Obecnie imbir króluje w wielu kuchniach świata, a jego szerokie zastosowanie sprawia, iż jest on wykorzystywany do leczenia i łagodzenia wielu dolegliwości. Co sprawia, iż imbir właściwości ma tak niezwykłe? Przede wszystkim obecność olejków eterycznych, białka, wapnia, błonnika, żelaza oraz magnezu. Dzięki temu to niewielkie.
Nasze przepisy Potrawy z imbirem Potrawy z imbirem Trzy powody, dla których warto jeść potrawy z imbirepięknie pachną, wspaniale smakują, a przy tym – rozgrzewają i pobudzają krążenie.
Z tego względu dania z suszonym i świeżym imbirem zalecane są szczególnie sezonie jesienno-zimowym. A czy rzeczywiście imbir jest afrodyzjakiem? Korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki.
Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez minut. Napar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Imbir dodany do naszej codziennej diety wspomaga trawienie, wzmacnia orgaznim oraz pomaga obniżyć cholesterol, więc warto szukać inspiracji i znaleźć dla niego miejsce w naszym jadłospisie.
Koniecznie sprawdź inne przepisy i porady, które powinny się znaleźć w Twojej domowej apteczce.
Imbir nie dość, że doskonale rozgrzewa, to w dodatku ma właściwości wspomagające odporność. Do tego niesamowicie smakuje! Sprawdź nasz sposób na napar z imbiru i rozgrzewaj się tym napojem do woli! Ja jednak chcę podzielić się z Tobą swoimi sprawdzonymi ( i do wypróbowania – może mnie uprzedzisz i dasz znać czy warto ;)) przepisami z imbirem jako dodatkiem (nie wyobrażam sobie go jako podstawa potrawy).
Z dodatkiem imbiru można przygotować wiele różnorodnych i pysznych dań. Warto wykorzystywać właściwości imbiru i przemycać jego różne formy w diecie. To idealna propozycja na chłodniejsze dni, która rozgrzeje i doda energii.
Warto go przyrządzić również w czasie przeziębienia. Pokrojony imbir wrzuć do wrzącej wody i gotuj około pół minuty, aby imbir stał się miękki, ale nie stracił swoich cennych właściwości. W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem i solą. Imbir umieść w wyparzonych słoiczkach i zalej przygotowaną, gorącą zalewą.
Marynowany imbir nadaje się do jedzenia już po 3-dniach. A jak to jest z jedzeniem kandyzowanych plasterków imbiru? Parę miesięcy temu dostałam kolegi taki imbir z Wietnamu i wcinałam go jak szalona, bo zwyczajnie mi posmakował, potem zaczęłam kupować coś takiego w Polsce, ale był dużo ostrzejszy i jakby bardziej “ocukrowany” i nie smakował mi już tak, ale że po tamtym pierwszym czułam się jakoś. Zapewne nigdy nie dowiemy się, czy jest to prawda, czy też kolejna plotka, jednak pewne jest, że imbir od dawna jest szeroko stosowany w produkcji kosmetyków i preparatów wyszczuplających.
Przepisy z kategorii imbir świeży.
Imbir kandyzowany - słodycz i pikanteria w jednym. Charakterny i uzdrawiający dodatek do deserów. Zastanawiasz się, gdzie go kupić? Na pewno doskonale znasz imbir.
Leczysz z jego pomocą przeziębienie, dodajesz go do. Gotować na małym ogniu przez ok minut. Gotowy wywar lekko przestudzić, przelać przez si.
Sprawdź, jak zrobić napój z imbiru na przeziębienie. Imbir ma niezwykłe właściwości lecznicze. O jego dobroczynnym działaniu na organizm najwięcej wiedzą Azjaci, ale również Europejczycy coraz lepiej z tego korzystają. Jednocześnie trunek ten posiada nieocenione właściwości lecznicze, gdyż imbir powinien stanowić podstawę diety w czasie przeziębień oraz w okresie jesiennej profilaktyki. Wypróbuj przepis na nalewkę imbirową na spirytusie z miodem oraz inne przepisy kulinarne na nalewki z jego dodatkiem.
Kup świeży korzeń imbiru (nie musi być duży). Odkrój nieduży kawałek i starannie obierz. Potem postaraj się skruszyć imbir (sprawdza się tutaj moździerz) albo pokrój go na drobne kawałki. W rondelku lub małym garnku zagotuj niewielką ilość wody.
Dodaj pokruszony bądź posiekany imbir do wrzątku. Wykonasz ją w kilku prostych krokach, które dają tak niesamowite efekty, że trudno jest się od niej oderwać. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez minut. Ostudź, przecedź przez sitko i pij w ciągu dnia.
Najlepiej wypić ciepły napój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.