Jeśli został obliczony wskaźnik HOMA powyżej normy, czyli przyjmujący wartości większe niż konieczne staje się wdrożenie odpowiedniego postępowania. Podstawą jest dieta i aktywność fizyczna – wspomagane niekiedy farmakologicznym leczeniem insulinooporności. Od pacjenta pobiera się krew i określa się w niej stężenie glukozy oraz insuliny. Wskaźnik insulinooporności HOMA-IR.
Laboratoryjna ocena insulinooporności na podstawie zależności pomiędzy stężeniem insuliny i glukozy we krwi obwodowej na czczo. Dieta bowiem w insulinooporności zależy od tego jak “duża” ona jest czyli jak poważny jest stan danej osoby.
HOMA to skrót od angielskiego określenia homeostatic model assessment, czyli ocena modelu homeostatycznego. Bardzo pomocny w ocenie stopnia i zaawansowania insulinooporności jest kalkulator HOMA-IR. W odpowiednie rubryki należy wpisać wynik glukozy i insuliny NA CZCZO.
Wynik zielony oznacza wynik prawidłowy, wynik czerwony – nieprawidłowy. Następnie algorytm obliczy wskaźnik HOMA-IR. Test wykonuje się w laboratorium a pobranie wykonuje się z krwi żylnej.
Posiadając wynik na czczo, możemy ocenić stopień insulinooporności. Pomocny do tego jest kalkulator HOMA-IR.
W poniższe rubryki należy wpisać wynik glukozy i insuliny na czczo. Sprawdź indeks HOMA (Homeostatic Model Assessment) - który jest wskaźnikiem insulinooporności. Królowa wśród diet jest tylko jedna! Insulinooporności często towarzyszy hiperinsulinemia, czyli nadmierny wyrzut. Wprawdzie pisząc o diagnostyce insulinooporności poruszyłam już ten temat, ale z uwagi na częste zapytania postanowiłam oddzielić ten wątek od reszty, aby łatwo móc przesłać wpis osobom zainteresowanym.
HOMA-IR to wskaźnik pomocny przy diagnostyce insulinooporności. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o diagnostyce insulinooporności w naprawdę szerokim ujęciu to zapraszam Cię do. PAKIET WSKAŹNIK INSULINOOPORNOŚCI. Jednym ze sposobów określania insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment). Z kolei na podstawie wartości mierzonych za pomocą doustnego testu tolerancji glukozy (OGTT) można wyznaczyć wskaźnik Matsudy (ang.
Matsuda Index). Parametr ten pozwala obiektywnie ocenić. Czy duże stężenie peptydu C może służyć jako pośredni wskaźnik insulinooporności ? Bogdan Solnica: Peptyd C, wydzielany w ekwimolarnych ilościach z insuliną, odzwierciedla czynność wydzielniczą komórek β, w związku z czym wyniki oznaczeń stężenia obu tych substancji we krwi dostarczają tej samej informacji.
Obliczając swoje wskaźniki, pamiętaj o jednostkach! Im niższy wskaźnik HOMA-IR, tym lepiej. Alarmujący jest wynik powyżej ale różni lekarze przyjmują różne odchylenia od normy jako stan chorobowy.
Generalnie najlepiej jest utrzymywać ten wynik w okolicy 1. Drugi przydatny wskaźnik, służący dokładnie do tego samego, co HOMA-IR, to wskaźnik QUICKI (Quantitative Insulin Sensitivity Check Index).
Poniżej znajduje się bardzo prosty kalkulator, który pozwoli wyliczyć na raz obydwa wskaźniki insulinooporności. Do obliczeń potrzebujemy oznaczenia poziomu glukozy i insuliny na czczo, a to badanie możemy wykonać na własną rękę, bez skierowania od lekarza. Oznacza, iż komórki przestają prawidłowo reagować na insulinę, mimo że jej poziom jest prawidłowy lub podwyższony, powoduje to wzrost stężenia glukozy we krwi. Długotrwały stan wysokiego poziomu glukozy we krwi jest. Z kolei wskaźniki opierające się na oznaczaniu stężenia insuliny i glukozy podczas OGTT w dużej części badań charakteryzują się bardzo małą powtarzalnością wynikającą w dużej mierzę ze znacznych różnic międzyosobniczych.
Interpretując wyniki badania, ważna jest też znajomość ograniczeń związanych z daną metodą. Na podstawie otrzymanych danych wylicza się wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR). Sprawdź: Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Można go obliczyć TUTAJ. Objawy insulinooporności.
Wynik powyżej oznacza insulinooporność. Warto zaznaczyć, że insulinooporność może przebiegać całkowicie bezobjawowo. W ostatnich latach coraz częściej w diagnostyce insulinooporności wykonuje się oznaczenie stężenia insuliny w trakcie doustnego testu obciążenia g glukozy (OGTT g glukozy).
Stan ten leży u podstaw wielu chorób, takich jak stan przedcukrzycowy, cukrzyca typu a także cukrzyca ciążowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.