piątek, 15 grudnia 2017

Zupa odchudzajaca z kasza jaglana

Dlaczego należy jeść tę zupę? Prozdrowotne korzyści z jedzenia tej zupy są ogromne. Od wieków wiadomo, że kasza jaglana, zwana też “złotem Polskiej Ziemi” która jest składnikiem tej zupy ma działanie lecznicze. Unikalny skła neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, zwalcza zgagę, odśluzowuje i działa przeciwwirusowo.


Ten prosty przepis to sposób na łatwe źródło najcenniejszych witamin i minerałów. Kasza jaglana przyśpiesza metabolizm i oczyszcza organizm.

Jedzenie zup pozwala naszemu organizmowi nieco się nawodnić, rozgrzewa leniwe żołądki, jest posiłkiem pełnym i łatwostrawnym. Zresztą, zioła dodane do wywaru z warzyw potrafią wyczarować niezwykłe aromaty i smaki. A dziś proponuję zupę z warzyw korzennych z kaszą jaglaną.


Zbawienne działanie kaszy jaglanej na układ pokarmowy, krwionośny, nerwowy i budulcowy, od dawna chroniło ludzkość przed utratą zdrowia. W czasach, kiedy trucizna kryje się w prawie każdym posiłku z przetworzonych produktów, koniecznie trzeba zadbać o nasze menu. Niekwestionowaną tarczą dla naszego zdrowia jest kasza jaglana. Przykładem jest tutaj zupa z kaszy jaglanej.


Jest to odchudzająca zupa warzywna która będzie wam smakować. No chyba, że w ogóle nie przepadasz za zupami.

Ale jeżeli w Twoim menu pojawiają się zupy to może warto zastąpić np. Przez pierwsze dwa dni diety jaglanej zaleca się jeść wyłącznie zupę na bazie kaszy. Po tym wstępnym etapie wskazane są posiłki złożone z kaszy, wzbogacone o warzywa i owoce. Proponowaną potrawą jest zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem papryki i cukinii.


Na śniadanie sprawdzi się natomiast kasza jaglana na słodko w formie. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w paseczki. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulę i czosnek.


Gdy się zrumienią, dodać resztę warzyw korzennych i podsmażać przez chwilę. Detoks jaglany – przepis na śniadaniową zupę jaglaną z jabłkiem. Do przygotowania śniadaniowej zupy jaglanej będą potrzebne płaskie łyżki kaszy jaglanej, jabłko, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, szczypta kurkumy, szczypta soli morskiej. Na dno garnka wsypać kaszę jaglaną i mieszając, prażyć przez minutę, dwie, aż zacznie wydzielać aromat. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Następnie razem z kaszą dodać do wywaru i gotować do miękkości tak około minut. Gdy składniki zupy będą miękkie przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek i natkę pietruszki według uznania. Krupnik z kaszą jaglaną gotowy, można podawać! Kaszę jaglaną gotuję na sypko według tego przepisu.


W międzyczasie w dużym garnku na oleju podsmażam cebulę.

Następnie dodaję mrożonkę warzywną i zalewam wodą (około litra). Podaję ją z kaszą jaglaną w sposób następujący. Dodatkowo do zupy dodałem kilka łyżek jogurtu naturalnego, pietruszkę oraz pestki dyni. Ja tak, i ciągle mógłbym jeść dokładki.


Pomidorowa z ryżem lub makaronem jest smaczna, ale z kaszą jaglaną wymiata! Ja do swojej pomidorowej nie dodaję pomidorów, a wyłącznie koncentrat pomidorowy. Dodaję do zupy razem z przygotowanymi warzywami, doprawiam solą, dodaję zieleninę. Gotuję nie dłużej niż minut. Wyciągam z zupy podudzia, oddzielam mięso i dodaję je do zupy, doprawiam świeżo mielonym pieprzem.


Teraz ugotowałam postną zupę z kaszą i warzywami. Bardzo fajny i rzeczowy post. Zupa z kaszą jaglaną jest pyszna. Dzięki Pani przepiso przekonałam niektórych z bliskiej rodzini, którzy nie lubieli kaszy jaglanej, że można ją jednak smacznie przyrządzić. Od dni przygotowuje wpis kasza jaglana przepisy.


Generalnie tych przepisów jest jeszcze więcej ale staram się wybierać te ciekawsze i atrakcyjniejsze wizualnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty