet jabłkowy może pomóc w alergii ze względu na jego zdolność do zmniejszenia śluzu i infekcji zatok. O ile ocet jabłkowy może wpływać korzystnie na ogólny stan organizmu,. NASI lekarze tego nie wiedza tylko antybiotyki na drobnostki ! Idealnie przywraca równowagę zasadową i odkwasza organizm.
Według niektórych źródeł, nawet lepiej niż woda z cytryną. Zobacz, dlaczego warto pić ocet jabłkowy i na jakie dolegliwości można go stosować. Ponieważ sezon na jabłka trwa, warto zrobić sobie w domu, naturalny ocet jabłkowy, bez żadnych sztucznych dodatków. Pamiętajmy, że oczyszczenie jelit, sprzyja odkwaszeniu organizmu, a jeśli w naszej diecie przeważają produkty zakwaszające to środowisko kwasowo-zasadowe naszego organizmu może być zaburzone.
Dodatkowo ocet jabłkowy sprzyja zatrzymaniu w organizmie wapnia, żelaza, magnezu, chloru i krzemu. Z badań wynika, że proc. Jeden buraczek raz kiedyś i to jeszcze gotowany cudów nie zdziała. Ocet ma silnie działanie alkalizujące. Tworzy środowisko zasadowe w organizmie.
Dieta zasadowa promuje produkty, które odkwaszające organizm. To, czy dany produkt zakwasza czy odkwasza organizm, nie zależy od jego smaku, a od tego, jak zachowuje się w procesie przemiany materii. Produkty zasadowe to te, które podczas trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Które produkty są zalecane w diecie zasadowej? Swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim dobroczynnemu działaniu na organizm ludzki.
Gdy ocet jabłkowy z miodem jest nieprzetworzony, czyli organiczny – korzyści dla zdrowia są jeszcze większe i może służyć jako lekarstwo oraz środek zapobiegawczy na wiele chorób. Czy ocet jabłkowy zakwasza, czy zasadawia organizm, krew, mocz? Znalazłam informację, że zakwasza. Skoro ja mam kwasicę, to stąd wniosek, że powinnam unikać octu jabłkowego? Zapamiętałam, bo jest tak jakby na odwrót, czyli kwasny ocet a odkwasza.
Oprócz silnego bólu, wokół stawów pojawia się obrzęk, a także zesztywnienie, które ogranicza ruchomość. Wypij czysty sok z cytryny, albo ocet jabłkowy a wykrzywisz usta w klasyczną „kwaśną fizis”. Wypij wodę z odrobiną octu jabłkowego, a ledwo to zauważysz.
No dobra, ustaliliśmy, że ocet jabłkowy, pomimo, że jest on słabym kwasem, jednak nadal nim pozostaje. Czy warto go pić, żeby utrzymać odpowiednie pH organizmu? W jakich ilościach go pić jeśli faktycznie odkwasza organizm? Czy szklanka wody z jedna łyżką octu jabłkowego spożywana codziennie pozwoli zachować równowagę w organizmie? Zawierający niezbędne suplementy odżywcze ocet jabłkowy stosuje się w celu przyśpieszenia procesu odchudzania oraz wzmocnienia.
Najszybciej odkwasza organizm ocet jabłkowy pod warunkiem, że jest bez chemii i niepasteryzowany. Korzystałam z octu jabłkowego Ojca Mateusza, który doprowadził mój organizm do równowagi. Nie mam teraz żadnych kłopotów z trawieniem i nadciśnieniem.
Coś takiego nie istnieje. Wpływa też na zwiększenie uczucia sytości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.