poniedziałek, 25 grudnia 2017

Jak zmielić ostropest

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wsypywania. Jeżeli chcę zmielić sobie rano ostropest na porcję, to po prostu biorę małą łyżeczkę i wsypuję te łyżeczki do tego młynka, a potem po zmieleniu wygodzą też dokładnie łyżeczki? Ostropest plamisty (Silybum marianum, Milk thistle) to roślina wykorzystywana m. Charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju.


Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach.

Ostropest wpływa również na zdrowie skóry , może być stosowany jako lek przy trądziku i łuszczycy. Obniża stężenie cholesterolu we krwi. Nie jestem fanką tabletek, dlatego namawiam do stosowania ziarna ostropestu.


W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena. Warto jednak dołożyć kilka złotych zwrócić uwagę na to, aby był on z jak najlepszego źródła tj. Ostropest jest dość popularny dlatego też możemy kupić go w wielu drogeriach i sklepach spożywczych.


Ostropest znajdziemy również w sklepach ze zdrową żywnością i ziołami.

Herbata z ostropestu to bezpieczny i naturalny sposób na odtrucie naszego organizmu, regeneruje wątrobę i zmniejsza efekty cukrzycy. Ostropest można spożywać w trakcie jedzenia jak i zarówno przed i po. Zaleca dawka to – łyżeczki dziennie, można go podzielić na mniejsze porcję, najwygodniej jest zjeść jedną łyżeczkę ostropestu rano a druga na wieczór. Spożywając ostropest plamisty należy popić go niewielką ilością wody. Można Ostropest w ziarnach zmielić w domu i masz jako świeży gdyż świeżo mielony zachowuje wszystkie dobroczynne składniki nasion bez ich.


Jednak jest to zioło i podobnie jak postępujemy z pieprzem, aby wydobyć z niego najlepszy aromat należy zmielić go przed posiłkiem, a nie kupować mielony. Jak spożywać ostropest plamisty? Najlepiej jest kupić całe nasiona ostropestu, a następnie je zmielić w młynku do kawy.


Nie należy mielić zbyt dużej ilości, ponieważ zmielony ostropest po jakimś czasie traci swoje właściwości. Nadmiar należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu np. Można je rozgryzać i popijać wodą lub herbatą, są jednak dość twarde, dlatego lepiej bezpośrednio przed zjedzeniem zmielić je w młynku do ziaren lub kawy albo rozbić i zmiażdżyć w moździerzu. Nalewka ostropestowaSkładniki:100g owoców ostropestu plamistego500ml spirytusu PrzygotowanieNasiona ostropestu należy zmielić najlepiej w młynku do kawy.


Następnie wsypać do butelki i zalać spirytusem. Trzymać w miejscu ciepłym i zacienionym przez dni. Po tym czasie przefiltrować i przenieść w chłodne miejsce.


Wiem, że kolejny temat o ostropeście ale mam trochę inne pytanie.

Ostatnio przez dwa tygodnie jadłem ostropest mielony kupiony w sklepie ze zdrową żywnością. Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że lepiej kupić w nasionach i samemu mielić. Zamówiłem już z allegro nasiona od jednego faceta. Należy do rodzaju roślin introdukowanych, czyli takich, które przypadkowo zawleczone, uległy rozprzestrzenieniu się na pozostałe części świata. Na chwilę obecną jest rośliną zarówno uprawną (np. w Polsce), jak i dziko rosnącą.


Dlatego najlepiej kupić ostropest plamisty w ziarnach i zmielić sobie porcję, np. Mamy wtedy pewność,że kupiliśmy dobrej jakości ostropest bez zanieczyszczeń, a jeśli jakieś się trafią, co jest normalne w przypadku zbioru, przesiewania czy suszenia ziaren to możemy je przed zmieleniem usunąć. Jak wykazują badania, ostropest działa też korzystnie na regulację układu hormonalnego, dlatego jego picie zalecane jest kobietom w trakcie menopauzy.


Jak zrobić napar z ostropestu? Polska odmiana czyli „Silybum marianum” to rosnąca dziko roślina i stanowi wspaniałą ozdobę, jednak nie jest to jedyna jej zaleta. Ostropest spopularyzował się jako znakomity, naturalny antyoksydant. Ten – wcale nie pospolity! Obok ostropestu zmielonego, ostropest plamisty dostępny jest także w formie całych ziaren, które możemy zmielić samodzielnie, oraz pod postacią oleju.


Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy “oset”. Owoce ostropestu rozdrobnić w moździerzu, rozgnieść lub zmielić. Gotować łagodnie pod przykryciem 5-min.


Odstawić na min i przecedzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty