piątek, 2 czerwca 2017

Ostropest mielony do czego

W jaki sposób zioło to wspiera naszą wątrobę i dlaczego powinno być wpisane na stałe do naszego jadłospisu. Dlaczego warto kupować nie zmielone nasiona ostropestu plamistego i jaka jest ich cena. Jednak zdecydowanie za mało osób zna i stosuje tę cudowną roślinkę z rodziny astrowatych, na którą popularnie mówimy “oset”. Roślinę możemy spotkać najczęściej w dwóch postaciach – wyróżniamy ostropest plamisty mielony oraz jego owoce. Z całych owoców, ze względu na wygląd pospolicie nazywanych nasionami, możemy przygotować macerat, poprzez zalanie surowca zimną lub letnią wodą i pozostawienie na kilkanaście godzin najlepiej w ciemnym miejscu.


Ponieważ zmielony ostropest nie ma określonego smaku, można go dodać jako składnik zup, sosów, dodatek do sałatek, musli czy warzyw na parze. Nasiona ostropestu można używać długotrwale. Liście ostropestu są lśniące naznaczone białym żyłkowaniem. Jego rodziną jest rejon Morza Śródziemnego, skąd stopniowo rozprzestrzenił się najpierw w Europie, później także na innych kontynentach.


Jego stosowanie jest wyjątkowo łatwe, ponieważ nie posiada on właściwie żadnego smaku i można go dodać zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Jaki ostropest plamisty – mielony czy w ziarnach? Zawsze kupuję całe ziarenka, które przed spożyciem mielę w młynku do kawy. Możesz oczywiście kupić ostropest plamisty mielony, jednak zachęcam do mielenia ziaren w miarę możliwości „na świeżo”, by uniknąć utlenienia cennych składników. Działanie ostropestu można zauważyć po około tygodniach.


Aby kuracja była skuteczna, powinna być stosowana przez długi czas (min. miesiąc). Dawkowanie ostropestu plamistego różni się od postaci, w jakiej go przyjmujemy. Jednak jest to zioło i podobnie jak postępujemy z pieprzem, aby wydobyć z niego najlepszy aromat należy zmielić go przed posiłkiem, a nie kupować mielony. Każdy produkt został starannie opisany również na blogu, gdzie można poznać opinie. Powstały granulat należy spożywać w ilość do łyżeczek dziennie.


Można go spożywać na sucho, popijając płynem bądź stosować jako dodatek do potraw (np. sałatek). Ostropest mielony nie traci wszystkich właściwości po 3-dniach. Smak ostropestu trudno określić, jest on jednakże na tyle niewyczuwalny, że można go bez problemu dodać do zup, sosów, musli, a nawet warzyw przygotowanych na parze. Najczęściej spotykany w sklepach internetowych jest ostropest plamisty mielony, rzadziej spotyka się całe ziarna.


Stosowany leczniczo już od setek lat. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Stamtąd rozprzestrzenił się w Europie i innych kontynentach dzięki niedużym wymaganiom co do rodzaju podłoża. Do stłuszczenia wątroby dochodzi wówczas, gdy na jej powierzchni zgromadzi się tkanka tłuszczowa, czego przyczyną może być nadmierna konsumpcja alkoholu, zmiany metaboliczne, czy wirusowe zapalenie wątroby. Sylimaryna działa też żółciopędnie.


Do celów kosmetycznych wykorzystuje się przede wszystkim olej z nasion ostropestu. Stosuje się do bezpośrednio na skórę w takich problemach jak przesuszenie, odwodnienie, zwiotczenie, oparzenia słoneczne, widoczne oznaki starzenia się skóry. A jak wiadomo to nadmiar zbędnych substancji, takich jak sztuczne dodatki do żywności, tłuszcze trans, pozostałości nawozów chemicznych sprawiają, że trawienie przebiega wolniej, a wartościowe składniki znacznie gorzej się wchłaniają. Produkty z tej rośliny są popularne w Europie i Stanach Zjednoczonych.


Czy ostropest plamisty ma jakieś skutki uboczne. Jak powszechnie wiadomo ostropest plamisty jest niezwykle skuteczny w leczeniu schorzeń wątroby i pęcherzyka żółciowego. Rozpowszechniła się i rośnie również w Europie i Ameryce Północnej. Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnomorskiego.


W dawnych czasach ostropest uprawiany był też jako warzywo. Jego koszyczki kwiatowe były namiastką karczocha. Len mielony jest znany w wielu kulturach od bardzo dawna.


Ostropest mielony do czego

Jest to spowodowane tym, że każdy kto posiada w domu len mielony jest uważany za osobę, która ma idealnie zaopatrzoną aptekę. Len posiada wiele zalet nie tylko dla zdrowia, ale i dla urody, dlatego specjaliści i technicy przez cały czas. Znajduje zastosowanie nie tylko jako produkt spożywczy i zdrowotny, ale coraz częściej doceniają go też producenci kosmetyków.


Len jest produktem, który nie kosztuje zbyt wiele, a sposobów na jego wykorzystanie jest wiele. Wystarczy dwie łyżeczki proszku zalać gorącą wodą i pić 2-razy dziennie. Mielone ziarna dosyć szybko wietrzeją, dlatego korzystniejsze jest kupowanie całych ziaren i mielenie ich bezpośrednio przed użyciem. Podobne ceny widziałem także chociażby w “krainie herbaty”, gdzie za mielony kardamon płaci się ok.


Najtańszą przyprawę 40g widziałem natomiast za 6-zł, ale trzeba niestety do tego doliczyć koszty przesyłki, przez co zakupy internetowe znacznie podrażają całą zabawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty